Skip to content

Ca proaspăt părinte, probabil că ai auzit nenumărate păreri cu privire la momentul „potrivit“ pentru a începe antrenamentul de somn, așa numitul sleep training pentru micuțul tău. Există specialiști care recomandă o anumită vârstă sau etapă de dezvoltare, în timp ce alții insistă că antrenamentul pentru somn ar trebui să înceapă chiar din prima zi.

Adevărul este că nu există o vârstă magică, unică pentru antrenarea somnului. Nimeni nu-ți poate spune care este momentul oportun și nici n-ar trebui să-ți faci griji în această privință. O schimbare este necesară doar atunci când abordarea actuală a somnului nu mai este sustenabilă pentru familia ta. Doar atât! Nu există un termen limită iminent și, cu siguranță, sunt și bebeluși cărora nici nu le este necesar acest antrenament. În loc să te orientezi având drept singur criteriu vârsta, eu îți recomand să iei în considerare trei factori esențiali:

1. Copilul

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Principalul factor care te poate ghida în identificarea celui mai bun moment pentru a începe antrenamentul de somn este starea de bine a copilului tău. Începe prin a te întreba dacă cel mic se odihnește suficient și dacă îi poți acoperi necesarul de somn specific vârstei. Este, în general, un copil vesel, bine dispus în perioada de veghe? Un copil bine odihnit are mai multe șanse să fie alert, mulțumit și capabil să atingă etapele de dezvoltare.

Fiecare copil este unic și ceea ce funcționează pentru unul probabil că nu va funcționa și pentru celălalt. Unii bebeluși se încadrează în mod natural în rutine de somn, în timp ce alții par că se luptă cu somnul încă de la început. Dacă bebelușul tău se trezește în mod constant de mai multe ori pe noapte și pare irascibil în timpul zilei din cauza lipsei de somn, ar putea fi un semn că este necesar un antrenament pentru somn.

2. Tu

Meseria de părinte este o muncă solicitantă, iar un somn adecvat este esențial pentru bunăstarea ta fizică și emoțională. Vă descurcați bine ca părinți cu situația actuală a somnului sau aveți nevoie urgentă de mai mult somn pentru a funcționa corespunzător?

℗PUBLICITATE



Privarea de somn poate avea un impact major asupra sănătății tale mintale și fizice, făcând dificilă misiunea de a deveni cea mai bună versiune a ta, ca părinte. Dacă te simți în mod constant epuizat(ă), irascibil(ă) și pare că te lupți să faci față sarcinilor zilnice, ar putea fi momentul să iei în considerare antrenarea somnului. Aș vrea să reții că nu vei putea fi niciodată considerat(ă) egoist(ă) doar pentru că-ți dorești îmbunătățirea calității somnului (nu doar al bebelușului tău, ci și al tău!).

De fapt, a avea grijă de propriile nevoi este esențial pentru a oferi cea mai bună îngrijire copilului tău. Uneori, și mamele au nevoie de acest memento suplimentar: dacă situația somnului nu este cea mai bună pentru tine, atunci nu este cea mai bună nici pentru copilul tău. Nu te lăsa copleșită de vină: asta s-ar putea să te împiedice să fii părintele bun care-ți dorești să fii. Prioritizarea îngrijirii de sine, inclusiv somnul suficient și odihnitor, este un act de iubire atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.

3. Familia ta

Dinamica întregii familii ar trebui, de asemenea, să fie luată în considerare atunci când te gândești la antrenamentul de somn. Dacă ceilalți copii se simt neglijați, în timp ce tu te ocupi de obiceiurile de somn ale celui mic, sau dacă te confrunți cu o rutină de somn mai puțin sănătoasă, care aduce dezechilibru în armonia familiei voastre, poate ar trebui să iei în considerare și opțiunea unui antrenament de somn pentru copil.

Iată câteva puncte-cheie, pe care te sfătuiesc să le iei în calcul, atunci când explorezi ideea antrenamentului de somn:

  • Documentează-ți abordarea. Nu există o metodă unică de instruire a somnului. Ceea ce funcționează pentru o familie poate să nu funcționeze pentru a ta și recomand să ai în vedere toate variabilele. Ține cont de temperamentul copilului tău, de stilul de parenting pe care-l abordezi și de circumstanțele unice ale familiei tale, atunci când te decizi asupra unei abordări.
  • Consultă pediatrul. Înainte de a te îmbarca în orice călătorie de formare a somnului, este recomandabil să te consulți cu pediatrul, mai ales dacă bebelușul are doar câteva luni. Pediatrul îți poate confirma necesarul de mese pe care bebelușul este normal să le aibă la vârsta actuală sau poate verifica dacă este în parametrii specifici vârstei. Nu recomand să intervii în rutina zilnică a celui mic, fără a avea în prealabil și o discuție cu medicul său, pentru a te asigura că bebelușul poate asimila schimbările dorite.
  • Fii consecvent. Consecvența este esențială în orice metodă de antrenament pentru somn. Odată ce te decizi asupra uneia dintre ele, respectă abordarea aleasă pentru o perioadă de minim două-trei săptămâni, pentru a permite copilului să se adapteze. Schimbările bruște și inconsecvența pot deruta copilul și pot face procesul mult mai dificil.
  • Treptat vs. Extincție. Există diverse metode de antrenament pentru somn, de la abordări în care ajuți treptat copilul să învețe să adoarmă independent, până la metoda de extincție, cry-it-out. Alege însă o abordare care se aliniază cu filozofia ta parentală, dar și cu nevoile copilului. Nu te sfii să adaptezi pe parcurs metoda, dacă aceasta nu dă rezultatele dorite.
  • Cere ajutor. Antrenarea somnului poate fi solicitantă din punct de vedere emoțional, așa că nu ezita să cauți sprijin la prieteni sau la familie. Și tu, ca îngrijitor primar, vei avea nevoie de susținere, pentru a parcurge întregul proces. Având pe cineva apropiat în preajmă, care să-ți ofere îndrumare și reasigurare, lucrurile vor fi mult mai ușoare. Așa cum te-ai hotărât să-l ajuți pe cel mic, cu brațele la fel de deschise poți primi ajutor, la rândul tău.

Așadar, nu există un singur răspuns corect, un singur moment potrivit pentru a începe antrenamentul de somn. Antrenarea bebelușului nu este determinată de o anumită vârstă, ci luând în considerare starea de bine a copilului, propriile nevoi ale părintelui și armonia generală a întregii familii. Cu toate acestea, antrenamentul de somn necesită o abordare personalizată, pentru a te asigura că bebelușul va dobândi obiceiuri sănătoase de somn. Ascultă-ți instinctul și vei alege momentul cel mai potrivit copilului tău.

Citește și:

Sunt de două ori mamă, consultant certificat în somnul bebelușilor și al copiilor de până în 6 ani, pasionată de parenting și relații interumane. Mă preocupă odihna celor mici și liniștea celor mari, având ca misiune să îndrum părinții spre un somn calitativ și o relație armonioasă cu copiii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%
14 ani cu Pagina de Psihologie
Aniversăm 14 ani de Pagina de Psihologie: Reduceri de până la 50% la cărți și cursuri online – descoperă resurse pentru dezvoltare și relații sănătoase, exclusive până la miezul nopții!
x