Skip to content

Dacă sunteți părinți, probabil că subiectul somnului are deja un loc prioritar în viața voastră de familie. Somnul joacă un rol crucial atât în creșterea fizică, cât și în dezvoltarea cognitivă, îndeosebi în prima parte a vieții. Cu toate acestea, luptându-te cu trezirile nocturne frecvente, somnuri de zi imprevizibile ca durată și diverse regresii în materie de somn, probabil ți-ai pus adesea întrebarea dacă cel mic doarme sau nu suficient.

Din acest articol, vei afla cum să recunoști semnele care indică faptul că bebelușul nu se odihnește suficient și când este momentul să te adresezi unui consultant pentru somnul bebelușilor, pentru a primi îndrumări de specialitate. În plus, voi aminti câteva sfaturi practice, pe care le poți pune în aplicare imediat, și care te vor ajuta la îmbunătățirea somnului celui mic.

Înțelegerea nevoilor de somn ale bebelușului, în funcție de vârstă

Una dintre primele provocări cu care te poți confrunta este înțelegerea duratei de somn de care are nevoie copilul. Nou-născuții dorm mult, aproape 90% din timpul zilei, dar în reprize scurte, iar pe măsură ce cresc, tiparele lor de somn se schimbă semnificativ. O clasificare a nevoilor tipice de somn în funcție de vârstă este următoarea:

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


  • Nou-născuții (0-3 luni): 14-18 ore pe zi, cu hrăniri frecvente care întrerup somnul.
  • Bebelușii (4-11 luni): 12-15 ore pe zi, cu reducere de la patru la două somnuri de zi.
  • Copiii mici (1-4 ani): 11-14 ore pe zi, cu două ore, respectiv o oră de somn pe zi, după 18 luni.

Acestea sunt însă norme generale, pentru că știm că fiecare bebeluș este diferit. Cu toate acestea, dacă durata somnului bebelușului tău scade semnificativ, sub valorile indicate de aceste recomandări, ar putea fi un semn că nu se odihnește suficient, ceea ce i-ar putea afecta dezvoltarea.

Semne că bebelușul tău nu doarme suficient

Este normal ca bebelușii să experimenteze unele întreruperi ale somnului, dar cum poți ști când sunt aceste întreruperi un motiv de îngrijorare? Iată câteva semne care indică posibilitatea ca bebelușul să nu-și fi atins necesarul de somn.

1. Treziri nocturne frecvente. Este normal ca bebelușii, în special în primele luni, să se trezească în timpul nopții pentru a se hrăni. Însă dacă numărul ridicat al trezirilor persistă și după șase luni, fără a avea nevoie de hrană, ar putea fi semnul unei probleme de somn. Bebelușii de peste șase luni au capacitatea de a dormi perioade mai lungi, iar după 9-12 luni, pot dormi întreaga noapte, fără a mai fi hrăniți.

2. Somnuri de zi scurte (30-40 minute). Somnurile scurte, în special cele a căror durată este sub o jumătate de oră, îl pot lăsa pe bebeluș obosit și irascibil. Totodată, somnul de zi și cel de noapte sunt interdependente, iar un somn deficitar ziua va conduce la un somn problematic noaptea, fiind afectată calitatea întregului somn.

3. Dificultăți în adormire. Dacă celui mic îi ia mai mult de 20-30 de minute să adoarmă în mod constant, acest lucru ar putea indica o problemă fie cu mediul său de somn, fie cu rutina sau chiar cu ritmul circadian, care n-a fost încă dezvoltat. Un bebeluș care se chinuie să adoarmă ar putea avea nevoie de mai multe îndrumări, pentru a învăța cum să gestioneze singur procesul, rămânând totodată în imediata lui apropiere.

4. Agitație și iritabilitate. Un bebeluș care nu doarme suficient este adesea prea obosit, putând deveni mai agitat sau iritabil decât în mod normal. Dacă ai observat că bebelușul pare permanent nemulțumit și este „mârâit“, explicația ar putea fi privarea de somn.

℗PUBLICITATE



În funcție de temperament, bebelușii pot fi afectați în mod diferit de privarea duratei optime de somn, însă cu toate acestea, un copil mic, care a acumulat deficit de somn pe parcursul mai multor luni de zile, poate avea parte de:

  • Întârzierea etapelor de dezvoltare: Bebelușilor care nu dorm suficient le poate lua mai mult timp să atingă etapele de dezvoltare motrică specifice vârstei, precum statul în șezut, târâtul sau mersul.
  • Provocări cognitive: Somnul insuficient le poate afecta consolidarea memoriei și capacitatea de a învăța noi abilități, afectându-le dezvoltarea cognitivă generală.
  • Dezechilibru emoțional: Bebelușii suprasolicitați tind să fie mai iritabili, ceea ce le poate influența modul de conectare cu îngrijitorii primari, ducând la apariția unui grad mai ridicat de stres în cadrul familiei.

Sfaturi practice: pași ușor de implementat

Deși poți solicita ajutorul unui consultant de somn, atunci când simți nevoia de îndrumare și pentru a nu parcurge întregul proces fără un ghid de specialitate, există câteva strategii simple pe care le poți pune în aplicare chiar acum, pentru a îmbunătăți somnul copilului tău:

Creează o rutină consecventă la culcare. Bebelușii se dezvoltă pe baza predictibilității. Stabilește o rutină liniștitoare la culcare, care include activități precum o baie caldă, citirea unei cărți sau fredonarea unui cântec de leagăn. Recomand să începi rutina cam la aceeași oră în fiecare seară, cu o variație de maxim jumătate de oră la copiii mici, pentru a semnala că este timpul pentru somn.

Atenție la mediul de somn. Asigură-te că spațiul de somn al bebelușului este propice pentru odihnă. Folosește perdele blackout pentru a crea un mediu întunecat, menține temperatura camerei la aproximativ 20-22 °C și ia în considerare utilizarea zgomotului alb, pentru a acoperi sunetele de fundal ce-i pot perturba somnul.

Nu depăși perioadele de veghe. Respectarea perioadelor de veghe – durata de timp în care bebelușul poate rămâne treaz, înainte de a deveni obosit – este esențială pentru un somn bun. De exemplu, un bebeluș în vârstă de patru luni ar putea sta treaz doar 1,5-2 ore, înainte de a avea nevoie de următorul somn. Mărește constant aceste perioade, în funcție de vârsta micuțului, și nu subestima importanța lor.

Încurajează independența. A-ți ajuta copilul să învețe cum să adoarmă singur este o abilitate ce poate fi deprinsă și care va duce la un somn mai independent, reducând astfel numărul trezirilor și schimbând calitatea somnului. A nu se confunda acest lucru cu auto-liniștirea, întrucât susțin cu tărie nevoia copilului de a fi conținut și conectat cu părinții săi, fără a evita să-i răspunzi unor nevoi primare. În schimb, rămânând alături de el și alegând metoda potrivită familiei tale, îl poți ajuta treptat, atât cât este confortabil pentru voi, să dețină controlul adormirii.

Supraoboseala acumulată atunci când bebelușul nu doarme suficient poate duce ușor la depresie, anxietate și poate afecta inclusiv nivelul de conectare resimțit de cel mic. Nu normaliza perioada maternității prin oboseală și sacrificiu. Chiar dacă în prezent nu mai putem profita de ajutorul întregului sat în creșterea unui copil, nu ezita să soliciți sfatul specialistului pentru a te ghida spre obiceiuri sănătoase de somn. Un copil bine odihnit va avea și o familie mai odihnită!


Citește și:

Sunt de două ori mamă, consultant certificat în somnul bebelușilor și al copiilor de până în 6 ani, pasionată de parenting și relații interumane. Mă preocupă odihna celor mici și liniștea celor mari, având ca misiune să îndrum părinții spre un somn calitativ și o relație armonioasă cu copiii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0