Skip to content

În urmă cu aproximativ 10 ani, intram, nerăbdătoare, pe drumul maternității. Nu știam exact ce presupune parentingul și aveam încredere că să fiu mamă o să vină instinctiv, după ce se naște copilul. Cât de greu poate fi să cresc un copil? Îl schimb, îl îmbrac, îl pun la sân și el suge, apoi îl bag la somn! Realitatea care m-a lovit după naștere a fost destul de dureroasă. Alăptatul nu era așa idilic și ușor precum mi l-am imaginat. Nici cu somnul nu a fost simplu. Bonus, când părea că se așază cât de cât lucrurile, aproape totul se schimba și dădeam piept cu alte provocări. Instinctul, așa cum am crezut inițial, nu m-a ajutat mereu. Da, clar, erau unele lucruri care veneau ca de la sine, însă la altele instinctul nu părea să îmi fie deloc de ajutor.

Blogurile despre parenting începuseră să ia avânt și tot frunzărind am dat peste diferite recomandări de cărți de parenting. Astfel, am aflat o serie de informații utile despre cum funcționează și se dezvoltă creierul copilului, ce este un tantrum și ce să fac atunci când copilul meu are unul, ce este atașamentul și de ce este important, cum îl ajut să renunțe la scutece, cum procedez când vrea să mă lovească, muște sau ciupească, cum îl ajut să își gestioneze emoțiile și conflictele sau cum fac să îmi păstrez calmul atunci când simt că o să explodez.

Cu fiecare etapă de dezvoltare, apăreau alte și alte întrebări, iar, pe alocuri, unele situații deveneau din ce în ce mai greu de gestionat. Singura mea soluție era să citesc și mai mult, ca să aflu strategii și tehnici cât mai eficiente. Când am început adaptarea la grădiniță a fiului meu, am realizat cât de important este să ai pe cineva care să te ghideze, cu empatie și blândețe. Norocul nostru a fost că în cadrul grădiniței existau mai mulți oameni minunați, care ne-au susținut și ajutat în provocările pe care le-am întâmpinat în acea etapă.

La ceva timp după această experiență, am început să lucrez ca facilitator educațional și am intrat în contact cu zeci de părinți. M-am regăsit în fiecare, câte puțin. Vorbind cu ei și ajutându-i să depășească anumite momente dificile, mi-am dat seama ce bine ar fi fost să existe niște oameni care să ne ajute pe noi, părinții, să depășim cu brio provocările vieții de părinte și de familie și să ne răspundă la toate întrebările și îngrijorările.

Așa s-a înfiripat primul gând de a deveni eu acel om, fără să am habar că există și o denumire pentru el: consilier parental. Lucrurile s-au aliniat și, la ceva timp după ce a apărut acest gând, am dat peste programul de formare al Paginii de Psihologie. M-am înscris cu entuziasm și, timp de 2 ani, am trecut prin experiența cea mai faină de învățare. După ce am terminat formarea și am început să ofer consiliere, am realizat că, în ciuda faptului că se vorbește foarte mult despre parenting și consiliere parentală, multă lume nu știe exact ce este și când putem apela la un consilier parental. Așadar, articolul de față își propune să vă povestească despre ce este consilierea parentală, problemele pentru care putem apela la un consilier, cum alegem consilierul și cum se desfășoară prima ședință de consiliere.

Ce este consilierea parentală?

Consilierea parentală este un serviciu adresat în special părinților, dar poate fi accesat și de adulții care au în grijă și cresc copii (fie ei bunici, mătuși/unchi, bone, educatori). Obiectivul central al consilierii parentale este de a oferi sprijin în soluționarea diferitelor dificultăți întâmpinate în creșterea copiilor, punându-se accept cu precădere pe persoana îngrijitorului.

În funcție de problemele pentru care vă adresați unui consilier parental, acesta poate  lucra doar cu părintele care a solicitat ajutor, cu ambii părinți deodată, cu alți membri ai sistemului familial (bunici, bone, mătuși), sau în diade relaționale părinte-copil. De asemenea, un consilier parental poate susține grupuri de suport pentru părinți și copii.

Spre deosebire de consilierea psihologică și de psihoterapie, consilierea parentală este o formă de intervenție de scurtă durată, structurată în câteva ședințe de consiliere, în funcție de obiectivele fixate de comun acord, între consilier și părinte. Consilierea se concentrează pe a găsi soluții împreună cu cel care solicită ajutorul, însă, soluții care se fie accesibile și la îndemâna părintelui, ținând cont de resursele sale, ale copilului și ale familiei. Se focusează pe momentul prezent și ce putem face, pentru a ne asigura că toate părțile implicate beneficiază de ajutor, accentul fiind pus pe a urmări împlinirea nevoilor copilului/copiilor și restabilirea armoniei și a bunăstării în familie.

℗PUBLICITATE



Când ne putem adresa unui consilier parental?

În fapt, există nenumărate contexte în care consilierul parentale poate fi de ajutor. Iată câteva dintre acestea:

  • atunci când simțim că anumite comportamente sau situații ne dau bătăi de cap și pare că nu o să mai reușim să trecem peste această etapă (situație), chiar dacă am încercat toate strategiile de care am auzit;
  • când avem nevoie de ghidaj, pentru a implementa rutine sănătoase de somn, alimentație, școală, învățare;
  • atunci când simțim că vrem să știm mai mult despre etapele de vârstă pe care le traversează copilul și cum îl putem susține într-o dezvoltare psiho-emoțională sănătoasă și armonioasă;
  • înainte de a începe grădinița sau școala sau dacă survin schimbări mari în viața de familie (divorț, pierderea cuiva drag, mutarea la o altă școală sau în alt oraș, aflarea unui diagnostic grav), pentru a ne pregăti de adaptarea la o nouă rutină de viață, atât pentru copil, cât și pentru noi;
  • atunci când  anumite comportamente ale copilului ne îngrijorează  sau când  dinamica din familie nu este armonioasă, afectând membrii familiei, în special copiii.

Pentru ce fel de dificultăți ne putem adresa unui consilier parental?

În practica mea, dar și a colegilor mei consilieri parentali, am întâlnit o multitudine de situații pentru care părinții ne-au solicitat ajutorul. Cele mai des întâlnite sunt:

  • gestionarea comportamentelor nepotrivite (împins, mușcat, tras de păr, lovit, ciupit);
  • gestionarea tantrumurilor;
  • gestionarea comportamentelor specifice diferitelor etape de dezvoltare a copiilor;
  • organizarea rutinelor în primii ani de viață (alimentație, somn);
  • gestionarea relațiilor și a conflictelor dintre frați;
  • pregătirea copilului mai mare pentru venirea unui frățior sau surioare;
  • abordarea conflictelor și tensiunilor dintre membrii familiei;
  • cum pregătim și cum susținem emoțional copilului pentru a face față separării părinților; 
  • cum pregătim și cum susținem emoțional pierderea unui membru al familiei, inclusiv a unui animal de companie, sau cum gestionăm traiul într-o casă în care cineva din familie are o boală cronică sau terminală;
  • adaptarea la grădiniță/școală sau la o grădiniță/școală nouă;
  • pregătirea și susținerea emoțională a copilului și a familiei în etape importante, precum evaluări sau examene; 
  • refuzul de a face temele, probleme școlare;
  • cum gestionăm situații de bullying sau de hărțuire la care este expus copilul;
  • creșterea încrederii și a stimei de sine;
  • gestionarea fricilor copiilor;
  • educația sexuală a copiilor: ce le spunem, cum și când?
  • cum discutăm cu preadolescenții și adolescenții despre schimbările din corpul lor, precum și gestionarea și susținerea emoțională a adolescentului și a întregii familii, în această etapă care poate fi provocatoare pentru toți.

Cum alegem un consilier parental?

După ce v-ați luat inima-n dinți și ați luat decizia de a cere ajutorului unui consilier parental, atenția se va concentra pe a găsi consilierul potrivit. Fiecare părinte caută un consilier parental după anumite criterii, fie că este vorba de experiența de lucru și/sau cea personală ca părinte, vârstă, sexul biologic, starea civilă, specializări, cât de cunoscut este, tarifele practicate, timpul de așteptare pentru programare etc. Însă, mai mult de atât, ceea ce caută orice persoană care solicită ajutorul este înțelegere, validare, empatie, o minte deschisă, care nu emite judecăți de valoare. Acordați atenție felului în care vă simțiți când interacționați și pe parcursul primei ședințe: fiți atenți la încrederea pe care o inspiră consilierul și la „chimia“ dintre voi. Păstrați în minte ideea că s-ar putea să fie nevoie de mai multe încercări, până veți găsi persoana de care aveți nevoie sau în care veți putea avea încredere.

Cum se desfășoară prima ședință de consiliere?

Prima întâlnire se concentrează pe a vă cunoaște și a afla mai multe despre dificultățile pe care le întâmpinați. În funcție de situație, consilierul poate dori să vadă și alți membri ai familiei sau să vă vadă pe toți împreună (părinți și copil sau doar în diade: mama-copilul, tata-copilul, frații), și de-abia apoi să seteze un plan de acțiune.

Încă din prima ședință, consilierul parental are datoria să vă comunice o serie de aspecte ce țin de confidențialitate, abordarea sa de parenting și de partea administrativă. Este important să rețineți că tot ceea ce se discută în cadrul ședinței de consiliere este confidențial și nu va fi împărtășit cu terțe părți, excepție făcând situațiile în care viața dumneavoastră sau a altor persoane este pusă în pericol. În ceea ce privește partea administrativă, încă de la început, consilierul vă va informa asupra duratei ședinței, costul acesteia, precum și orice alte aspecte necesare, inclusiv adresa unde se vor susține întâlnirile de consiliere și formatul lor (online sau fizic).

Consilierea parentală este o formă de intervenție de scurtă durată, în care se lucrează cu  obiective clare, stabilite de comun acord, între consilier și clientul său. În situațiile simple, 2-4 ședințe pot să vă aducă soluționarea mult dorită, în timp ce, în cazurile mai complexe, unde este nevoie de mai multă monitorizare și susținere, numărul de ședințe poate fi mai mare.

În loc de final

În spațiul nostru cultural, a cere ajutorul cuiva din exterior este, pentru mulți, o dovadă de slăbiciune. Lucrurile se păstrează în familie, între noi, nu mergem la altcineva să cerem ajutor, că dacă?… (inserați voi justificările). Să fii părinte este, însă, o „meserie“ grea și solicitantă, în care resursele se pot epuiza mai repede decât ne imaginăm și este important și benefic să învățăm să cerem ajutor.


Bibliografie:

Simona este sociolog, consilier parental, facilitator educațional și consilier socio-emoțional. Se ocupă de coordonarea administrativă a celui mai complex program de formare parentală - Parenting Masterclass - susținut de Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie, este omul din spatele proiectului „Creștem părinți cu blândețe“ și co-fondator al proiectului Empowered Parents. Scrie cu drag despre parenting și subiecte legate de sănătatea emoțională și mintală a adulților și a copiilor, inspirându-se din experiența sa de mamă și din provocările pe care le întâlnește în activitatea sa de consilier.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0