Skip to content

A fost odată ca niciodată… un băiețel timid, dar curios. Nu avea tabletă, nici televiziune prin cablu și nici măcar căldură în casă. Trăia într-o familie modestă, în care adulții nu erau împăcați cu viața lor. Ca urmare, nici el nu era împăcat – cu lumea, cu colegii, cu rudele și nici măcar cu sine.

Dar într-o zi, pe vremea când era la gimnaziu, băiețelul acela a început să-și revină. Nu într-un cabinet de terapie, ci într-o sală de clasă. Și nu împreună cu un psiholog, ci cu o profesoară – mai mult sau mai puțin întâmplător, de istorie. Cineva l-a privit și i-a văzut, dincolo de ochii verzi, sufletul trist. I-a dat un avertisment (pentru lecția neînvățată) și o nouă șansă (pentru lecția viitoare). Fără prejudecăți. Fără discriminare. Fără interese. Și fără plafonare. Iar asta a fost salvarea lui.

Când știi că cineva te vede și că tu contezi măcar pentru un singur suflet de pe lumea asta, atunci îți dorești să te schimbi. Să fii mai bun. Să-i arăți ce poți și cine ești cu adevărat. Te agăți cu disperare de ființa aceea, care ți-a întins o mână când simțeai că te duci la fund. Dacă pe urmă îți întoarce spatele fiindcă are altceva mai bun de făcut în viață, deziluzia e și mai greu de suportat.

℗PUBLICITATE



Dar băiețelul nostru a avut noroc, căci profesoara i-a rămas alături și a avut răbdare cu el, l-a susținut și l-a încurajat. Iar după asta, copilul a prins încredere în sine: a început să învețe și la română; apoi și la celelalte materii, până când i-a ajuns pe colegi din urmă.

Da, așa ar trebui să fie școala (și nu doar pentru copiii care n-au avut noroc în familie). Într-o lume axată pe acumulare materială și exhibiție necenzurată, e timpul să reînviem proverbul „Ai carte, ai parte“. Ce ne dorim pentru copiii României? Învățătură. Socializare sănătoasă. Respect. Și conștiință față de semeni.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile stocate în cookie-uri sunt salvate în browserul tău și îndeplinesc funcții precum recunoașterea ta atunci când revii pe site și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului sunt cele mai interesante și utile.