Skip to content

„Trebuie să îmi câștige încrederea!“ este o replică pe care o aud frecvent, atât în sesiunile individuale, cât și în cele de cuplu. În acest punct, eu mereu întreb: „Deci, practic, celălalt deține controlul încrederii tale sau are responsabilitatea acesteia?“

Știți, fiecare individ se naște având încredere în ceilalți. Suntem ființe care depind de alții pentru a supraviețui primilor ani din viață. Cum ar fi să nu avem încredere în nimeni, încă de la naștere? Însă experiențele noastre relaționale ne duc ulterior la pierderea acestei încrederi. Faptul că părinții noștri nu au știut să răspundă nevoilor noastre emoționale, faptul că am avut prieteni pe care i-am pierdut sau iubiți ori iubite care ne-au trădat – toate acestea sunt contexte de viață care ne determină să ne pierdem încrederea în alții. Așa dispare această încredere care, la naștere, pare a fi un ingredient indispensabil supraviețuirii.

Se întâmplă ca butonul încrederii să fie apăsat cu forță, atunci când intrăm în relații ce au potențialul de a deveni serioase ori când ajungem să legalizăm o relație (aici parcă riscul se înzecește și butonul rămâne blocat, uneori). În astfel de contexte, e important ca sentimentul de siguranță să fie reciproc și ambii parteneri să „lucreze“ la asta. Felul în care procedează fiecare poate fi, însă, diferit. Înainte să-i cer celuilalt să facă tot ce-i stă în putință pentru ca eu să am tot mai multă încredere în el, poate că ar fi util să reflectez puțin la propria încredere:

℗PUBLICITATE  • Care e povestea mea, cu privire la încredere?
  • Ce poveste îmi spun, când vine vorba de mine și de partenerul sau partenera mea?
  • De unde vine frica de pierdere și abandon? (Încearcă să mergi cât mai departe în timp.)
  • Reacțiile mele sunt temperate sau uneori iau amploare până ce devin disproporționate?
  • Oare neîncrederea mea vine din ceva ce s-a întâmplat în prezent sau este o poveste a trecutului care încă mă bântuie?
  • Îmi permit să spun ce mi se întâmplă și să fiu vulnerabil(ă) sau doar reacționez în urma unor frici?
  • Eu cum sunt, în relația mea? Ce așteptări și ce comportamente am? Oare, acestea rănesc? Oare, nu-l îndepărtează pe cel(cea) de lângă mine?
  • Cum pot comunica toate aceste lucruri într-un spațiu de siguranță emoțională?

Ar mai fi un șir lung de întrebări, pe care eu le pun acelor clienți ai mei care își doresc ca ceilalți să le câștige încrederea. Ce încerc să fac prin ele este să construiesc, împreună cu ei, povestea încrederii lor, ca să ajungem, împreună, la a găsi pacea – întâi în ei înșiși, mai apoi în ceilalți (oricât de clișeistic ar suna).

Abia după ce găsim aceste răspunsuri, putem trece la pasul onestității și comunicării privitoare la ceea ce am descoperit despre sine. Toate au la bază premisa bunelor intenții ale celuilalt și trebuie să se bazeze pe practica ascultării. Și celălalt are o poveste care trebuie ascultată și necesită validare și empatie. Când ambii parteneri reușesc să facă așa ceva împreună și comunică eficient în ceea ce privește încrederea, atunci povestea cuplului se încarcă de sensuri noi.

Raluca Anton este doctor în psihologie, psihoterapeut specialist și supervizor în psihoterapii. Are o vastă experiență în terapia individuală a problemelor emoționale ale adulților, dar și în psihoterapia de familie. De-a lungul anilor, a susținut diverse proiecte prin care a promovat în rândurile publicului larg psihologia validată științific, unul dintre aceste proiecte fiind emisiunea „Jurnal de Psiholog“.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0