Timpul a fost întotdeauna un subiect de interes pentru noi, oamenii. Uneori l-am simțit de partea noastră, alteori l-am simțit necruțător, alte dăți am sperat că o să ne fie un sfetnic bun. Despre timp s-au scris atâtea citate celebre în literatura universală! Iată unele care mi-au rămas întipărite în minte: „Timpul este prea lent pentru cei care așteaptă, prea iute pentru cei care se tem, prea lung pentru cei care se plâng, prea scurt pentru cei care sărbătoresc, dar, pentru cei ce iubesc, timpul este o eternitate“ (William Shakespeare); „Timpul există pentru ca lucrurile să nu se întâmple în același timp“ (Albert Einstein); „Timpul are prostul obicei de a fi ireversibil“ (Octavian Paler); „Timpul nu mai avea răbdare“ (Marin Preda, în Moromeții).
Cu toții avem, uneori, senzația că parcă timpul curgea altfel în copilărie, că zilele erau mai lungi, că aveam mai mult timp și că, odată cu înaintarea în vârstă, timpul trece mult mai repede. Când suntem tineri, în fiecare zi descoperim și învățăm ceva nou, creierul fiind astfel mereu ocupat și solicitat. După o anumită vârstă, timpul pare să treacă mai greu, pentru că experiențele noi nu mai sunt atât de dese. Există studii care spun că cele mai clare și mai vii amintiri sunt din perioada 15-30 ani, când în viața noastră avem foarte multe premiere: primele experiențe departe de casă, prima dragoste, facultatea, primul job, căsătoria, propriii copii.
„Timpul este foarte elastic“, explică David Eagleman. „Acesta se «întinde» atunci când resursele creierului sunt folosite intens, însă când experienţele pe care le trăim nu ne oferă nicio surpriză şi creierul nu este solicitat, timpul se comprimă“, a adăugat specialistul în neuroștiințe.
Noutatea din viața noastră și cantitatea de informații absorbită pot reprezenta, oare, cheia spre a nu mai resimți trecerea timpului cu aceeași rapiditate, așa încât să nu mai avem acel sentiment apăsător că ziua este prea scurtă? Steve Taylor, profesor de psihologie la Universitatea din Leeds, afirma: „Dacă trăiești o viață dominată de rutină, atunci timpul va continua să se accelereze, însă dacă depui un efort pentru a călători în medii noi, pentru a te expune la situații și provocări noi, chiar dacă e vorba de ceva simplu precum alegerea unei rute noi în drumul spre serviciu, acest element de noutate va încetini timpul. […] Mulți oameni încearcă să își prelungească viața menținându-se în formă și urmând o dietă sănătoasă, ceea ce este foarte bine, însă trebuie să conștientizăm că putem să ne prelungim viața și prin modificarea felului în care percepem timpul, căutând mai multe experiențe noi și petrecând mai mult timp în prezent“, a conchis același prof. Taylor.
Indiferent de modul în care timpul curge, trebuie să discernem între ce este important pentru noi și ce este mai puțin important, pentru că timpul nu este nesfârșit și pentru că energia pe care o putem investi are limite. Nimeni nu își poate „programa“ viața, dar trebuie să devenim conștienți de ce anume putem realiza într-un anumit interval de timp.
Uneori, este nevoie să eliminăm din program anumite activități, ca să putem funcționa până la sfârșitul zilei. Dacă nu recunoaștem că, pur și simplu, nu avem timp suficient pentru toate ambițiile noastre, atunci nu suntem dispuși să ne confruntăm cu limitările noastre. Atât timp cât așteptările noastre legate de lucrurile pe care vrem să le facem sunt realiste, ar trebui să avem suficient timp ca să ne atingem țelurile, chiar și pe cele mai ambițioase.
Alteori, în goana după obiective, nu realizăm că, poate, ni se întâmplă să ignorăm momente importante din viață – ca acela în care copilul vrea să ne împărtășească o realizare de la școală sau partenerul de viață vrea să ne povestească o situație interesantă prin care a trecut în ziua respectivă – fiindcă suntem prea ocupați ori trebuie să terminăm ceva sau cineva are alte așteptări de la noi. Amintește-ți că este important ca, pe drumul pe care îl parcurgi zilnic, să te bucuri, să îi bucuri pe ceilalți; amintește-ți de ceea ce este, într-adevăr, valoros pentru tine. Gândește-te dacă ai făcut astăzi ceva pentru tine, ceva care să-ți aducă satisfacție și încântare? Dacă răspunsul este „nu“, alocă-ți 10-30 minute – timp în care, poate, ai nevoie de o pauză, în care, pur și simplu, să nu faci nimic sau să-ți planifici weekendul, poate vrei să citești ceva ori să-i dai unui prieten vechi acel telefon pe care îl tot amâni; invită-ți copilul să jucați un joc împreună sau plantează o floare. Posibilitățile sunt nelimitate!
„Uneori, este important să lași copilul care ai fost să-i reamintească adultului care ești, ce-ai devenit și unde voiai, de fapt, să ajungi!“ Și în acest caz, poate fi de mare folos să citim cartea scrisă de Gáspár György, Copilul invizibil. O lectură care ne întoarce puțin în timp și ne oferă posibilitatea de-a relua legătura cu sinele nostru de copil.
De asemenea, vă recomand și o lectură pentru copii și, în aceeași măsură, pentru adulți, Momo, de Michael Ende, care să vă reamintească despre cum aleargă oamenii să devină cât mai eficienți, să realizeze cât mai multe, să fugărească timpul, obosindu-se, surmenându-se și uitând ce este cu adevărat important pentru ei: familia și cei dragi, cei care de fapt reprezintă resursele noastre, care ne oferă bucurie și acceptare necondiționată. Iar la sfârșit, vă las cu întrebarea: „Care este relația ta cu timpul?“