Skip to content

Un studiu celebru, făcut pe un eșantion de peste 4.500 de cupluri și realizat de o echipă compusă din trei cercetători americani (Dew, Britt și Huston), ne arată că dintre toate motivele pentru care partenerii de cuplu se ceartă, conflictele despre bani sunt un indicator mai precis al divorțului decât cele legate de sex, relația cu rudele, consumul de substanțe sau creșterea copiilor. Prin urmare, pentru ca povestea noastră de cuplu să dureze, merită să analizăm în profunzime care este dinamica relației noastre cu banii și care este prețul pe care-l plătim în numele iubirii.

Conversațiile despre bani contează

În ceea ce privește certurile legate de bani, partenerii au de gestionat suficient de bine diferențele cu privire la: percepțiile despre inegalitatea financiară, percepțiile despre ce înseamnă să fii înstărit și percepțiile despre felul în care trebuie să aibă loc conversațiile despre bani. Dintre aceste trei categorii, se pare că cel mai mult contează felul în care un cuplu abordează neînțelegerile financiare, afirmă psihologul și autorul cărții Infidelitatea, dr. John Gottman. Adesea, majoritatea conversațiilor dificile pe subiectul bani eșuează din cauza faptului că, în loc să fim curioși față de povestea reală a partenerului și să descoperim sensul din spatele comportamentelor acestuia, ne vine mai ușor să-l etichetăm drept risipitorul sau chibzuitul familiei.

Cu toții putem fi și risipitori și chibzuiți

Partenerul risipitor se descrie pe sine ca fiind un cheltuitor înțelept, care știe ce înseamnă o viață fericită și confortabilă. În timp ce jumătatea sa de cuplu îl percepe drept nechibzuit, risipitor, prea generos sau impulsiv. Partenerul chibzuit are impresia despre sine că este înțelept, practic sau econom și vede în păstrarea banilor un simbol al vieții fără de griji. Dar din perspectiva cealaltă, chibzuința este percepută mai degrabă drept o dovadă a zgârceniei și a egoismului.

Adevărul adevărat este că, în anumite momente sau în raport cu anumite achiziții, cu toții ne putem recunoaște fie în rolul chibzuitului, fie în cel al risipitorului. Stereotipurile rar ne ajută în procesul de cultivare a stării de conștiință sau maturizare financiară. Iar experții în psihologia relațiilor ne spun că cearta pe subiectul bani nu este despre numărul acestora, ci despre semnificația lor emoțională.

Există cupluri și parteneri pentru care munca și goana după bani sunt poziționate, din nou și din nou, deasupra iubirii. Fără să realizeze că, atât iubirea cât și munca și banii, au nevoie de timpul și energia lor. Dacă ești unul dintre acei parteneri care are parte de multă presiune la muncă și lucrezi peste program, acest fapt poate să ducă la răcirea relației tale de cuplu. Iar dacă nu faci schimbările necesare la timp, riscul de-a pierde relația te pândește de la colț și te poate lăsa de unul singur, mai devreme decât ai crede.

℗PUBLICITATE



Adevărata valoare a banilor

Este dovedit științific că istoria personală cu banii ne poate afecta relația de cuplu în cele mai surprinzătoare moduri.

Dacă obiceiurile din familia ta de origine indicau o lejeritate vizavi de cheltuirea banilor, acordând spațiu suficient distracției și ai crescut cu senzația de bunăstare financiară, este foarte posibil să vezi banii drept o sursă a plăcerii. Dar dacă părinții tăi au muncit din greu, fără să își permită vacanțe ori zile de relaxare și, cu toate acestea, banii erau insuficienți, putem înțelege de ce păstrarea banilor a devenit o prioritate în viața ta.

Pas cu pas, spre o viață conștientă

După ce descoperim și conștientizăm care este semnificația banilor pentru noi și jumătatea noastră de cuplu, ne va fi mai ușor să soluționăm conflictele pe care le avem de gestionat pe tema situației financiare. Dar și să rămânem recunoscători pentru ceea ce avem și să trăim în suficiență. Pentru a afla mai multe informații despre relația ta cu banii, accesează cursul de Mindfulness financiar, creat de psihoterapeutul Gáspár György și disponibil gratuit pe scoaladebani.ro.

Sau citește bestsellerul Sufletul banilor, semnat de Lynne Twist.

Claudia Oprescu lucrează de mai bine de zece ani în domeniul comunicării, de cinci ani coordonează proiectele de implicare în comunitate ale Băncii Comerciale Române și este profesor la Școala de Bani unde îi învață pe copii și tineri cum să fie responsabili cu banii, iar pe părinți cum să le vorbească despre bani copiilor. Scrie povești pentru copii în timpul liber și iubește natura.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0