Skip to content

Stresul este un capitol problematic cu care se confruntă omul modern, la modul general. Psihologii atrag atenția că există, în acest cumul denumit „stres“, aspecte care produc stări devastatoare de anxietate, evidențiind situații care țin de schimbări în relațiile pe care le au oamenii, dar și situații neprevăzute, de natură financiară, școlară, medicală sau profesională.

Aceiași specialiști punctează că acest stres cronic (cel de zi cu zi) poate avea efecte dezastruoase asupra sănătății indivizilor, provocând probleme digestive, inflamații, slăbirea sistemului imunitar, tulburări de somn, anxietate și probleme sexuale.

Preocupați să asigure resurse și instrumente eficiente care să preîntâmpine instalarea efectelor negative ale stresului, pe termen lung, psihologii au identificat care sunt cei mai puternici factori de stres și cum pot fi gestionate situațiile stresante.

Cei mai puternici factori de stres și metode de gestionare a anxietății

  1. Moartea unei persoane dragi

Când moare cineva apropiat, cei rămași în urmă trăiesc, de obicei, o serie de emoții copleșitoare. Acestea pot fi confuzie, șoc, tristețe, amorțeală, furie și chiar vinovăție. Adaptarea la noua realitate este adeseori extrem de dificilă pentru că, din acel moment, viața tuturor celor implicați se schimbă total.

Nu există un mod corect sau incorect de a simți și de a trece peste moartea unei persoane dragi – vindecarea emoțională diferă de la persoană la persoană –, dar există o serie de strategii care pot ajuta.

℗PUBLICITATE



  • Permite-ți să trăiești toate emoțiile care te încearcă: probabil ai auzit de cele cinci etape ale doliului. Cu toate acestea, cercetările au arătat că identificarea fazei în care ești nu este suficientă. Este important să simți întreaga gamă de emoții și să faci diferența între ceea ce poți schimba și ceea ce nu ține de tine.
  • Acordă-ți timp pentru a te vindeca: recuperarea după pierdere poate fi o călătorie lungă. S-ar putea să-ți dorești să treci rapid peste acest episod, pentru a reveni la normalitate. Cu toate acestea, este important să-ți acorzi tot timpul necesar pentru a te îngriji în mod corespunzător. Deși s-ar putea să te simți neînțeles, împărtășirea durerii și analizarea sentimentelor cu familia și prietenii poate fi benefică.
  • Amintește-ți că nu este vreo rușine să ceri ajutor din partea unui specialist: moartea unei persoane dragi poate provoca un stres copleșitor și-ți poate afecta viața semnificativ. Căutarea sprijinului, cum ar fi terapia de doliu, te poate ajuta să gestionezi emoțiile dificile, cum ar fi vinovăția, și să găsești modalități de a te adapta la o viață fără persoana iubită.
  1. Divorțul sau separarea

Divorțul sau separarea de partener poate fi o sursă majoră de stres. Mai mult decât atât, pe lângă stresul emoțional și mental, există considerente legale, cum ar fi custodia copilului, finanțele, bunurile și situațiile de viață care vin la pachet cu schimbarea statutului matrimonial. Chiar dacă decizia de a pune capăt relației este reciprocă, ambii parteneri trebuie să se ocupe de o serie de aspecte, în timp ce merg mai departe separat. Iată câteva sfaturi pentru a face față unui divorț sau unei separări:

  • Acceptă-ți emoțiile și învață să renunți: încheierea unei relații poate genera multe sentimente dificil de gestionat. S-ar putea să simți ușurare și apoi vinovăție, pentru că ai astfel de sentimente. Sau să te simți furios și fără speranță. În loc să-ți anulezi aceste sentimente, îmbrățișează-le și lasă-le să treacă natural. S-a dovedit că acceptarea lor îi ajută pe oameni să meargă mai departe după divorț.
  • Concentrează-te pe iubirea de sine: s-ar putea să simți că ai eșuat sau că nu te-ai străduit suficient de mult în relația ta; cu toate acestea, este important să-ți oferi dragoste și compasiune.
  • Stabilește-ți obiective personale: viața fără un partener poate părea înfricoșătoare, dar aceasta este o oportunitate de a-ți reevalua obiectivele. Ce ți-ai dorit întotdeauna să încerci sau să înveți? Ce hobby-uri te pasionează, dar pe care n-ai avut timp să le explorezi? Este timpul să le redescoperi și să începi să te bucuri de ele.
  • Alătură-te unui grup de sprijin: Poate fi util să intri în contact cu oamenii care sunt, la rândul lor, divorțați sau trec printr-un divorț. Un grup de sprijin pentru divorț te poate ajuta să faci față situației, oferindu-ți instrumentele care să te ajute să te reechilibrezi emoțional.
  1. Mutarea, schimbarea mediului în care locuiești sau activezi din punct de vedere profesional

Schimbarea locuinței sau a serviciului poate fi destul de stresantă, mai ales dacă acest lucru este neașteptat sau este generat de un eveniment nefast (incendiu, accident) sau o concediere. S-ar putea chiar să simți durere anticipativă – anxietate doar la gândul unei astfel de schimbări uriașe. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să treci mai ușor peste aceste schimbări:

  • Fii conștient că stresul este firesc într-o astfel de situație: schimbarea este dificilă pentru toată lumea, iar acceptarea stresului te poate ajuta să gestionezi mai ușor dezechilibrul emoțional.
  • Planifică totul în cel mai mic detaliu: acordă-ți timp suficient pentru a-ți planifica mutarea, dar evită pe cât posibil amânările inutile, pentru că stresul generat apoi de lipsa timpului poate deveni și mai periculos.
  • Cere ajutor prietenilor și familiei: chiar dacă nu te pot ajuta fizic, pot oferi sprijin emoțional.
  • Angajează profesioniști care să te ajute cu mutarea efectivă: acest aspect poate reduce munca și stresul legate de ambalare, ridicare și transport (desigur dacă-ți poți permite acest lucru din punct de vedere financiar).
  1. Probleme de sănătate pe termen lung

Boala și stresul au o relație simbiotică: stresul cronic slăbește sistemul imunitar, crește riscul de diabet zaharat, ulcer peptic, colită ulcerativă și ateroscleroză. Iată câteva sfaturi pentru a face față bolilor.

  • Află cât mai multe detalii despre afecțiunea cu care ai fost diagnosticat. Discută cu un medic specialist despre boala ta și elaborați împreună un plan de tratament potrivit. În funcție de gravitatea bolii, este important să rămâi realist cu privire la așteptările tale.
  • Ai grijă de tine. Respectă orele de somn, menține o dietă sănătoasă, fă mișcare și utilizează practicile de autoîngrijire, cum ar fi meditația. Evită alcoolul și orice alte substanțe nesănătoase.
  • Caută consiliere: Specialiștii în sănătate mintală te pot ajuta să-ți gestionezi starea de sănătate pe termen lung, concentrându-se în special pe echilibrul tău psihic. Consilierea poate include consiliere individuală, familială și de cuplu și grupuri de sprijin.
  1. Pierderea locului de muncă

Pierderea locului de muncă poate provoca emoții, precum rușinea, durerea, dezamăgirea, vinovăția și gânduri autodistructive. Mai mult decât atât, pe lângă aceste aspecte care țin de stima de sine, pierderea locului de muncă vine cu neliniște din punct de vedere financiar. Rutina ta zilnică se schimbă brusc, la fel și relațiile, iar adaptarea poate fi greoaie. Iată care ar putea fi soluțiile:

  • Fii atent la ce simți: Pentru unii oameni, pierderea unui loc de muncă se simte ca și pierderea unei persoane dragi. S-ar putea să te simți șocat, trist, deprimat sau furios. Trăiește toate aceste sentimente, nu le reprima.
  • Învață să-ți accepți situația: Încearcă să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le poți controla, cum ar fi reacția, atitudinea și soluțiile pe mai departe. Pierderea veniturilor și a beneficiilor ar putea determina schimbări majore ale stilului de viață, așa că gestionează-ți finanțele cu atenție: elaborează un buget și, dacă simți nevoia, cere ajutor de la un consilier financiar.
  • Discută despre situația ta cu familia și cu prietenii: S-ar putea să te simți singur, dar este doar o impresie: oamenii din jurul tău sigur te vor susține dacă le ceri sprijinul. Pierderea locului de muncă este o situație care se întâmplă deseori: e posibil ca și apropiații tăi să se fi aflat într-o situație similară la un moment dat, iar experiența lor îți poate fi utilă.

Citește și

Ileana Voicu Ghinea, absolventă a Facultății de Jurnalism, și-a început cariera în presă în 2004 la Revista Apropo și a colaborat cu Revista Pro TV Magazin. A trecut pe online în 2008 la Eva.ro, apoi a preluat conducerea editorială a Unica.ro în 2010. Ulterior, a fost implicată în proiecte precum viva.ro, avantaje.ro și bravonet.ro. În 2018, s-a alăturat echipei Radio ZU ca PR, după o perioadă de redactor online. În prezent, este invitat permanent în emisiunea „Frătzi află tot“ de la Metropola TV.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0