fbpx
skip to Main Content
Care Sunt Semnele Unei Aventuri Emoționale și Cum O Putem Gestiona?

Atunci când ne gândim la o aventură, în mod obișnuit, legăm conceptul de activitate sexuală cu o persoană în afara cuplului sau căsătoriei. Ceea ce scapă observației, însă, sunt acele aventuri emoționale care se pot înfiripa, fără să implice vreodată sexul, ci doar o prietenie și o legătura emoțională neobișnuit de puternică.

De obicei, o prietenie platonică poate coexista cu relația de cuplu fără să creeze probleme sau să încalce limitele partenerilor. Aceasta se leagă cu o persoană care ți-e dragă. pe care o admiri și în care ai deosebită încredere, și foarte important, de care partenerul tău știe și este confortabil(ă) cu prezența ei în viața ta. O astfel de prietenie se poate transforma pe nevăzute într-o aventură emoțională, atunci când depășește limitele relației de cuplu și afectează intimitatea dintre voi doi. Interacțiunea va deveni mult mai adesea decât într-o prietenie obișnuită, bucuria sau încântarea ce reiese din această interacțiune va fi mult mai mare decât în mod normal, iar în acel spațiu devenit intim se vor împărtăși detalii personale, probleme și frici, inclusiv cele care apar din cuplul în care persoana încă se găsește. Toate acestea, în timp, creează o distanță în cuplu, o alienare, o lipsă de claritate și de împărtășire a emoțiilor, resimțită deseori mai puternic de partenerul care nu știe de aventură.

Care sunt cauzele aventurilor emoționale?

Așa cum se întâmplă deseori, dacă nu de fiecare dată, infidelitatea (emoțională sau sexuală) este un simptom al relației. Poate că partenerul călătorește mult și resimțim prea puternic singurătatea, poate că există probleme în comunicarea cuplului iar efortul de a le rezolva este considerat prea mare, poate că a trecut foarte mult de când partenerul ne-a oferit un sărut sau o îmbrățișare, poate că nu există ascultare, sau poate pur și simplu lipsește cronic conexiunea aceea intimă din cuplu.

Dacă în astfel de momente problemele rămân nediscutate există posibilitatea ca unul dintre parteneri să se orienteze către altcineva, poate un prieten apropriat, care le poate îndeplini acele nevoi cronic ignorate.

Care sunt semnele unei aventuri emoționale?

Atunci când suntem într-o relație de lungă durată, mai ales dacă și locuim împreună, ajungem să cunoaștem destul de bine tabieturile, programul și reacțiile obișnuite ale partenerului. Astfel, atunci când se produc schimbări în comportament, atunci când partenera sau partenerul dintr-o dată nu mai vor să comunice, se îndepărtează, programul li se schimbă însă nu sunt dispuși să discute despre asta sau devin defensivi dacă deschidem acest subiect – subconștientul nostru va înregistra toate acestea ca semnale de alarmă.

Mai mult, în astfel de situații partenerul devine deseori critic, rece și distras atunci când petreceți timp în doi, deranjat de comportamentele și reacțiile tale, iar aceste momente sunt mai dese decât cele fericite. Îl putem asemăna cu un comportament de sabotare a relației, ce poate veni din propria vinovăție de a fi implicat într-o altă relație emoțională, sau cel puțin dorința ascunsă de a-și explica nevoia de a păstra acea aventură, motivul fiind comportamentul partenerului care nu mai este cum era odată.

Desigur că toate acestea au efecte asupra cuplului, mai exact:

℗PUBLICITATE


  • partenerul care susține aventura va resimți emoții puternice de vină, rușine, tristețe, frustrare sau chiar depresie;
  • partenerul care suportă efectele aventurii va resimți furie, gelozie, tristețe puternică, și posibil o zdruncinare a stimei de sine.

Cum poate cuplul depăși un astfel de impas?

Comunicare deschisă: chiar și un subiect dureros cum este infidelitatea, fie ea emoțională sau sexuală, poate fi discutat în cuplu. Dacă observăm comportamentele de mai sus, ce ne trimit un semnal de alarmă, acestea pot fi abordate direct cu partenerul, menționând specific momentele în care ni s-a părut că ceva este schimbat, sau motivele exacte pentru care simțim o îndepărtare de intimitatea obișnuită în cuplu. Acesta poate fi un început pentru o analiză a relației, a nevoilor neîndeplinite și a unor modalități noi de a remedia aceste probleme.

Încheierea relației (aventurii) emoționale pentru întotdeauna: păstrarea unei astfel de legături, chiar dacă ne îndepărtăm emoțional, va fi rămâne ca o rană deschisă pentru cuplu, ceva care va prezenta mereu un risc de conflict și de tristețe. Ar fi mult mai benefic dacă acea legătura ar fi pur și simplu încheiată, pentru binele cuplului.

Setarea așteptărilor corecte: după o aventură emoțională, chiar dacă aceasta se încheie definitiv, se poate ca vindecarea să se producă încet, într-o perioadă de timp îndelungată. Cel mai important, recâștigarea încrederii partenerului și procesarea tuturor acelor emoții dureroase vor fi dificile pentru ambii parteneri, însă necesare pentru reconstruirea unui stabilități și siguranțe emoționale pe care să se bazeze în viitor.

Setarea unor noi ritualuri în cuplu: deși ne lovim de diverse obstacole, cum ar fi timpul limitat, setarea timpului în doi este deosebit de importantă pentru clădirea unei relații sănătoase, sau reconstruirea acesteia. Putem apela la activități plăcute pentru amândoi, cine romantice, sport, activități culturale etc, pentru a ne asigura că avem săptămânal timp în doi și spațiu pentru a comunica aspectele importante ale vieții cuplului.

Terapia de cuplu: atunci când ne lovim de un astfel de impas în cuplu, apelarea unui profesionist este mereu o idee bună. Acesta poate oferi interpretările și strategiile potrivite pentru salvarea relației, atât în procesarea durerii, în îmbunătățirea comunicării, și multe altele.

În final, este important de menționat că semnalmentele menționate mai sus nu ne vorbesc cu certitudine de o aventură emoțională, iar atunci când facem o astfel de evaluare în propriile minți, este necesar să luăm în considerare contextul sau situațiile specifice cu care se confruntă cuplul. De asemenea, contrar majorității opiniilor, o astfel de aventură nu trebuie să reprezinte o sentință finală pentru un cuplu, ci mai degrabă este un simptom al nevoilor lipsă, care se pot remedia în timp.

Ana-Maria Dobre

Ana Dobre a studiat psihologia în facultate și la masterat în cadrul Universității Babeș-Bolyai, după care și-a continuat formarea profesională cu o formare complementară în Psihoterapia Familiei. Este psiholog, consilier și trainer, îmbinând aceste preocupări cu pasiunea pentru scris, care i-a fost alături încă din copilărie.

Back To Top
×Close search
Caută