fbpx
skip to Main Content
Care ți-e Personalitatea Financiară?

Primele lucruri căutate, de obicei, de cei care vin la cursurile de educație financiară sunt metodele de a-și înmulți banii – investițiile. Însă, în jocul banilor, această etapă vine ceva mai târziu. Eu am construit un sistem de finanțe personale cu 7 pași, care pune în centrul lui propria ta persoană – pe tine sau familia ta, acolo unde e cazul. Iată drumul firesc spre organizare financiară și prosperitate:

1. Cine ești? Dacă nu-ți cunoști cu adevărat personalitatea financiară, vei încerca metode care nu funcționează sau, mai rău, îți vor provoca pierderi consistente.

2. Controlează-ți cheltuielile! Fă-ți un buget care să te ajute să gestionezi corect banii pe care îi ai în acest moment, indiferent dacă sunt mulți sau puțini. Cine nu știe să administreze 1.000 de lei nu va ști să administreze nici 10.000.

3. Scapă de datorii! Acest balast ajunge să-ți controleze deciziile și aduce foarte mult stres, mai ales într-o relație. Întotdeauna există o soluție pentru eliminarea datoriilor.

4. Economisește! Socotește ce sume de bani îți sunt necesare pentru a te proteja de problemele vieții, mari și mici. Aici vorbim de fondul de urgență și fondul de siguranță, precum și de achizițiile majore. Învață să te pui primul pe lista ta de furnizori și plătește-te primul.

5. Crește-ți veniturile! Începând cu aptitudinile, cunoștințele și resursele pe care le ai la îndemână chiar acum, poți găsi metode să adaugi noi surse de venit. Cu cheltuielile sub control și fără datorii, veniturile suplimentare vor fi o adevărată binecuvântare.

6. Investește! Cine face greșeala să ardă etapele în graba sa după profit va gusta aroma amară a pierderilor financiare. În schimb, o strategie pe termen lung de a-ți pune banii la treabă îți va aduce stabilitate, creștere și libertate.

7. Prosperitatea! Este acea zonă de echilibru în care lucrurile se află sub control și banii tăi lucrează pentru tine. Aici setăm un nou mindset, în care generozitatea joacă un rol important.

Începem, așadar, cu începutul: CINE EȘTI? Te-ai întrebat vreodată ce personalitate financiară ai? E primul pas în construirea unei relații corecte cu banii tăi, ba chiar și cu partenerul tău de cuplu și copiii. Iată cele 4 tipuri de personalitate financiară definite de Olivia Mellan, psiholog și autoare a cărții Money Harmony. Vezi care dintre ele ți se potrivește mai bine, pentru că fiecare profil necesită alte metode de organizare financiară. Mai ales că aceste profiluri sunt native și se pot schimba extrem de greu în timp.

SPENDER (Mână-spartă) – pentru tine lumea e un loc colorat și atractiv. Ești genul care intră într-un hipermarket să ia o pâine și lasă 300 lei. Observi instantaneu cu ce sunt încălțați trecătorii, ce bluzițe au, ce accesorii… Luminile și culorile din mall sunt ca luminița roșie pentru o pisică jucăușă. Expresia ta preferata e: „Ce drăguuuuț!!!“ Fiecare achiziție e un motiv de bucurie, un extaz de scurtă durată, care trebuie repetat cât mai des. De fapt, corpul tău este controlat de 3 hormoni, care preiau controlul și îți dictează acțiunile. De aceea te trezești uneori a doua zi întrebându-te: „Ce-a fost în capul meu, când am cumpărat asta?!“ Primul hormon e serotonina – căutarea plăcerii (pofta de „ceva bun“). Al doilea e dopamina – hormonul recompensei („merit și eu, după o săptămână/ lună/ an de muncă“). Iar al treilea e oxitocina – hormonul social (dorința de a aparține unui grup, care te împinge să faci lucruri asemănătoare cu cele făcute de prietenii tăi). Pe nebănuite, vei începe să te îmbraci la fel, să-ți petreci serile și weekendurile prin aceleași locuri, să folosești aceleași gadget-uri și aplicații… ca și prietenii tăi.

Eu însumi sunt SPENDER, așa încât iată ce-ți recomand:

• Folosește bani CASH mai des, ca să-i simți mai bine cum și când se duc. Când plătești cu cardul, n-ai nicio emoție și, statistic, vei ajunge să cheltui cu 20–30% mai mult decât îți planificaseși sau decât îți permiți.

• E timpul să-ți faci un buget personal sau de familie. Îl poți descărca gratuit de pe adrian.asoltanie.com. Eu și soția mea folosim de 4 ani un sistem de plicuri, care ne ajută să hotărâm de la începutul lunii unde se duc banii noștri. Primul plic (cont) alimentat este cel de economii. Apoi urmează cheltuielile vitale, locuința, transportul, fondul de urgență… E mult mai bine să le spunem noi banilor unde să se ducă, la începutul lunii, în loc să ne întrebăm unde s-au dus. Mai târziu e prea târziu.

• Evită stimulii reclamelor și vitrinelor colorate, reducând timpul petrecut la TV și plimbările prin mall-uri. Mintea ta e un roller-coaster hormonal, care nu le poate rezista.

• Caută-ți un partener de echilibru (e posibil să-l ai chiar la îndemână: soț, soție, părinți, prieteni) care să-ți tempereze puțin entuziasmul achizițiilor.

SAVER (Strâns-la-pungă) – viziunea ta e pe termen lung, prioritățile tale sunt siguranța și obiectivele majore de peste ani de zile (spre deosebire de Spender, care trăiește clipa). Tu poți intra în supermarket cu o listă de cumpărături și la final să cumperi doar jumătate dintre produse, pentru că restul sunt fleacuri de care te poți lipsi. Ești foarte conștient de efortul dedicat obținerii banilor tăi și-i tratezi, corespunzător, cu mare respect. Energia ta vine din senzatia de progres și de siguranță și de aceea ești imun la tentații de moment. Mintea ta, ferită de aburii hormonali, vede mai ușor obiectivele pe termen lung: pensie, studiile copiilor, achiziții majore, planuri de viitor.

Iată câteva recomandări și pentru tine, dragă SAVER:

℗PUBLICITATE


• Stabilește o sumă de bani din buget alocată pentru distracții (5-10%), ca să nu acumulezi în timp acele frustrări gen: „Toată viața mea, m-am sacrificat pentru voi…“, „Eu niciodată n-am fost sau n-am avut…“

• Alocă mici sume pentru donații – poți începe cu 20–50 lei. Generozitatea e un mușchi care trebuie exersat.

• Adaugă puțină flexibilitate rigorii tale financiare. Caută-ți un partener de echilibru, care să adauge puțină culoare universului tău.

AVOIDER (Inocentul) – relația ta cu banii este de tip „lasă-mă să te las“. Problema e că ei chiar te lasă… de tot! Tu, pur și simplu, nu vrei să știi cum stai. Probabil că nu ai un buget personal, nu te uiți pe extrasele bancare, nu citești contractele de credit (decât când e prea târziu)… Totuși, în loc să ajungi surprins într-un moment de cumpănă, ți-ar prinde bine puțin contact cu realitatea. Știu că adevărul poate fi dureros, dar e de preferat haosului. Asta, ca să nu mai ai în fața bancomatului revelații de genul: „Pe cuvântul meu că trebuiau să fie mai mulți!“ Nu te mai amăgi că poți împrăștia ceața analizând un extras de cont – acesta e o poveste despre trecut, ce nu mai poate fi schimbată.

În schimb, dragă AVOIDER, viitorul poate fi schimbat. Iată cum:

• Fă-ți un buget personal, oricât de simplu ar arăta, ca să înțelegi ce venituri ai, adică pe câte picioare financiare stai și cât sunt de solide. Vei înțelege cu ocazia asta și pe ce se duc banii, mai ales dacă vei calcula la nivel anual, înmulțind sumele pentru 12 luni.

• Caută-ți un partener de echilibru, dar nu-i delega total această activitate, fiindcă e important pentru liniștea ta pe termen lung să înțelegi cum stai.

• Automatizează economisirea, printr-un serviciu bancar de transfer lunar într-un cont de economii. Pentru că singur n-o să-ți vină să te ocupi lunar de asta, însă vei fi surprins la sfârșitul anului de câți bani se pot aduna pe nebănuite. Dacă n-ai habar pe ce se duc lunar 3.000 lei, atunci e mai bine să n-ai habar pe ce se duc doar 2.800 lei, după ce ai economisit automat 200 lei lunar.

MONK (Călugărul) – convingerile unui „călugăr“ financiar sunt atât de profunde, încât nu pot fi schimbate aproape niciodată. Când crezi că „banul e ochiul dracului“ sau „rădăcina tuturor relelor“, îți e greu să accepți principiile acestei unelte (pe care, de fapt, oamenii – fie ei buni, fie răi – o folosesc). Dacă „bogații sunt lacomi și fără inimă“, subconștientul tău are grijă să nu devii cumva lacom și fără inimă. Dar nu toți oamenii prosperi sunt răi, așa cum nici toți oamenii săraci nu sunt sfinți.

Îți propun o perspectivă diferită, dragă MONK:

• Banii sunt, de fapt, răsplata valorii pe care le-o oferi altora. Munca, energia, pasiunea și cunoștințele tale sunt curate, deci răsplata nu are cum să fie murdară.

• Prosperitatea vine când ajuți cât mai mulți oameni să obțină ce-și doresc. Dacă tot ne raportăm la idei de natură spirituală, putem face legătura cu pilda talanților sau talentelor care trebuie înmulțite, nu-i așa?

• Dacă generozitatea e o parte importantă în viziunea ta, atunci cu siguranță vei putea face pentru alții mai multe lucruri dintr-o poziție prosperă.

• Caută să vezi în jurul tău și exemplele de oameni prosperi, spirituali și generoși. Ei sunt, de fapt, majoritatea implicată și activă, dar discretă.

Odată ce devii conștient de personalitatea ta financiară, vei fi mai eficient în gestionarea banilor personali. Îți va fi mai ușor să cauți și să apreciezi un partener de echilibru, care să-ți arate lucrurile și din altă perspectivă. Îți va fi mai ușor să-ți înțelegi copilul sau partenerul de viață.

Cred sincer că prosperitatea nu e dată de o anumită sumă, ci înseamnă o stare de echilibru – care poate fi găsită la 2.000 lei pe lună, tot așa cum poate fi pierdută la 20.000 lei pe lună. Și mai cred că educația financiară e despre viață, nu despre bani.

Adrian Asoltanie

Adrian Asoltanie este, de aproape 20 de ani, trainer, speaker și antreprenor. După ce a învățat în cel mai dur mod lecțiile crizei din 2009, și-a descoperit misiunea de a-i ajuta pe alții să evite greșelile dureroase pe care el le-a făcut. Consideră educația financiară un element esențial al dezvoltării individuale, un ingredient vital al succesului. Principiile esențiale pe care le promovează prin cursurile și produsele sale oferă baza unei vieți echilibrate și prospere. E preocupat în primul rând de educația financiară în cuplu și pentru copii – un domeniu deseori ignorat de școală și societate, dar cu efecte majore în viața fiecăruia. Mai multe informații, pe adrian.asoltanie.com.

Back To Top
×Close search
Caută