Căsătoria este un moment menit să sărbătorească iubirea și uniunea a doi oameni, însă ajunge, de multe ori, să devină o sursă majoră de conflict și stres. De la stabilirea unui buget, până la alegerea invitaților sau a locației perfecte, fiecare detaliu adaugă o povară suplimentară care pune la încercare atât relația de cuplu, cât și sănătatea mintală a celor doi parteneri. Cum pot cuplurile să facă față acestei provocări și chiar să consolideze relația lor, în același timp?
Probleme de comunicare: oportunitatea de a învăța să vă exprimați nevoile și să ascultați activ
Poate că, la prima vedere, pare ușor să comunici, însă, de multe ori, partenerii nu reușesc să-și comunice eficient așteptările, temerile sau preferințele. Fie că este vorba despre nuntă sau despre alte lucruri din viața lor, lipsa unui dialog deschis poate duce la neînțelegeri și resentimente. Provocările aduse de organizarea acestui eveniment pot reprezenta momentul potrivit să vă uitați mai atent la modul în care comunicați între voi și la felul în care comunicarea vă impactează relația.
Prilej pentru cuplu: Încearcă să-ți aduci în discuție dorințele și temerile, iar apoi ascultă cu atenție și curiozitate ce are și partenerul tău de spus, fără să oferi sfaturi, să găsești soluții sau să-ți impui opinia. Practicarea ascultării active și comunicarea eficientă pot întări legătura emoțională, fiind cheia către o relație împlinită. Pentru a explora mai multe moduri în care puteți obține o „căsnicie conștientă“, folosind tehnica dialogului imago și nu numai, recomand cartea autorului Harville Hendrix, Primește iubirea pe care o dorești.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Presiunea socială: oportunitatea de a învăța să trasați limite clare
În perioada pregătirii nunții, multe cupluri se simt presate de așteptările celor din jur – fie că este vorba de rude, părinți, socrii sau prieteni. De exemplu, este posibil ca cei doi parteneri să aibă propria viziune despre cum ar dori să fie nunta, însă familia să insiste asupra respectării unor tradiții sau obiceiuri care sunt în contradicție cu dorința lor. Astfel de discuții pot pune presiune pe cei doi parteneri de cuplu.
Prilej pentru cuplu: Presiunea socială poate fi o provocare, însă este o ocazie bună să învățați să stabiliți împreună limite clare. Discutați și clarificați care sunt așteptările și dorințele voastre și cum doriți să gestionați astfel de momente. Cereți ajutorul prietenilor sau al rudelor atunci când aveți nevoie, dar sprijiniți-vă reciproc pentru a spune „nu“, atunci când intervenția altora în deciziile voastre nu este binevenită.
Presiunea financiară, oportunitatea de cunoaștere a relației cu banii în cuplu
Fiind la începutul relației, este posibil ca până acum să nu vă fi întâlnit cu situații în care să discutați despre credințele pe care le are fiecare dintre voi în legătură cu banii. Stabilirea unui buget pentru nuntă poate fi momentul în care aflați prima oară despre felul în care cel de lângă voi gestionează finanțele și este, de multe ori, sursa conflictelor în cuplu.
Prilej pentru cuplu: Stabiliți împreună obiective financiare, faceți un plan detaliat și discutați despre împărțirea responsabilităților. Întâmpinați dificultățile cu multă curiozitate, deoarece acesta poate fi un moment oportun pentru a aduce în discuție modul în care viziunea voastră despre bani îl impactează pe partener și ce puteți face să depășiți dificultățile.
Conflicte legate de planificare, oportunitatea de a învăța să negociați și să faceți compromisuri
Este firesc ca fiecare partener să aibă viziuni diferite asupra căsătoriei, însă aceste diferențe ajung, de multe ori, să devină surse de conflict. Fie că este vorba despre stabilirea unui buget alocat pentru eveniment sau alte decizii pe care va trebui să le luați pe parcurs, pregătirea nunții poate aduce multă tensiune și deconectare între parteneri.
Prilej pentru cuplu: Transformă luarea deciziilor într-o oportunitate de a învăța lucruri noi despre partener. În loc să vezi diferențele ca pe o sursă de tensiune, privește-le ca pe un mod de a descoperi ce este important pentru tine și partenerul tău. Discuțiile deschise despre așteptările și dorințele fiecăruia și construirea unei viziuni comune despre eveniment pot întări comunicarea și încrederea între voi.
Stresul și oboseala, oportunitatea de a învăța să vă sprijiniți reciproc și să gestionați stresul în doi
Organizarea unei nunți în zilele noastre presupune gestionarea unei cantități mari de informații și detalii, iar acest lucru poate duce rapid la epuizare fizică și mintală. De la întâlnirile cu furnizorii la coordonarea programului zilnic, cuplurile se pot simți copleșite de organizarea unui astfel de eveniment. Stresul constant poate duce la afectarea calității somnului, oboseală și iritabilitate care, ulterior, pot afecta relația.
Prilej pentru cuplu: Stabiliți limite clare între momentele dedicate planificării nunții și cele pentru odihnă și încercați să le respectați. Activitatea fizică, plimbările în natură, meditația, mindfulnessul pot fi resurse utile pentru gestionarea momentelor în care vă simțiți copleșiți de stres. Împărțind atât sarcinile, cât și momentele de relaxare și odihnă, veți crea prilejuri pentru conectare și co-reglare, lucru care vă va fi de folos pe tot parcursul relației.
Organizarea nunții, test pentru noile relații
Dacă v-ați regăsit în situațiile descrise anterior și pare că organizarea nunții de neuitat a devenit o provocare mai mare decât vă așteptați, vă invit să priviți aceste momente ca pe un test pentru relație. Sărbătoriți reușitele, momentele în care v-ați ascultat unul pe celălalt și ați luat decizii cu ușurință, și învățați din situațiile care vi s-au părut mai greu de gestionat. Abilitățile deprinse pe parcurs – curiozitatea, deschiderea, comunicarea eficientă și disponibilitatea de vă sprijini reciproc – vă vor întări relația și vă vor fi de folos în toate etapele vieții.
Citește și: