Skip to content

Cascada Distanțării și a Izolării

Dacă o inundație își urmează cursul neabătut și nu este oprită, efectele vor fi dezastruoase. Ei bine, inundarea cu emoții negative e forța motrice ascunsă în amonte și precedă Cascada Distanțării și a Izolării. Această cascadă e compusă din patru trepte (patru stadii) – pe care oamenii le parcurg atunci când bat în retragere dintr‐o căsnicie.

Primul stadiu: Vă consideraţi problemele conjugale ca fiind severe.

Cele mai multe cupluri vor admite, probabil, că uniunea lor e departe de perfecțiune. Însă, odată ce ți‐ai fixat în minte ideea că problemele voastre sunt, practic, niște obstacole imposibil de trecut, ai pășit într‐o zonă periculoasă. A ajuns mariajul vostru în acest regretabil stadiu?

Testul acesta e de încredere, în caz că vreți să decideți cât de severe vă considerați problemele. Încercuiți varianta „da“ sau „nu“, la punctele care urmează.

℗PUBLICITATEPunctajul: Dacă ați răspuns „da“ la mai mult de 5 puncte, e clar că aveți o perspectivă sumbră asupra dificultăților conjugale. Majoritatea oamenilor care înregistrează punctaje mari la acest test au căsnicii instabile – care sunt fie ostil-implicate (însemnând că există o mare doză de negativitate între voi, dar încă interacționați unul cu altul), fie ostil-detașate (adică vrajba voastră a atins asemenea proporții, încât vă evitați reciproc cât mai mult posibil). Atâta vreme cât vă considerați dezacordurile ca fiind grave, credința aceasta vă va obstrucționa toate încercările de soluționare.

Următoarele trei stadii precum și cât de grave sunt, în realitate, problemele de cuplu și dacă le mai puteți rezolva sunt descrise în cartea Căsnicia, pe roate sau pe butuci? de John Gottman.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0