Skip to content

Ți s-a întâmplat să te chinui să-ți adormi bebelușul fie în brațe, fie pe picioare, fie alergând cu el în căruț timp de mai bine de jumătate de oră, iar apoi să se trezească după scurt timp? Știu că asta aduce multă frustrare, nervi și-ți poate da ușor peste cap programul întregii zile. Nu mai știi poate când să-l pui din nou la culcare, de câte mese are nevoie sau cum ai putea să-l ajuți să poată lega mai multe minute de somn. Marea majoritate a mămicilor se bazează enorm pe timpul de somn al micuților, nu ca să doarmă și ele în același timp – așa cum sunt adesea sfătuite, ci pentru a alerga spre duș, sau la cafeaua demult răcită sau la o porție bine meritată de ciocolată.

Deși greu de asimilat, trebuie menționat faptul că este perfect normal ce se întâmplă cu micuții voștri. Poate nu pe placul nostru, dar biologic vorbind, bebelușii pot avea somnuri scurte până spre cinci-șase luni. Până spre această vârstă, bebelușii petrec aproape jumătate din timp în somn activ, REM – ceea ce le facilitează trezirea mult mai ușor. Însă, odată cu regresia de la patru luni și cu stabilirea ritmului circadian, somnul bebelușilor suferă modificări, începând să semene tot mai mult cu cel al adulților și fiind format ulterior din patru stadii de somn, trei dintre ele în somn non-REM și doar ultimul de somn REM.

Totodată, recomandarea este să nu privești somnul bebelușilor total fragmentat între somn de zi și somn de noapte, pentru că acestea sunt direct corelate și se pot influența reciproc. Trebuie să ai în vedere mereu necesarul de somn pe care copilul tău îl are în 24 ore, pentru că doar pentru această perioadă de timp există limite recomandate. În ceea ce privește somnul de zi, evită comparațiile și normele publicate, și concentrează-te pe semnele de somn date de bebeluș, întrucât pentru aceeași vârstă pot exista nevoi individuale diferite de până la două ore de somn. De asemenea, mulți dintre bebelușii cu somnuri scurte ziua pot avea doar una-două treziri pentru hrană noaptea și, dacă încercăm modificarea somnurilor de zi, ne putem confrunta ulterior cu somn fragmentat de noapte.

Cum evităm somnurile scurte?

  1. Crearea unui mediu de somn adecvat

Deși somnurile scurte pot fi biologic normale până spre șase luni, începând cu opt săptămâni, când dispare confuzia zi/noapte, putem să-l ajutăm pe cel mic cu un mediu de somn propice. Deși poate încă nu știe să readoarmă singur, cu siguranță va fi ajutat dacă în cameră facem întuneric beznă, încât să nu poată fi  ușor distras la trecerea dintr-un ciclu de somn în următorul. De altfel, și sunetele albe funcționează de minune nu doar ca un indiciu de somn, dar și pentru acoperirea zgomotelor exterioare, ce pot declanșa ușor trezirea din somnul superficial. De un real folos este și sacul de dormit, fiind alături de jucăria de atașament o altă asociere independentă, total la îndemâna noastră. Cu cât bebelușul are mai multe asocieri ce pot fi regăsite la trezire, cu atât mai mult îi facilităm readormirea.

  1. Atenție la presiunea de somn optimă

Odată cu trezirea de dimineață, presiunea de somn începe să se acumuleze și bebelușul are nevoie de somnurile de zi pentru a elibera din această presiune. Totodată, durata somnurilor este influențată direct de această presiune pentru că, dacă avem un somn scurt, și perioada de veghe va fi mai mică, intrăm rapid într-un ciclu vicios în care și somnul următor va fi mai scurt. Dormind astfel mai puțin, nici următoarea perioadă de veghe nu va fi suficient de lungă pentru a crea presiunea necesară unui somn consolidat. Câteva sugestii pentru a menține bebelușul treaz o perioadă de veghe optimă vârstei ar fi ori să-i distragi atenția, ori să faceți activități în aer liber, sau chiar să-i mărești treptat perioadele cu 10-15 minute la fiecare două-trei zile. Totodată, trebuie să știi că, pe măsură ce bebelușul crește, este necesar să mărim și perioadele de veghe, îndeosebi în primul an de viață.

  1. Asigură-te că bebelușul a mâncat recent 

Este crucial ca bebelușul să fi fost hrănit înainte de rutina de somn, pentru a te asigura că o posibilă trezire nu este din cauza foamei. Îndeosebi pentru primele luni de viață, în care mesele trebuie să fie oferite la două-trei ore, te sfătuiesc ca în a doua parte a zilei să oferi chiar două mese în aceeași perioadă de veghe. Așa ne putem asigura că micuțul a asimilat ziua necesarul de calorii și va avea mai puțină nevoie de acestea noaptea.

  1. Nu-l lăsa să aibă micro-somnuri

Orice moment în care bebelușul adoarme chiar și preț de câteva minute (la sân, în mașină, plimbat) îi va da peste cap întregul program și nu va putea readormi la orele potrivite. Încearcă să nu aveți deplasări în jurul orelor de somn, pentru că este posibil ca, datorită mișcării, cel mic să adoarmă mai devreme.

  1. Învață-l pe cel mic cu asocieri independente de somn

Dacă micuțul are asocieri de somn mai puțin independente este posibil ca, la trezire, să nu poată readormi dacă nu-i sunt oferite aceleași condiții. Un copil care are nevoie de ajutor din partea mamei la adormire este probabil ca la orice trezire să depindă din nou de aportul părintelui. În funcție de vârsta sa, poți aborda metoda cea mai potrivită de antrenament de somn.

℗PUBLICITATE



În cazul în care deși încercăm să evităm confruntarea cu somnurile scurte, bebelușul tot nu poate consolida minim două cicluri de somn, putem apela la una dintre strategiile următoare pentru a-l ajuta. Înainte de a aplica orice metodă, eu recomand ca, timp de câteva zile, bebelușului să i se ofere somnuri asistate, fie ele în căruț, marsupiu, brațe etc, încât să controlăm supra-oboseala și să putem începe implementarea unui program știind că micuțul este odihnit.

Recomandări pentru prelungirea somnurilor scurte

Readormirea asistată: indiferent de metoda prin care a adormit cel mic, la primele semne de trezire este preferabil să nu intervenim. Bebelușul poate își găsește propria modalitate de readormire sau face puțin zgomot fiind în somn superficial, iar intervenția noastră rapidă îl poate distrage. Așadar, oferă-i câteva minute, iar dacă bebelușul nu pare să poată readormi singur, atunci este preferabil să-i oferi un somn asistat, prin orice metodă ai certitudinea că funcționează.

Anticiparea trezirii: dacă ai concluzionat că micuțul se trezește mereu la finalul unui ciclu de 40 de minute, atunci poți intra în camera lui cu câteva minute înainte de trezire, pentru a încerca să-l semi-trezești chiar tu. Prin simpla mângâiere, când bebelușul va ajunge în somn superficial, va mișca fie capul, fie va ofta, iar ție îți semnalează momentul ideal de a-l readormi în propriul spațiu de somn. Așadar, intenția ta este de a-l trezi, pentru a-l putea readormi instantaneu încât să treacă singur în următorul ciclu de somn și evitând trezirea sa regulată la 40 de minute.

Aproape de el fix la momentul trezirii: dacă ai remarcat un moment exact de la adormire în care bebelușul se trezește, fii atentă la primele semne de trezire și imediat ce bebelușul deschide ochii sau plânge brusc, te poți duce lângă el pentru a-l readormi. Astfel, nu-i permiți trezirea totală și-l poți ajuta să readoarmă.

O ultimă recomandare este să nu pui foarte multă presiune pe voi și să nu rămâneți blocați în întunericul din cameră sau în încercări interminabile de readormire. Cel mai ușor se va consolida întotdeauna primul somn al zilei, iar durata de readormire nu este fixă. Urmează-ți mereu instinctul și încearcă readormirea atât timp cât te simți confortabil, fără anxietate. Este foarte posibil ca, odată cu trecerea lunilor, după vârsta de cinci-șase luni, bebelușul să poată dobândi singur această abilitatate. De asemenea, ultimul somn al zilei poate fi oricând asistat, pentru că este un somn „forțat“ în afara orelor biologice, iar bebelușul are nevoie de suportul tău.

Încearcă să-ți păstrezi energia pozitivă și să rămâi consecventă în abordare: cu siguranță, cel mic îți va răsplăti eforturile!


Citește și:

Sunt de două ori mamă, consultant certificat în somnul bebelușilor și al copiilor de până în 6 ani, pasionată de parenting și relații interumane. Mă preocupă odihna celor mici și liniștea celor mari, având ca misiune să îndrum părinții spre un somn calitativ și o relație armonioasă cu copiii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0