Succesul și-a schimbat mult definiția în ultimii doi ani, pentru fiecare dintre noi. Ca părinți care am trecut printr-o pandemie, ducând copiii la școala online și educându-i între două ședințe de Zoom, ne-am redefinit cam toate conceptele care, însumate, formau imaginea succesului în viață, pe care ni-l doream pentru noi și copiii noștri.
Am (re)învățat să prețuim relațiile, sănătatea fizică și mintală, tehnologia, libertatea, comunitatea. Am început să ne raportăm diferit la bani, educație, stimă de sine, toleranță, informație sau viitor.
Și-a fost nevoie de o pandemie și de un război la granițele noastre pentru a realiza că dincolo de propriile definiții date succesului, adaptabilitatea este o componentă importantă în alchimia lui.
15 vorbitori de top au descifrat ecuația complicată a succesului în cadrul conferinței EDUCare – Educație pentru succes, organizată de Mozaic Media și Pagina de Psihologie și desfășurată la Hotel Sheraton la sfârșitul lunii mai, pe parcursul a două zile. Conferința ‒ susținută de Școala de bani BCR, E.ON România, Synevo România, Kaufland România, Honda România, Brio, GLS România, Delgaz Grid, Quixx, Boiron România, Green Village Resort – Delta Dunării, Aquatique, EspiGo, Korill Kids, Mobila Moll, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, LIFE IS COOL EDU HUB, Kafune și Granini ‒ a fost înregistrată și difuzată apoi, în episoade săptămânale, pe paginile de Facebook Mozaic Media și Pagina de psihologie.
Iată ce am aflat despre succes și lucrurile care contează pentru o viață împlinită, de la invitații vorbitori la EDUCare – Educație pentru succes.
Dependența nu este un viciu de caracter
36% dintre fete și 42% dintre băieții de 13 ani au băut cel puțin o dată în ultima lună, 5% dintre fetele de 15 ani și 8% dintre băieții de aceeași vârstă au fumat deja canabis și 7% dintre fete și 31% dintre băieți au jucat deja jocuri de noroc la vârsta de 15 ani – arată un studiu OMS realizat în anii 2018-2019 în 49 de țări din lume și pentru care datele din România au fost culese de Departamentul de Psihologie al Universității Babeș–Bolyai. De la psihoterapeuta Diana Stănculeanu, am aflat la EduCare – Educație pentru succes mai multe despre premisele și riscurile dependențelor și cum să-i ferim pe adolescenți de ele.
Dependența nu este un viciu de caracter, nici nu este o dovadă de slăbiciune – a precizat specialista. Diana Stănculeanu le-a explicat părinților prezenți care este diferența între un comportament de tip experiment – care caracterizează faza adolescenței – și riscul de dependență care se instalează atunci când comportamentul are valoare de reglare emoțională, de amorțire a unor trăiri negative sau de trezire a unor emoții pozitive, prin consum.
Urmăriți aici întregul episod EDUCare – Educație pentru succes cu Diana Stănculeanu.
Sănătatea noastră – o abordare la 360 grade
Bolile reprezintă un dezechilibru apărut în relația dintre minte-corp-suflet-natură ‒ este de părere medicul Valeria Herdea, care a vorbit la EDUCare – Educație pentru succes despre modul în care ne putem schimba perspectiva asupra sănătății, alegând o abordare 360 de grade. „Cel mai bun tratament rămâne profilaxia“ – a spus medicul pe scena EduCARE. Aici puteți urmări întregul episod cu dr. Valeria Herdea.
Valoarea banilor, valoarea lucrurilor
Nu este ușor să le vorbești copiilor despre bani. Studiile arată că adulților le este mai ușor să vorbească despre greutate sau sex (alte subiecte, altfel, tabu) decât despre bani. Și totuși, atitudinile despre bani și obiceiurile legate de aceștia se formează în copilărie, în jurul vârstei de 7-9 ani – am aflat de la Claudia Oprescu, CSR Expert, BCR – Școala de bani.
Nu este niciodată prea devreme să implicăm copiii în aspectele legate de deciziile noastre financiare: chiar dacă nivelul lor de înțelegere nu permite decodificarea anumitor mesaje, discuțiile legate de bani și valoarea lucrurilor obișnuiesc copiii să fie responsabili în deciziile financiare de mai târziu. Trebuie să le explicăm copiilor diferențele dintre nevoi și dorințe, să le vorbim despre alegeri și decizii și să le oferim contextul să pună aceste lucruri în practică. Cât ne costă să mergem în parc? – poate fi un exercițiu simplu de aplicat și pe înțelesul copiilor. Urmăriți întregul episod EduCARE având-o invitată pe Claudia Oprescu.
Știința relațiilor
Gáspár György, psihoterapeut relațional, psiholog clinician și autor, a vorbit pe scena EduCARE despre știința relațiilor, care se bazează pe psihologie, sociologie și fizică cuantică și care ne spune că relațiile sunt compuse din trei elemente importante: informații, energie și conștiință.
Psihoterapeutul a vorbit despre nevoia noastră primordială de conexiune, care apare încă din primele zile de viață, și despre emoții, ca niște oportunități de conectare și de transformare. „Emoțiile ne apropie, dacă știm să le punem în cuvinte, dacă îndrăznim să ne vulnerabilizăm, dacă îndrăznim să exprimăm ceea ce se întâmplă în universul nostru interior.“ ‒ a precizat Gáspár, oferindu-le părinților și câteva repede de folos în a-i încuraja pe copii să își recunoască și gestioneze emoțiile.
Vedeți aici întregul episod EduCARE avându-l ca invitat pe psihologul Gáspár György.
Fericirea se învață
Relațiile sunt cea mai puternică variabilă care influențează starea de bine – a explicat și psihologul Raluca Anton, care a vorbit la EduCARE – Educație pentru succes despre faptul că fericirea se învață.
Lucrurile pe care le acumulăm financiar și material nu apar în niciun studiu care măsoară calitatea vieții – a precizat psihologul. Raluca Anton le-a vorbit părinților și despre importanța autonomiei, a explorării și, mai ales, a greșelii, pentru copii.
Să lași copiii să greșească este un lucru extrem de important pentru devenirea și starea de bine a copilului, pe termen lung, cum la fel de important este ca acesta să știe că părintele este alături de el, indiferent dacă deciziile lui nu sunt pe placul părintelui. Aici puteți urmări întreg episodul EduCARE cu psihologul Raluca Anton.
Părinții-elicopter și sănătatea copiilor
Medicul Mihai Craiu a vorbit pe scena EduCARE din perspectiva specialistului care a citit în ultimii 5 ani, de când a înființat platforma Spitalul Virtual pentru Copii, zeci de mii de mesaje din partea părinților, foarte preocupați să schimbe ceva în universul copilului lor. Cu cele mai bune intenții, părinții-elicopter se concentrează pe lucrurile punctuale din viața copiilor lor, ignorând în strategia lor de parenting lucruri mai importante, precum activitatea fizică, timpul petrecut în fața ecranelor și alți factori care, în timp, afectează sănătatea copiilor. Urmăriți aici întreaga intervenție a medicului Mihai Craiu care a fost urmat pe scena EduCARE de medicul Antonela Curici, director medical Synevo România, cu prezentarea: Când corpul nu-ți vorbește, vezi ce-ți spune!
Amintiri din viitor
„Viitorul nu mai e ce-a fost!“ și-a început prezentarea la EduCARE – Educație pentru succes Alexandru Mironov, care a făcut o scurtă istorie a progreselor tehnologice și științifice din ultimele decenii și a vorbit despre cum ne-au marcat viața. Urmăriți aici întreg episodul avându-l ca invitat pe prof. Alexandru Mironov.
Plictiseala e bună
Cine-ar fi crezut că ar trebui să alocăm în calendar un interval anume pentru plictiseală? Ei bine, da, plictiseala creativă este bună și este recomandată în ultimii ani de experții în parenting. La EduCARE – Educație pentru succes, Oana Niculae, medic specialist în psihiatrie pediatrică și psiholog, ne-a explicat de ce. Urmăriți aici întregul episod având-o invitată.
Transformarea digitală a educației
Mediul digital este un instrument excelent pentru educație, consideră Dragoș Iliescu – fondator & chief scientist brio.ro, profesor în cadrul Facultății de Psihologie (Universitatea din București). Invitat la EduCARE – Educație pentru succes, specialistul a explicat concepte precum Digitizare, Digitalizare și Transformare digitală, precum și beneficiile pe care tehnologia le aduce în educație, dar și pe piața muncii. Aici puteți urmări întregul episod avându-l invitat.
Educație pentru diversitate și toleranță
Valeriu Nicolae, distins cu World’s Children’s Prize, pentru eforturile sale neobosite de a-i sprijini pe copiii vulnerabili din ghetoul Ferentari, a vorbit la EduCARE – Educație pentru succes despre diversitate, toleranță și schimbare de perspectivă, apelând la o serie de exerciții interactive, menite să ne arată că ceea ce vedem nu este întotdeauna conform cu realitatea. Urmăriți aici întreg episodul.
Stima de sine a copiilor
„Știu cine sunt, știu care sunt calitățile mele, la ce mă pricep și ce-mi place să fac mai puțin, iar atunci când mă compar cu o altă persoană, mă compar pe același palier“. Aceasta ar fi, în câteva cuvinte, o descriere a unei stime de sine sănătoase – în opinia Uraniei Cremene. Pe scena EduCARE, autoarea programului All About Parenting a povestit despre stima de sine a copiilor și despre capcana comparațiilor în care ar fi bine să nu cădem, ca părinți. Aici puteți urmări episodul integral.
În război cu știrile false
Paradoxal, adulții sunt mai vulnerabili decât copiii, care sunt mai competenți digital decât părinții lor, în fața știrilor false – este de părere Sebastian Lăzăroiu, scriitor, sociolog și politolog. Acesta ne-a vorbit pe scena EduCARE – Educație pentru succes despre știrile false și cum să nu le cădem pradă. Puteți urmări aici intervenția specialistului pe scena EduCARE.
Importanța lecturii în copilărie
„Analfabetismul funcțional din țara noastră are ca sursă educația timpurie și anii educației primare, când învățătorii și educatorii au fost împinși de cultura lui «pe repede înainte, a multor auxiliare, a multor culegeri și a multor exerciții, care arată bine în caiet și mulțumesc părinții“ – este de părere Oana Moraru, consilier educațional și fondatoarea școlii private Helikon, invitată la EduCARE – Educație pentru succes, să vorbească despre importanța lecturii în copilărie. Urmăriți aici intervenția Oanei Moraru.
Educație pentru sustenabilitate
Valer Hancaș, Director de Comunicare & Corporate Affairs Kaufland România, a vorbit despre sustenabilitate, pe scena EDUCare – Educație pentru succes. Prezentarea sa a fost presărată cu intervenții ale copiilor care au idei originale, creative și deseori, sustenabile despre… sustenabilitate. Urmăriți aici întreaga intervenție a lui Valer Hancaș.
Libertatea de a fi curajos
Excesele făcute de părinți din dorința de a-și proteja copiii vor fi „decontate“ de aceștia la vârsta adultă – ne-a atras atenția Emilian Mihailov, conferențiar universitar la Facultatea de Filosofie (Universitatea din București) în intervenția sa pe scena EduCARE.
Prin însăși natura noastră prețuim mai mult siguranța, decât libertatea copiilor noștri, iar orice demers de învățare presupune să pășești într-o zonă nefamiliară, care poate implica necunoscut și risc – a explicat filosoful.
Urmăriți aici episodul EduCARE avându-l ca protagonist pe Emilian Mihailov.