fbpx
skip to Main Content
Ce Anume Ajută Creierul Copilului Să Crească Mai Mare

Ca părinți, știm că este foarte important, pentru viitorul copiiilor noștri spre viața de adulți, să îi învățăm să meargă la oliță și să spună „mulțumesc“. Cu toate acestea, câți dintre noi am luat în considerare rolul pe care îl are iubirea în tot procesul de creștere?

Continuați să citiți pentru a înțelege cât de semnificativ este să știți cum gândesc copiii voștri despre iubire și despre a exprima iubirea într-o manieră care să îi conducă spre o viață fericită și echilibrată.

Cu cât le arătați mai multă iubire copiiilor voștri, cu atât mai mari le vor fi creierele

În calitate de persoană îndrăgostită de neuroștiințe (modul în care relaționează creierul cu învățarea și comportamentul) și de atașament (procesul de îngrijire și conectare), sunt absolut încântată de ultima decadă de cercetări care susțin faptul că iubirea – sau că absența acesteia – este singura variabilă, cea mai importantă în dezvoltarea cu succes a unei stări de bine în copiii noștri.

Adevărul este că, cu cât le arătați copiiilor mai multă iubire prin intermediul îmbrățișărilor, sărutărilor, zâmbetelor, afirmațiilor pozitive necondiționate, incluzându-i în lucruri, arătându-vă interesul față de ei, jucându-vă în familie și multă comunicare de tip hrănitor, cu atât le va crește creierul mai mare.

Dincolo de nevoile fundamental umane de hrană, apă și adăpost, iubirea și grija nu construiesc doar căi pentru viitorul fericit al copiilor noștri, ci și căi de supraviețuire. Drept cea mai adaptată specie, mărimea creierului uman în comparație cu cel al altor specii se corelează pozitiv cu abilitatea noastră de a procrea cu succes. Abilitatea creierului de a crește ca răspuns la iubire poate fi văzută ca o modalitate a oamenilor de a rămâne uniți împotriva pericolelor și a intrușilor.

℗PUBLICITATE


Creierele noastre sunt, de fapt, determinate genetic să iubească

Deci, acum când știm că, în realitate, creierele noastre sunt determinate genetic pentru iubire, cum putem să le comunicăm acest lucru copiiilor noștri într-o manieră care să contribuie la succesul lor global?

Studiile arată, de asemenea, faptul că a vorbi cu copiii despre ce și cum gândesc le crește abilitățile verbale, înțelegerea emoțională și conexiunea socială.

În calitate de părinți, avem nevoie să înțelegem ce se întâmplă în interiorul unui copil prin:

  • împărtășirea de observații fără judecați despre lucrurile importante din viețile lor;
  • având conversații despre cum anume se simt;
  • dându-le voie să pună întrebări despre subiecte care sunt greu de înțeles;
  • lăsându-le spațiu, astfel încât să își poată da și singuri seama de unele lucruri importante pentru ei.

Acest tip de conectare prin intermediul comunicării îl ajută pe copil să internalizeze un sentiment de acceptare, încredere și o abilitate de a rezolva problemele cu succes. Așadar, dacă iubirea poate schimba creierul pentru viitor, presupun că, atunci, iubirea poate schimba lumea. Haideți să încercăm!

Sabina Strugariu

Sabina Strugariu este psiholog și psihoterapeut specializat în terapia integrativă. A absolvit un masterat în Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Deține o specializare de lungă durată în psihoterapia cu copii și adolescenți, în cadrul EUROCPS. Este, de asemenea, membră a Colegiului Psihologilor din România și a Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Close search
Coș
Back To Top
×Close search
Caută