Skip to content

Fiecare dintre noi este diferit, funcționăm și ne manifestăm în baza personalității noastre unice, iar acest lucru este minunat. De fapt, mare parte din puterea noastră stă tocmai în această particularitate, pe care, din păcate, de cele mai multe ori o ignorăm pentru a fi ca X sau ca Y.

În plus, prea des trecem cu vederea punctele noastre forte și ne concentrăm asupra slăbiciunilor. Făcând asta, pierdem oportunități și șansa de a găsi sens în viața noastră sau de a fi plini de energie în ceea ce facem.

Cunoașterea punctelor noastre forte ne oferă o mai bună înțelegere a modului în care acționăm cel mai bine. Spre deosebire de interesele, pasiunile și abilitățile noastre, ele sunt esențiale pentru cine suntem și pentru modul în care ne percepem.

„Caracterul este partea din personalitatea ta pe care alți oameni tind să o admire, să o respecte și să o prețuiască“, spun Ryan Niemiec și Robert McGrath (2019), cercetători în domeniul punctelor forte ale caracterului. Punctele forte ale caracterului nostru sunt trăsături de bază ale personalității, ce ne definesc identitatea unică și ne fac să ne simțim autentici, vii și implicați în propria viață.

Atunci când ne cunoaștem pe noi înșine ne găsim cu mai mare ușurință punctele forte

Punctele forte formează elementele esențiale a ceea ce suntem. Aflarea de sine este un proces ce merită căutat și dezvoltat cu multă curiozitate și maximă compasiune, pe parcursul întregii vieți. Cred cu tărie acest lucru, așa cum cred în faptul că oamenii poartă în interiorul lor un imens rezervor de resurse.

Atunci când ne exprimăm folosindu-ne punctele forte (atât în gânduri, cât și în acțiuni), ne simțim mai fericiți, mai conectați și suntem mai productivi în ceea ce facem. Înțelegerea punctelor forte este esențială pentru procesul de auto-creștere, îmbunătățire continuă și formare a unui sentiment sănătos de sine. Cercetările arată că oamenii care-și folosesc des punctele forte au de 18 ori mai multe șanse să înflorească decât cei care nu o fac. Așadar, avem motive serioase să ne descoperim pe noi înșine și să ne identificăm punctele forte.

Cele 6 virtuți și 24 de puncte forte

Studiul punctelor forte își are momentul de start la începutul anilor 2000, desfășurându-se de-a lungul mai multor ani și implicând 55 de oameni de știință, care și-au unit eforturile pentru a studia caracterul lor științific. Rezultatul a fost VIA Classification of Character Strengths and Virtues (Peterson & Seligman, 2004), o clasificare a trăsăturilor pozitive ale ființelor umane, revizuite în tot acest timp prin sute de articole. Oamenii de știință au identificat 24 de puncte forte pe care avem capacitatea de a le exprima. Potrivit popularului Values in Action Inventory (VIA), punctele forte ale caracterului sunt elemente ale unor categorii mai largi, cunoscute sub numele de virtuți.

Așadar, există 6 clase de virtuți care sunt formate din 24 de puncte forte:

I. Virtutea înțelepciunii și a cunoașterii. Punctele forte care o însoțesc sunt:

℗PUBLICITATE 1. Creativitate;
 2. Curiozitate;
 3. Minte deschisă;
 4. Dragostea de a învăța;
 5. Perspectivă.

II. Virtutea curajului. Punctele forte care o însoțesc sunt:

 1. Vitejie;
 2. Onestitate;
 3. Perseverență;
 4. Vitalitate.

III. Virtutea umanității. Punctele forte care o însoțesc sunt:

 1. Bunătate;
 2. Dragoste;
 3. Inteligență socială.

IV. Virtutea dreptății. Punctele forte care o însoțesc sunt:

 1. Corectitudine;
 2. Leadership;
 3. Activism cetățenesc, responsabilitate socială, loialitate față de membrii echipei. 

V. Virtutea cumpătării. Punctele forte care o însoțesc sunt:

 1. Iertare;
 2. Smerenie;
 3. Prudență;
 4. Autoreglare;

VI. Virtutea transcendenței. Punctele forte care o însoțesc sunt:

 1. Aprecierea frumuseții și a excelenței;
 2. Recunoștință;
 3. Speranță;
 4. Umor;
 5. Spiritualitate.

Odată ce Clasificarea VIA s-a finalizat, a fost conceput un test revoluționar, special pentru a măsura aceste 24 de puncte forte personale: Sondajul VIA, pe care-l poți face și tu, dacă dorești, în mod gratuit. Este important să specificăm faptul că punctele forte ale caracterului nu sunt fixe; ele se pot schimba în timp, iar acest lucru ne oferă o oportunitate de creștere (Miglianico et al., 2019). Potrivit psihologiei evoluționiste, specia umană a supraviețuit ca o consecință a diferențelor noastre de personalitate (Buss, 2009). La urma urmei, abordarea situațiilor noi necesită o serie de talente, cunoștințe și puncte forte. Așadar, nu suntem toți la fel, din fericire. Ar fi o lume mai puțin bogată dacă am fi astfel.

E bine să fii diferit! Tu ce puncte forte ai?


Referințe:

 • Peterson, C., & Seligman, M. (2004). Character strengths and virtues a handbook and classification
 • Jolly, M., & Academia. (2006). Positive Psychology: The Science of Human Strengths

Carmen Bălescu este consilier integrativ în dezvoltare personală și profesională, fondator AFLĂ-TE, un om care crede în oameni și în imensul rezervor de resurse pe care-l au în interiorul lor.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0