Skip to content

În dinamica unei relații, atât prietenia, cât și atracția fizică joacă roluri esențiale, dar adesea ne întrebăm care dintre acestea are un impact mai profund pe termen lung. Într-o societate în care imaginile perfecte sunt la fiecare colț de stradă sau ni se arată la fiecare scroll pe rețelele sociale, este ușor să punem un preț mare pe atracția fizică.

Totuși, cercetările din domeniul psihologiei relaționale și studiile efectuate de experți precum John Gottman, Harville Hendrix și alții sugerează că fundamentul unei relații de succes se construiește mai durabil prin legături emoționale profunde, caracteristice prieteniei, deși relațiile amoroase sunt adesea portretizate în cultura populară ca fiind conduse de pasiune și atracție fizică irezistibilă. Acest articol explorează interacțiunea dintre prietenie și atracție fizică în contextul relațiilor de lungă durată.

Importanța prieteniei în relații

John Gottman, a identificat prietenia ca piatra de temelie a unei căsnicii fericite. În cartea sa, Căsnicia, pe roate sau pe butuci?, Gottman explică că „admirația și respectul reciproc“ sunt esențiale într-o relație. Acestea sunt caracteristici ale unei prietenii sincere, unde partenerii se bucură de compania reciprocă, împărtășesc valori și interese comune și se susțin unul pe celălalt în momente dificile. În lucrările sale, John Gottman subliniază că elementele centrale ale prieteniei – respectul reciproc, bucuria de a petrece timp împreună, cunoașterea profundă a partenerului și gestionarea conflictelor cu blândețe – sunt esențiale pentru trăinicia relației. Prietenia aduce cu sine un nivel înalt de cunoaștere și acceptare a celuilalt, aspecte care contribuie la o înțelegere și un suport emoțional profund între parteneri.

Rolul atracției fizice

Atracția fizică, pe de altă parte, este adesea scânteia inițială care atrage doi oameni împreună. Este indiscutabil că atracția fizică joacă un rol important în declanșarea interesului romantic și în menținerea pasiunii într-o relație. Cu toate acestea, atracția fizică poate fluctua de-a lungul timpului, din cauza schimbărilor biologice, a stresului și a altor factori externi. Acest lucru ridică întrebarea: cât de durabilă este o relație bazată predominant pe atracție fizică?

Atracția fizică, deși este adesea factorul inițial care aduce două persoane împreună, are rolul său incontestabil în menținerea chimiei și a pasiunii într-o relație. Cercetările demonstrează că atracția fizică stimulează eliberarea de dopamină și alte neurochimicale, care favorizează apariția sentimentelor de plăcere și euforie. Cu toate acestea, pe măsură ce relația evoluează, importanța atracției fizice poate scădea, fiind eclipsată de nevoia de conexiune emoțională și suport reciproc. Harville Hendrix, în lucrarea sa, Primește iubirea pe care o dorești, argumentează că atracția inițială este adesea bazată pe proiecții inconștiente ale partenerilor noștri ideali, formată din nevoi nerezolvate din copilărie. Hendrix sugerează că relațiile devin durabile și împlinitoare când partenerii lucrează împreună pentru a rezolva aceste probleme profunde, un proces care este mai mult legat de prietenie și suport emoțional decât de simpla atracție fizică.

℗PUBLICITATESinergia dintre prietenie și atracție

Potrivit lui Harville Hendrix, creatorul terapiei de cuplu imago, relațiile de lungă durată prosperă când partenerii nu sunt doar amanți, ci și prieteni apropiați. Hendrix argumentează că atracția fizică poate iniția relația, dar capacitatea partenerilor de a fi vulnerabili, de a comunica deschis și de a răspunde nevoilor emoționale ale celuilalt perpetuează iubirea pe termen lung. Acest echilibru între prietenie și pasiune este crucial pentru adaptarea la schimbările inevitabile ale vieții și pentru menținerea conexiunii în ciuda provocărilor.

Impactul în viața de zi cu zi

Pentru cuplurile care se străduiesc să mențină scânteia vie, cultivarea prieteniei poate oferi o bază solidă pe care să construiască momente de intimitate fizică. Participarea împreună la activități, împărtășirea intereselor și susținerea în scopuri personale sunt moduri prin care partenerii pot întări legătura de prietenie, ceea ce, la rândul său, poate revitaliza atracția fizică.

În concluzie, deși atracția fizică joacă un rol esențial în stabilirea și menținerea relațiilor romantice, prietenia oferă suportul necesar pentru traversarea cu succes a încercărilor pe care viața le pune în fața oricărui cuplu. Prin urmare, o relație echilibrată și împlinitoare ar trebui să aspire la un amestec sănătos între prietenie profundă și atracție fizică.

Articol realizat în colaborare cu Psylife.


Citește și:

Mădălina Bogdan este un „om al oamenilor“ și a ajuns în lumea psihologiei din drag pentru oameni și mintea noastră. Din dorința de a descoperi și înțelege cât mai bine cine suntem, urmează formări complementare în acest sens, iar pasiunea pe care o are pentru scris reprezintă o piesă importantă din puzzle-ul vieții sale.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0