Într-un articol anterior am abordat tema valorilor, raportându-mă la contextul oncologic pe motivul că un eveniment seismic, precum cancerul, are rolul de a ne redefini perspectiva asupra vieții, prioritățile și modul în care alegem să ne trăim viața. O reprezentare vizuală a ceea se întâmplă cu valorile noastre în situația unui diagnostic oncologic este cea a unui glob de zăpadă – acel obiect pe care îl vedem în magazinele de suveniruri și reprezintă o sferă transparentă, un cerc plin cu apă care are înăuntrul său un peisaj și mult sclipici, pentru a reprezenta fulgii de zăpadă din glob.
Analogia care poate fi folosită pentru experiența persoanelor care au trecut printr-un astfel de eveniment este aceea că globul de zăpadă poate reprezenta viața înainte de diagnostic, apoi vine cancerul și agită toată viața, iar fulgii de zăpadă reprezintă valorile și prioritățile fiecăruia dintre noi. Atunci când fulgii se așază înapoi după diagnostic, niciunul din ei nu se mai așază exact unde erau înainte. În context oncologic, se poate vedea cel mai clar acest lucru atunci când unele lucruri care contau înainte așa mult nu mai au aceiași importanță, și unele aspecte care nu contau atât de mult devin mult mai importante. Mereu există un astfel de efect al globului de zăpadă, însă efectul e diferit pentru fiecare om în parte, așa cum sunt și cancerul și tratamentul oncologic. Este o experiență individuală și nu există prea multe reguli. Uneori este o schimbare de perspectivă care se întâmplă imediat, alteori procesul durează o anumită perioadă de timp.
De ce ar merita să reflectăm la valorile noastre?
Consider că cel mai bun răspuns e cel pe care îl regăsim la psihoterapeutul Steven Hayes: „Viața trăită în armonie cu valorile noastre este o viață plină de satisfacții“.1 De altfel, literatura susține eficiența terapiei prin acceptare și angajament în ceea ce privește calitatea vieții și reglarea emoțională a persoanelor afectate de un diagnostic oncologic.2-5
Pentru mulți oameni, domeniile vieții precum familia, creșterea și educarea copiilor, munca, educația sau dezvoltarea profesională, spiritualitatea, recreerea sau grija de sine, spiritul civic, problemele de mediu, arta, expresia creativă reprezintă domenii purtătoare de valori.
Un exercițiu pe care îl regăsim în literatura de specialitate, referitor la identificarea valorilor noastre, este cel de a desena un moment plăcut.
Puteți alege un domeniu al valorilor la care vrem să lucrăm ‒ de exemplu: familie, educație sau muncă – și amintiți-vă un eveniment, o zi sau un moment legat de acel domeniu care a fost extrem de plăcut. Încercați să găsiți un moment în care v-ați simțit conectat(ă), important(ă) sau plin(ă) de viață; când ați simțit că lucrurile curg de la sine, când v-ați simțit sprijinit(ă) și plin(ă) de energie.
- Cine mai era acolo?
- Ce făceați?
- Ce ați simțit?
- La ce v-ați gândit?
- Observați cât de prezent(ă) ați fost. Pe cât posibil, retrăiți acel moment pe deplin.
Culegerea roadelor înțelepciunii
Acum, când reflectați la acel moment special, gândiți-vă ce vă sugerează despre calitățile modului dumneavoastră de a fi și a face pe care vă doriți să se manifeste. Dar încercați să nu formulați încă un răspuns în cuvinte. Lăsați întrebarea să zăbovească în mintea dumneavoastră.
Găsiți un post it sau o foaie de hârtie și desenați orice vă vine în minte, care ilustrează întrucâtva valoarea aceea. Lăsați desenul să ia naștere, fără să îl definiți prin cuvinte. Nu contează deloc calitatea desenului. Scopul este să ne eliberăm de modul analitic și să ne imaginăm acel moment plăcut și ce anume sugerează despre felul în care trăiți.
- Ce spune despre lucrul de care vă pasă în acest domeniu al vieții?
- Ce ar trebui să faceți pentru a manifesta valoarea respectivă în acțiunile voastre?
Acesta este un exercițiu de conștientizare, iar aducerea aminte, fixarea tabloului pe perete. Dacă vom conecta tabloul la o declarație verbală despre ceea ce este important pentru dumneavoastră, reușim să ne fixăm acea conștientizare și mai ferm în minte.
În concluzie, acest articol a încercat să ne ghideze spre o conștientizare mai exactă a propriilor valori dacă ne dorim să trăim în momentul prezent cu cât mai multe motive de mulțumire, inclusiv cea a unei vieți trăite autentic și fără regrete.
Referințe bibliografice selective:
- Steven C. Hayes, A liberated mind: How to pivot toward what matters: Penguin; 2020.
- Alipour S. The relationship between personal values, resilience in mental well-being of patients with breast cancer: MSC Thesis]. Tehran: University of Tehran; 2014.
- Han J, Liu J-E, Su Y-L, Qiu H. Effect of a group-based acceptance and commitment therapy (ACT) intervention on illness cognition in breast cancer patients. Journal of Contextual Behavioral Science. 2019;14:73-81.
- Li H, Wong CL, Jin X, Chen J, Chong YY, Bai Y. Effects of Acceptance and Commitment Therapy on health-related outcomes for patients with advanced cancer: A systematic review. International Journal of Nursing Studies. 2021;115:103876.
- Serfaty M, Armstrong M, Vickerstaff V, Davis S, Gola A, McNamee P, et al. Acceptance and commitment therapy for adults with advanced cancer (CanACT): a feasibility randomised controlled trial. Psycho‐Oncology. 2019;28(3):488-96.