Skip to content

Când spunem coaching pentru fertilitate, ceea ce vrem să spunem cu adevărat este coaching pentru infertilitate.

Deși este descris același proces, auzul celei de-a doua expresii provoacă un sentiment cu totul diferit. Puterea unui cuvânt este imensă și poate schimba întreaga perspectivă asupra unui lucru. Misiunea coach-ului este de a vă ajuta în dobândirea echilibrului interior și a puterii de a trece prin această experiență de viață, indiferent de cuvântul pe care îl alegeți. Pentru că lupta cu infertilitatea sau lupta pentru fertilitate este o experiență de viață dificilă.

Eu am ales să alătur cele două cuvinte dar să le dau puteri diferite: Coach inFERTILITATE.

Se vorbește mult despre implicațiile medicale pe care le are diagnosticul numit infertilitate și mult prea puțin despre implicațiile de ordin emoțional. Este o călătorie asemenea unui carusel: cu multe urcușuri, dar mai ales cu multe coborâșuri superabrupte, despre care ai senzația că nu se mai termină niciodată; că niciodată nu vei mai vedea luminița de la capătul tunelului.

Triada stresului și cum îi facem față

Literatura de specialitate a identificat trei factori care conduc în mod universal la apariția stresului: incertitudinea, lipsa de informații și pierderea controlului. Iar o călătorie dificilă spre a deveni mamă, spre a deveni părinți, este guvernată de toți cei trei factori în același timp și, din păcate, pentru perioade lungi și foarte lungi de timp. Ceea ce duce la instalarea stresului cronic. Acest tip de stres ajunge să ne afecteze organismul, adăugând o altă problemă majoră problemelor medicale deja existente și, bineînțeles, diminuându-ne șansele de a deveni mame, de a deveni părinți.

Când primim diagnosticul, apare cu brutalitate primul factor: lipsa controlului. Brusc, noi care credeam că știm tot și avem organizat tot, realizăm că suntem neputincioși. Dar totuși sperăm că vom fi excepția și în urma primului tratament de fertilitate pe care îl vom urma vom deveni părinți. Unii dintre noi vor fi printre acești norocoși, iar alții dintre noi, marea majoritate, vor avea o călătorie mai lungă de parcurs. Am fost acolo, știu exact cum se simte și cum se trăiește.

Lupta cu infertilitatea poate provoca o imensă durere emoțională, similară cu durerea provocată de pierderea cuiva drag. Dar atunci când te lupți cu infertilitatea, această durere este resimțită în mod repetat, de fiecare dată când faci o încercare și vezi că nu ești însărcinată. De fiecare dată îți faci vise și de fiecare dată deplângi pierderea copilului pe care îți imaginai că îl vei avea.

Majoritatea oamenilor nu înțeleg, însă, de ce problemele de fertilitate provoacă atât de multă durere și, prin urmare, femeile și partenerii lor sunt adesea lăsați să sufere în singurătate.

Oamenii oferă înțelegere și empatie celor care trec, de exemplu, prin moartea unei persoane dragi, un divorț sau diagnostic dificil, dar prea puțin fac asta pentru cei care se confruntă cu infertilitatea.

Acesta este motivul pentru care un Coach inFERTILITATE are, în primul rând, rolul celui mai bun prieten, al cuiva care înțelege cu adevărat, care poate fi acolo pentru tine când ai nevoie, să te audă, să-ți onoreze durerea și să te ajute să găsești cea mai bună modalitate de a face față provocărilor zilnice, care vin împreună cu o călătorie dificilă spre a deveni părinți.

℗PUBLICITATE



Eu nu am avut o Delia alături de mine în această călătorie și m-am zbătut singură, m-am ridicat singură și am evoluat spre cine sunt astăzi tot singură. Iar astăzi sunt femeia care ajută alte femei, alte cupluri să aibă un drum mai lin spre copilul mult dorit.

În timp ce medicul este acolo  pentru a oferi suport medical, coach-ul este acolo pentru orice altceva. Un coach privește persoana ca un întreg: oferă suport în reducerea anxietății și a stresului, te ajută să adopți un stil de viață care să susțină fertilitatea și te sprijină ca să poți lua decizii obiective și realiste în momentele dificile.

Studiile demonstrează că participarea într-un program de coaching mărește șansele de a obține o sarcină, de a deveni mamă, indiferent de etapa în care te afli, fie că ești la început de drum sau încerci deja de ceva timp, fie că încă încerci pe cale naturală sau prin fertilizare in vitro.

Coaching-ul este o interacțiune între coach și client, un dialog în care coach-ul însoțește clientul pentru a-și îndeplini obiectivele propuse. Coaching-ul este orientat spre viitor, lucrează cu materialul clientului și nu oferă soluții, ci pornește de la premisa că soluțiile se găsesc în universul, abilitățile și mintea clientului și, mai ales, este pentru persoanele care vor să facă schimbări pentru a-și îmbunătăți viața.

Coching-ul pentru inFERTILITATE face parte din categoria life coaching-ului, adică vizează îmbunătățirea vieții personale. Este un program intensiv, personalizat și individual în care se lucrează pe trei nivele existențiale: fizic, psihic, spiritual.

Ce obții în urma unui program de coaching pentru inFERTILITATE

  1. Îți poți lua puterea înapoi, ca să poți face față oricărei provocări ce poate apărea în această călătorie grea.
  2. Vei învăța să folosești emoțiile dificile ca un ghid spre starea de bine.
  3. Scapi de sentimentul de vină și vei învăța cum să ai grijă de tine.
  4. Construiești un plan clar și concret despre cum să-ți îmbunătățești aspectele vieții impactate de lupta cu infertilitatea.
  5. Elimini blocajele emoționale și impactul experiențelor negative trecute.
  6. Înveți să gestionezi apariția factorilor ce pot declanșa o criză emoțională dificilă (anunțul făcut de o prietenă că este însărcinată, colegele de birou ce vorbesc numai despre copii; pozele din social media).
  7. Înveți care este stilul de viață potrivit pentru susținerea fertilității sau a tratamentelor pentru fertilitate.

În concluzie, Coach-ul de inFERTILITATE te susține cu ce ai TU nevoie în călătoria spre maternitate:

  • Informații: explicarea alternativelor de tratament și proceduri pentru fertilitate, ce implică fiecare, la nivel fizic și emoțional, care sunt pașii, care pot fi timpii și nu în ultimul rând, cum poți alege clinica potrivită pentru tine.
  • Suport moral: anduranța morală și emoțională sunt cheia pentru a putea parcurge acest drum dificil.
  • Tehnici de aliniere minte-corp, pentru a putea fi calmă și încrezătoare în zilele „normale“, dar și în cele dificile.

Obiectivul principal al procesului de coaching este de a aduce sănătatea mintală și bunăstarea emoțională în centrul călătoriei spre un copil, spre a deveni părinte.

Nu ai timp să citești? Atunci ascultă! (Articolul audio este produs cu generator de voce AI.)

Delia Peteu este psiholog clinician, coach inFERTILITATE, inițiatoarea evenimentelor gratuite eduFERTILITATEA și gazda podcast-ului De la inFERTILITATE la MAMĂ. Delia sprijină cu empatie și iubire femeile să treacă cu brio peste provocările vieții, cu calm și stabilitate emoțională, fără anxietate, nopți nedormite și fără să cadă în spirala îngrijorării. Indiferent că te lupți cu infertilitatea, treci printr-o despărțire sau prin criza oricărei vârste, nu-ți mai găsești sensul sau te simți copleșită de o situație pe care simți că nu o poți gestiona, Delia este aici pentru tine.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0