Skip to content

„Cum arată o relație sănătoasă? Cum o intuiesc? Cum fac și eu rost de una? Și cum știu dacă a mea e sănătoasă ori nu?“

Toate acestea sunt întrebări foarte importante și pline de miez, la care ai nevoie să găsești răspuns. Să vrei să fii implicat într-o relație intimă sănătoasă este o condiție universal valabilă pentru toți oamenii. Iar să definești ce anume înseamnă „sănătos“ e o întrebare universal valabilă.

Ei bine, știi că te bucuri de o relație sănătoasă, atunci când ai creat un mediu în care poți spune:

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


  1. Pot fi eu însumi.
  2. Poți fi tu însăți.
  3. Putem fi noi înșine împreună.
  4. Pot evolua.
  5. Poți evolua.
  6. Putem evolua împreună.

În esență, la asta se reduce totul. Paradoxal, o relație sănătoasă mă face liber să fiu eu însumi. Și totuși, eu nu știu cine sunt, deoarece cunoașterea de sine este un proces de-o viață. Ok, deși s-ar putea să nu ai un puternic simț al sinelui, recunoști cu mare limpezime când nu ți se permite libertatea de a fi tu însuți. Simți cu claritate când ești judecat. Intuiția îți spune clar când trebuie să calci în vârful picioarelor. Simți până în măruntaie când anume te temi ca nu cumva să faci vreo greșeală. De fapt, libertatea de a fi tu însuți înseamnă ca partenera nici să nu judece felul tău de a fi și nici să nu interfereze cu procesul devenirii tale.

Corect este să-i oferi și partenerei aceeași libertate pe care o soliciți pentru tine. Și să accepți că partenera este… așa cum este; adică să nu încerci să folosești puterea iubirii pe care ți-o poartă, ca s-o transformi într-o lebădă. Nu e cazul să aluneci în fantezia ta despre cum ar trebui să fie ea, ca om, și nici să te lupți din răsputeri ca să-ți transformi fantezia în realitate. Mai bine, vezi cine este ea cu adevărat.

„Te accept necondiționat și mă accepți necondiționat.“ Acesta e principiul de bază în relații. Nu înseamnă că schimbările în personalitatea sau acțiunile cuiva sunt indezirabile sau imposibile. Înseamnă mai degrabă că începi să-ți accepți partenerul așa cum este.

„Suntem liberi să fim noi înșine.“ Fiecare cuplu își definește propria relație pe baza valorilor și a intereselor comune. În primul rând, partenerii trebuie să decidă pe ce anume pune fiecare preț, iar apoi să clădească o identitate comună din individualitățile lor distincte. Unele dintre deosebirile care-i separă sunt nesemnificative și pot fi ignorate sau remediate. De exemplu, chestiunile banale – amintite în fraze de genul „Întotdeauna lași tubul cu pastă de dinți fără capac“ sau „Urăsc întrunirile repetate, de la biserică“ – pot fi cu ușurință rezolvate.

Alte neînțelegeri sunt importante și trebuie soluționate, dacă vrei ca relația să supraviețuiască și să rămână sănătoasă. Iată cum ar putea suna asemenea probleme: „Nu vreau să am copii“ ori „Să n-o mai văd în veci pe mama ta!“

℗PUBLICITATE



Multe dintre experiențele vieții sunt mai frumos trăite în doi. Să te bucuri de un asfințit minunat, să faci o plimbare pe plajă, să iei o cină romantică – sunt exemple de momente în doi care fac dezirabil un parteneriat. Eu am devenit mai bun; tu, de asemenea; iar „noi“ împreună valorăm mai mult decât luați separat.

O relație sănătoasă generează un mediu în care poți să crești. În acest climat favorabil, „eu“ te încurajez și pe „tine“ să crești. În final, prin intermediul acestor direcții de evoluție individuală, chiar și cuplul se dezvoltă.

De asemenea, cuplul devine mai bun dacă-și stabilește o serie de obiective comune, după care partenerii conlucrează ca să și le atingă. Interesant de remarcat, ceea ce ajută relația să se dezvolte nu este obiectivul în sine, ci drumul spre obiectiv. Că îți atingi scopul sau nu, asta e o parte din procesul spre următoarea experiență comună.
Intimitatea înseamnă să ai o relație de iubire cu o altă persoană – în care tu dai și primești, există validare, amândoi aveți parte de înțelegere și fiecare se simte prețuit intelectual, emoțional și fizic.

Cu cât ești mai dispus să-i împărtășești celuilalt gândurile tale și să asculți ce are să-ți împărtășească, cu atât mai mult crește intimitatea.

O relație sănătoasă nu este o luptă de putere. Voi doi nu trebuie să gândiți la fel, în toate.

O relație sănătoasă nu este simbiotică. Voi doi nu trebuie să simțiți la fel, în privința tuturor lucrurilor.

O relație sănătoasă nu se reduce la o comuniune sexuală care sfârșește obligatoriu în orgasm, ci este una care celebrează explorarea și implicarea fiecăruia.

Fragment din „Intimitate zbuciumată” de dr. Janet Woititz, copyright © 2018 deținut de Editura Pagina de Psihologie. Volumul a fost inclus în „Clubul de carte al lui Gáspár“.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0