skip to Main Content

Cred că mulți dintre noi ne-am confruntat, cel puțin o dată, cu această dilemă sau avem un prieten care a pățit-o. Sunt convinsă că este un conflict intern, care poate aduce atât mult disconfort în mintea noastră, cât și în cadrul relației pe care o avem. În cele ce urmează, vom atinge câteva aspecte care te pot ghida în găsirea răspunsului pe care-l cauți, lucruri care-ți vor contura o imagine mai amplă despre ceea ce presupune această atracție și care te pot ajuta să găsești cea mai bună variantă pentru tine și relația voastră de cuplu.

Să începem cu începutul…

Pentru început, este un semn tare bun că-ți pui o asemenea întrebare. Atunci când te simți atras de un coleg sau o colegă, deși tu ești într-o relație, însăși ideea că te întrebi care este următorul pas pe care ar fi potrivit să-l faci denotă faptul că te gândești la posibilele consecințe ale comportamentelor tale. Poate încă nu ai habar ce să faci, cum să acționezi, dar ești conștient(ă), măcar, de implicațiile pe care alegerile tale le pot avea.

Până la a te gândi la dacă sau nu să-i spui partenerului tău, dă-ți voie să stai puțin cu gândurile și emoțiile tale, căutând răspunsuri la următoarele întrebări:

 • Ce anume te atrage la persoana respectivă?
 • Are legătură cu aspectul fizic al persoanei, comportamentul pe care-l are, felul în care se comportă cu tine?
 • Ce simți acum, când ai această atracție – vinovăție, rușine, senzația de libertate?
 • După ce identifici ce anume îți stârnește această atracție și cum te simți, este necesar să fii suficient de sincer(ă) cu tine și să te întrebi: „Sunt lucruri pe care nu le primesc în relația pe care o am?“ sau „Sunt nevoi pe care el sau ea mi le satisface, nevoi care în relația mea nu sunt văzute sau respectate?“. Cu alte cuvinte, este nevoie să evaluezi ce primești tu din interacțiunea de la muncă și este important pentru tine să fie prezent în viața ta de cuplu. Un astfel de moment de transparență tu cu tine aduce multă claritate, înțelegând situația mai în profunzime.
 • Poate acesta este un context în care pot să-ți analizezi puțin relația pe care o ai:
  • Cum te simți per total în relația ta?;
  • Reușești să-ți comunici nevoile astfel încât partenerul(a) să le înțeleagă și poate și el(ea) să fie atent(ă) la nevoile tale?;
  • Ați ajuns într-un punct în relație în care rutina vă este cel mai bun prieten și vă este poate greu să vă mai simțiți împliniți cu ceea ce aveți împreună? 

Decizii de viitor…

Toate acestea sunt subiecte pe care le poți aduce în spațiul dintre voi și, cu sinceritate și blândețe, vă puteți acorda timp să le discutați. În acest fel, ești onest(ă) atât în fața ta, cât și în fața partenerului tău. 

℗PUBLICITATEMerită cu adevărat să-i comunici partenerului despre atracția pe care tu o ai către o persoană de la muncă? După ce ai reevaluat relația pe care o ai și poate ați reușit să negociezi împreună cu partenerul acele aspecte pe care ți le-ai fi dorit altfel, cât de puternică mai este acea atracție? Bazându-te în continuare pe sinceritate atunci când îți răspunzi la întrebare, este un moment în care să iei în calcul implicarea de care amândoi partenerii de cuplu ați dat dovadă încă de la început, conexiunea care s-a creat odată cu timpul și ce anume ai pierde, dacă ai da frâu acelei atracții. Nu există răspunsuri corecte sau greșite, acestea sunt doar niște invitații către a reflecta asupra propriei persoane și a nevoilor proprii în relație.

Recunosc că nu am oferit un răspuns clar și simplu la întrebarea din titlul articolului, deoarece sunt deosebit de multe aspecte pe care este esențial să le luăm în calcul, pentru a ajunge la un răspuns asumat și în concordanță cu ceea ce suntem și ne dorim. Îndrumarea mea este ca acest proces de introspecție personală și relațională să fie scopul real, nu doar focusul pe a spune sau nu partenerului. Tocmai acest drum al tău cu tine poate să aducă la suprafață lucruri valoroase, care să susțină într-un mod pozitiv relațiile pe care le ai.

Articol realizat cu sprijinul PsyLife.

Cezara este psiholog format în Terapia cognitiv-comportamentală și psihoterapeut de familie în formare cu o specializare pe Sexualitate umană. Lumea interioară și relațională a adolescenților și adulților este cea care o atrage, restabilirea echilibrului interior fiind scopul în jurul căruia se învârte activitatea ei.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0