fbpx
skip to Main Content

Începutul lunii septembrie înseamnă nu numai întâlnirea prematură cu primele frunze îngălbenite, cu schimbarea temperaturii și cu gândul că vacanța mare este spre final, ci și cu planuri pentru toamna care bate la ușă. Sentimente amestecate vin și din partea adulților, întrucât majoritatea părinților, în această perioadă, încep să-și facă planuri pentru începerea anului școlar și pentru pregătirea copilului pentru noile provocări.

Anul acesta, însă, este cu totul și cu totul diferit și, cu siguranță va fi unul de neuitat, din toate punctele de vedere. 

Pe de-o parte, pentru că primul clopoțel nu va suna pentru toți copiii, în data de 14 septembrie.

Potrivit News.roMinisterul Sănătății a publicat pe site-ul său un proiect privind normele de aplicare igienico-sanitare și de protecție ce sunt necesare a fi aplicate, în vederea derulării normale a activității școlare, în situația dată. De asemenea, în proiect se arată existența a trei scenarii aplicabile, în contextul începerii școlii.

Astfel, până la data de 7 septembrie, Direcția de Sănătate Publică Județeană sau a Municipiului București informează Inspectoratele Școlare (Județene și ale Municipiului București), Comitetul Municipiului București pentru Situații de  Urgentă, respectiv Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, privind situația epidemiologică locală, urmând ca, apoi acestea din urmă să emită, până la data de 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcționare, diferențiat fiecărei unități de învățământ. 

Rata incidenței cumulate reprezintă criteriul epidemiologic, în urma căruia se va stabili care dintre cele trei scenarii vor fi aplicate, punctual, titrează news.ro. Cât privește organizarea sălilor în care vor învăța copiii, excesul de mobilier neutilizabil va fi eliminat, distanța dintre elevi va fi de minimum 1 metru, ori vor fi montate separatoare transparente, acolo unde nu este fezabilă distanțarea.

Potrivit documentului, se va realiza decalarea pauzelor (acolo unde este posibil), în vederea distanțării fizice în curtea școlii sau la grupurile sanitare, elevii fiind supravegheați, pe tot parcursul acesteia, de către cadrele didactice.

℗PUBLICITATE


Se va recomanda, de asemenea, ca elevii să-și păstreze aceleași locuri în bănci, cât timp sunt prezenți în clasă, să-și igienizeze, întocmai, mâinile, să poarte mască (atât ei, cât și cadrele didactice ori personalul auxiliar), să limiteze contactul cu alți elevi din alte clase. De asemenea, orele de sport vor fi, de asemenea, adaptate noilor condiții, în care să se respecte distanțarea dintre elevi. 

O altă premieră o reprezintă obligativitatea semnării unei declarații pe propria răspundere, pentru acceptarea copiilor în instituția de învățământ.

Mai exact, aceștia vor fi nevoiți să declare dacă, în ultimele două săptămâni, copilul nu a prezentat simptome specifice Covid-19, nu a interacționat cu nicio persoană testată pozitiv cu noul SarsCov2, și nici nu a fost depistat cu acest virus. În cazul în care elevul a avut o problemă de sănătate și a necesitat vizita la medic, părinții sunt nevoiți să aducă documentele justificative, în acest sens.

Cu siguranță va fi un moment mai sinuos până când cei mici se vor adapta noilor cerințe, însă, cu susținere din partea familiei, dar și a cadrelor didactice, lucrurile vor ajunge, fără doar și poate, pe un făgaș normal, având drept scop atât menținerea sănătății, precum și realizarea orelor de curs, în condiții de maximă siguranță.

Este important să le dăm un bun exemplu celor mici, să le explicăm toate aceste recomandări (și schimbări), în așa manieră încât să le poată interioriza și pune în aplicare, pe cât posibil, ținând seama și de vârsta acestora. Să nu uităm, totuși, că ludicul este parte din copilărie, motiv pentru care este necesar să integrăm în cotidianul lor activități pe care să le îndrăgească și să le realizeze, cu drag.

Cu cât ele sunt prezentate mai distractiv și mai antrenant, cu atât vor părea mai atractive și o vor face mai des, fără a părea o corvoadă. Stă în puterea noastră, ca părinți, îngrijitori, cadre didactice sau personal auxiliar, să-i ajutăm pe cei mici să se integreze cât mai facil în noul an școlar, și așa mult încărcat cu emoții și informații noi. 

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Back To Top
×Close search
Caută
#ZiuaAutorului
🎂 Azi o aniversăm pe EDITH EVA EGER.
Cartea autoarei, „Alegerea“, are astăzi preț special, cu 25% discount față de prețul afișat.
La mulți ani!
x