Skip to content

O provocare extrem de mare a părinților este vacanța de vară a copiilor. Vacanța vine cu o mare bucurie în viața copiilor mari și mici, însă, pentru părinte, este un moment greu de gestionat și de echilibrat între profesie și viața de familie.

Brusc, liniștea și confortul părintelui dispare și constată că iar este nepregătit pentru a răspunde la întrebări precum: „Cu cine îl las în grijă pe cel mic, cât timp eu sunt la serviciu?“, „Ce activități va face copilul toată ziua?“, „Unde ar fi bine să mergem în vacanță?“, „Cum pot face ca timpul său liber să fie cât mai util?“.

Îmi amintesc de copilăria mea! Când avea să vină vacanța, eram extrem de fericită și entuziasmată. Părinți mei, însă, nu simțeau la fel ca mine acest moment. Se confruntau cu disperarea de a nu ști ce să facă cu noi în vacanță. Deoarece nu existau multe posibilități financiare, am fost nevoită să plec în prima tabără abia în clasa a IV-a, iar, în general, nu mergeam la mare și la munte, ci la bunici, la țară. În rest, eram în parcul din față blocului. Jocurile pe care le aveam la acel moment erau: „De-a v-ați ascunselea“, „Leapșa“ sau „Țară țară vrem ostași!“. Deși joaca era prima, nu neglijam nici temele pentru vacanță, desenul, cititul sau alte activități educaționale.

Cam asta a fost copilăria mea. Acum, însă, totul este diferit! Copiii trăiesc alte vremuri, iar noi ca părinți trebuie să ne adaptăm. Consider că un părinte care știe cum să organizeze timpul copilului, într-un mod util, pe parcursul întregii veri, este un adevărat erou!

În zilele noastre, lucrurile au devenit mai dificile față de atunci când eram copii. Nu avem mereu parcuri în față blocului și nu sunt la fel de mulți copii care să lege prietenii și să inventeze jocuri de interacțiune. De asemenea, copiii din ziua de astăzi se plictisesc jucând jocuri care să nu implice telefoanele, tabletele, calculatorul, TV-ul etc. Nu este recomandat ca aceștia să fie lăsați să petreacă tot timpul doar în mediul digital. Activitățiile lor trebuie să fie diverse, să îi destindă, să le stimuleze memoria, imaginația și să îi scape de stresul din timpul școlii. Ar mai fi de menționat importanța dezvoltării abilităților practice prin jocuri sau prin confecționarea diferitelor obiecte. 

℗PUBLICITATE



Ce ar trebui părinții să facă cu copiii pe perioada verii?

Pentru cei care au posibilități financiare, lucrurile sunt mult mai simple, având posibilitatea să-și trimită copiii la diverse activități extra-școlare, tabere, grupuri de dezvoltare, sporturi, lecții de limbi străine, etc. Pentru cei care au bunici, la fel, au posibilitatea să-și încredințeze copilul bunicilor pentru a-l avea în siguranță. Însă, pentru cei care nu au bunici, suport financiar sau alte modalități de a lăsa în siguranță copilul, ce este oare de făcut?

Aș sugera întocmirea unui program de activități pe zile, în care copilul să fie stimulat să își dezvolte aptitudinile și să facă lucruri productive pentru propria persoană.

Idei de activități pentru copii, pe categorii de vârstă:

  • Preșcolarii sunt cei mai pasionați de tot ceea ce înseamnă joacă, relaționare cu alți copii și timp petrecut cu părinții. Iată ce activități le propun: plimbat prin parc sau la pădure, sport, jocuri utile pentru învățare („Ghicește animalul“, „Descoperă culoarea“, „Ghicește ghicitoarea“ etc), povești, de-a joaca cu păpușile sau mașinuțele, gătit împreună cu părinții, seri de teatru în familie, mimă sau mini-concerte.
  • Școlarii sunt supuși responsabilităților pe care le au în timpul școlii, iar vara este un adevărat prilej pentru ei de a se destinde. Lăsați-i să se joace, dar nu neglijați nici activitățile culturale și educative: vizitați un muzeu, un monument istoric sau un observator astronomic (chiar și din localitatea în care locuiți), faceți jocuri de societate în familie, seri de lectură, organizați o vânătoare de comori, mergeți la bazin, confecționați jucării sau obiecte personalizate, faceți o cursă cu obstacole, creați un jurnal de vară, grădinăriți.
  • Adolescenții sunt cel mai greu de convins atunci când vine vorba de activitățile pe care ar trebui să le facă în vacanță. Nu încercați să le impuneți lucruri pe care nu vor să le facă. Îndemnați-i să organizeze ieșiri în oraș cu prietenii, să meargă la teatru, la concert sau la bibliotecă, să întreprindă activități sportive, să citească, să se plimbe cât mai mult în natură și să pună accent pe activitățile artistice.

Nu uitați că vacanța de vară este o bucurie și o ocazie de care copiii trebuie să profite din plin!

Nicoleta Burlacu - Psiholog clinician cu experienţă de peste 10 ani în munca clinică cu copii și adolescenţi. Psihoterapeut de orietare cognitiv-comportamentală, membră în Colegiul Psihologilor din România, preşedinte şi membru fondator în Asociaţia Împreună Pas cu Pas. Coordonator cu drept de autor pentru două teste specifice copiilor cu tulburare de spectru autist, PEP 3 (Psychoeducational Profile) şi ASRS (Autism Spectrum Rating Scales).

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0