Skip to content

Elevii din țara noastră au, vara, trei luni de vacanță. Cea mai generoasă vacanță din Europa!

Copil fiind, m-am bucurat și eu de ea, la fel ca toți adulții, părinți sau nu. Contextul era favorabil, pentru că cel puțin un părinte nu era angajat, iar bunicii erau lângă noi. Foarte norocoși, să avem adulți care să ne supravegheze.

Care este situația, astăzi? În mediul rural, foarte mulți elevi încă mai au norocul să aibă adulți lângă ei (dacă nu cumva au părinții plecați la muncă în străinătate!). Așadar, cei care au părinți ce îi cresc beneficiază de posibilitatea de a merge în vacanță, măcar o săptămână cu familia. Dacă le permite situația financiară! Dacă nu, stau la televizor sau pe alte ecrane, dorm mult ziua și se culcă târziu noaptea.

Elevii care locuiesc în mediul urban au situații diferite. Cei mai norocoși merg în tabere internaționale, fac concedii în străinătate cu părinții, în zone rurale sau urbane, la prețuri consistente. Alții, și ei tot norocoși, merg la bunici, la țară. Cei mai mulți își dereglează total programul. Orele de somn încep foarte târziu, iar diminețile devin prânzuri. Evident că și programul de masă se modifică. Joaca este (mai ales) cea cu ecranele – de toate mărimile. Afară, se duc mai puțin! Părinții sunt ocupați, muncesc și nu îi pot supraveghea, cu toate că au telefonul la îndemână. Unii muncesc mult, dar au persoane care îi ajută la creșterea copiilor; alții sunt atât de obosiți, că sunt mulțumiți să îi vadă pe copii puțin seara. Ce mai au la îndemână elevii de la oraș? Mall-uri cu  vitrine frumoase, cinematografe și locuri de joacă în interiorul acestora! Parcurile sunt vizitate mai mult de preșcolari.

℗PUBLICITATE



Din totalul de 204 tabere școlare – câte erau în toată țara până nu demult – astăzi mai sunt doar 62 capabile să primească elevi. În fiecare județ, exista o agenție care gestiona taberele, colaborând cu inspectoratele școlare și comunitățile locale. Erau o soluție accesibilă pentru mulți elevi și părinți.

Care ar fi soluția, pentru cei mai mulți dintre elevi și părinți?

Programe de vacanță bine gândite, în care copilul să nu întrerupă învățarea. Sau „școli de vară“, cum le numesc alte state. Activități atractive, interesante, care să completeze inteligent școala și să îi pregătească pentru un alt an. Creierul copiilor are nevoie să fie antrenat. Altfel, la revenirea în școală, toamna, vor trece săptămâni bune până când elevii vor fi capabili să reintre într-un ritm de lucru mulțumitor.

Sunt mulți specialiști în educație capabili să gândească programe de vară. Sunt mulți tineri dornici să lucreze cu elevii. Sunt profesori care ar dori să se implice și vara. Sunt pensionari care s-ar simți utili să lucreze cu elevii. Unii dintre ei, foarte valoroși și cu mare drag de copii.

Așadar, să fie aceasta ultima vară cu 3 luni de vacanță fară programe asumate de instituții publice sau private.

Violeta Dascălu este profesor de geografie cu o experiență de peste 30 de ani și, din 2003, este director al Școlii Ferdinand din București.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0