Sănătatea mintală a început să fie o preocupare și pentru români. Dacă până acum vedeam doar în filme persoane care merg la psiholog, psihoterapeut sau psihiatru, acum auzim tot mai des că și oameni din jurul nostru apelează la ajutor specializat.
Psiholog, psihoterapeut, psihiatru
Menționez cele trei „categorii“ pentru că există diferențe între ele, pe care este important să le cunoaștem. Un psiholog este un profesionist cu o formare în psihologie, care a absolvit o universitate sau o instituție de învățământ superioară acreditată și a obținut o licență pentru a practica. Acesta poate efectua evaluări și teste, poate oferi consiliere pentru diferite probleme emoționale și mentale.
Pe de altă parte, un psihoterapeut este, de asemenea, un profesionist cu formare în psihologie, dar care a efectuat și o formare suplimentară în terapie și are o experiență practică mai extinsă în tratarea pacienților prin intermediul terapiei. El oferă consiliere și terapie individuală, de cuplu sau de grup pentru a ajuta oamenii să-și rezolve problemele emoționale și de sănătate mintală. În general, psihoterapeutul poate aborda subiecte mai sensibile decât psihologul și poate include și alți profesioniști cu formare în consiliere sau terapie, cum ar fi asistenții sociali sau consilierii pastorali.
Psihoterapeutul este absolvent de psihologie (și nu numai), dar are și o formare într-o anumită formă de terapie. Aceste formări au durate cuprinse între doi și cinci ani. Este important să știi că doar psihiatrul are capacitatea de a prescrie medicație.
Intervenția psihologică sau psihoterapia
Psihoterapia este o formă de tratament al tulburărilor emoționale și mentale prin intermediul discuțiilor și interacțiunii cu un terapeut. Scopul psihoterapiei este de a te ajuta să înțelegi și să rezolvi problemele emoționale și comportamentale, precum și de a-ți îmbunătăți relațiile și calitatea vieții. Practic, înveți cum să preiei controlul asupra vieții tale și să răspunzi la situații provocatoare cu abilități sănătoase de coping. Psihoterapia este oferită în diferite formate, inclusiv sesiuni de terapie individuală, de cuplu, de familie sau de grup și poate fi eficientă pentru toate vârstele.
Fiindcă noi, oamenii, suntem diferiți, unici și preferăm diferite stiluri de abordare, există și diferite tipuri de psihoterapie, fiecare cu abordări specifice și tehnici unice. Câteva tipuri de terapie sunt:
- Terapia cognitiv-comportamentală (TCC sau CBT – Cognitive behavioral therapy), care te ajută să identifici convingerile și comportamentele nesănătoase, negative și să le înlocuiești cu unele sănătoase.
- Terapia dialectic comportamentală, un tip de CBT care te învață abilități comportamentale pentru a te ajuta să faci față stresului, să-ți gestionezi emoțiile și să-ți îmbunătățești relațiile cu ceilalți.
- Terapia prin acceptare și angajament, care te ajută să-ți conștientizați și să accepți gândurile și sentimentele.
- Terapii psihodinamice și psihanalize, care se concentrează pe creșterea gradului de conștientizare a gândurilor și comportamentelor inconștiente, dezvoltarea unor noi perspective asupra motivațiilor tale și rezolvarea conflictelor.
- Terapia imago este o formă de terapie de cuplu și familie, care se concentrează pe îmbunătățirea relațiilor interpersonale. Aceasta se bazează pe teoria că atitudinile și comportamentele noastre în relații sunt influențate de experiențele din copilărie și relațiile noastre anterioare.
Cum îmi aleg forma de terapie potrivită?
Alegerea formei potrivite de terapie depinde de mai mulți factori, incluzând problemele specifice cu care te confrunți, preferințele personale, stilul de viață și bugetul. Iată câteva sugestii care te pot ajuta să alegi forma de terapie potrivită:
- Identifică-ți problemele: este important să-ți dai seama ce probleme dorești să abordezi în terapie.
- Cercetează: caută informații despre diferite tipuri de terapie și descoperă care dintre ele te atrage ca mod de lucru.
- Evaluează alături de un profesionist: poți discuta cu un terapeut sau cu un medic despre opțiunile tale și despre care ar fi cea mai potrivită pentru tine.
- Înțelege costurile: dacă ai asigurare de sănătate, află ce acoperire oferă pentru psihoterapie sau dacă angajatorul îți decontează costurile (integral sau parțial), ori dacă psihoterapeutul are contract cu CAS. Unele planuri de sănătate acoperă doar un anumit număr de ședințe de psihoterapie pe an. Discută cu terapeutul despre taxe și opțiuni de plată.
- Încearcă mai multe tipuri: poți începe cu o formă de terapie, dar o poți schimba oricând dacă nu funcționează pentru tine.
- Asigură-te că terapeutul pe care-l alegi îndeplinește cerințele de certificare și are licență de stat pentru disciplina sa particulară. Cheia este să găsești un terapeut calificat care să potrivească tipul și intensitatea terapiei cu nevoile tale.
- Nu uita că o relație terapeutică bună reprezintă o mare parte din reușita terapiei. Acordă atenție conexiunii cu psihoterapeutul.
Este important să-ți amintești că identificarea terapiei potrivite poate fi un proces de încercare și eroare, dar prin căutarea și evaluarea opțiunilor poți găsi forma de terapie care te va ajuta cel mai bine.
Articol realizat cu sprijinul PsyLife.