Skip to content

Sexul este, încă, un subiect tabu. Se vorbește despre el în cercuri restrânse, de foarte puține ori în familie (de cele mai multe ori pe la colțuri, sau pe diverse platforme online), este coroborat rușinii și este amânat în a fi adus în discuție de către părinți, de teamă ca nu cumva copilul să își înceapă viața sexuală mult mai devreme decât ar fi preconizat aparținătorii.

Clișeele vechi înrădăcinate sunt, în continuare, la putere, acestea fiind și concluziile sexologilor contemporani, care afirmă, cu nesaț, că înțelegerea noastră culturală privind motivația sexuală a bărbaților este la fel de simplistă, de-a lungul vremii, mai precis, cel al nivelul libidoului masculin care este net ridicat față de cel al femeilor, de aici și disponibilitatea, aproape, permanentă a acestora către sex.  Excepția o reprezintă acea categorie de bărbați ce nu înregistrează un nivel la fel de crescut, și care este văzut (dacă este suficient de curajos), neatractiv.

Sarrah Hunter Murray (psihoterapeut relațional și autor de carte), studiază lumea interioară a dorinței masculine, mai precis a bărbaților heterosexuali (aici intră frustrări, pofte, respingeri).  În lucrările sale, Murray a introdus discuțiile purtate cu aproape 300 bărbați, plus cei care au trecut pragul cabinetului său (manageri, șoferi, profesori etc), în peste un deceniu de practică. Un subiect ce lipsește, cu prososință, în cartea sa, îl reprezintă tema libidoului masculin.

Pe de altă parte, alți cercetători canadieni își centrează studiul pe problemele sexuale ale bărbaților în relațiile longevive. Mai precis, psihologul clinician Natalie Rosen (din Halifax), studiază nivelul scăzut al dorinței masculine față de partenerele lor, Kristen Mark (cercetător la Universitatea din Kentucky) se apleacă asupra problemei discrepanței dorinței sexuale în cupluri (rezultatele relevând faptul că uneori, partenerele sunt mai interesate de sex decât partenerii lor, ceea ce distorsionează scenariul așteptărilor sociale cu privire la fiecare gen, în parte), iar drd. Siobhan Sutherland (Universitatea Waterloo) își îndreaptă atenția asupra plângerilor sexuale ale partenerilor (de ambele sexe). Rezultatele cercetărilor lor conchid că relațiile sunt puternic afectate din cauza acestor mituri privind dorința sexuală, greu de stăvilit (uniform crescută și independentă de context), a bărbaților, și astfel, stereotipurile riscă să fie propagate, în continuare, fără a exista o bază științifică la mijloc. Rezolvarea și schimbarea acestei idei puternic înrădăcinate în istoria omenirii, se poate realiza prin înțelegerea acestei dorințe sexuale masculine.

Drd Siobhan Sutherland a efectuat un studiu pentru The Journal of Sexual Medicine, prin care 117 perechi heterosexuale longvive au fost intervievate, cu privire la problemele sexuale cu care se confruntau, plecând de la premisa că femeile voiau să fie mai mult idilice, iar bărbații concentrați doar pe activitatea sexuală. Rezultatele au evidențiat contratriul, mai precis că atât femeile, cât și bărbații, aveau aceleași preocupări, ei voiau să se simtă curtați, iar ele să fie interesante pentru partenerii lor. Totodată, rezultatul neagă mitul conform căruia bărbații sunt de pe Marte, iar femeile de pe Venus, deoarece, dacă ne referim strict la intimitate, diferențele de gen sunt mai mici la nivel de cuplu, decât între indivizi.

℗PUBLICITATE



Pe de altă parte, Natalie Rosen cercetează cuplurile în care bărbații se confruntă cu un apetit sexual scăzut, iar detaliul este constituit de rușinea pe care ei o au, considerându-se inferiori sau pur și simplu altfel, tocmai pentru că nu sunt mereu gata dispuși pentru un contact sexual.

Murray (psihoterapeut relațional din Winnipeg) pleacă de la segregarea de gen a libidoului, menționând că răspunsurile bărbaților sunt antonime credințelor comun acceptate, și anume sexul nu este un răspuns universal al oricărei probleme, și nicio activitate aprioric aleasă de ei, ci și aceștia se confruntă, de-a lungul timpului, cu deconectări emoționale, cu diverse stări fizice ce nu le permit să aibă toate gândurile îndreptate doar într-o direcție, și anume, sexuală. Mai mult decât atât, partenerii au mai apreciat că interesul erotic era puternic crescut în timpul întâlnirilor, sau pe durata conversațiilor apropiate, purtate la ore mici. Cercetătoarea menționează că multe dintre posibilele momente de conectare cu partenerul trec neobservate, pentru că nu sunt luate în serios de către femei.

Dacă în primele ședințe de terapie bărbații bravau despre experiențele lor sexuale, augmentând capacitatea și dorința inepuizabilă de a face dragoste, ulterior, au recunoscut că, de fapt, nu au fost atât de autentici, ci mai degrabă, s-au prefăcut.

Din interviurile realizate a mai reieșit concluzia, conform căreia, valențele apetitului sunt puternic legate de validarea partenerului, de felul în care îi fac să se simtă, de importanța pe care aceștia o ocupă, în viețile lor. Însă, în același timp, studiile sale au constat în ideea că normele de gen diminuează experiențele sexuale de cuplu. Sfatul pe care Murray îl dă este ca relațiile să decelereze viteza pe care o au așteptările sexuale vehiculate, la nivel social, și să reintre în ritmul stabilit în cadrul relației cu partenerul(a) său(sa).

Totodată, autenticitatea fiecărei relații ar trebui să fie reinterpretată, deoarece, nu mai este cazul să ne raportăm la ceva depășit, expirat, pentru că și relațiile, au un termen de valabilitate, ele sunt organisme vii, ce își schimbă valențele, de aceea este de dorit ca ambii parteneri să facă eforturi constante pentru a păstra flacăra vie, însă, fără să piardă din vedere dorințele și așteptările celuilalt. Comunicarea, deschiderea, apropierea, atingerea și grija permanentă manifestată sunt cheia către o relație sănătoasă, pe care toți ne-o dorim.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0