Skip to content

Psihologia pozitivă este una dintre cele mai apreciate ramuri ale științei sufletului și se ocupă cu studiul factorilor care generează emoții pozitive, comportamente virtuoase și o performanță optimă. Întrebările la care această ramură a psihologiei caută răspuns sunt cele de genul: Putem să-i învățăm pe oameni să trăiască o viață mai fericită? Cât de mulți bani sunt necesari pentru a spune că banii aduc fericirea? De ce unii dintre noi sunt mai fericiți în comparație cu alții? Ce au în plus oamenii care savurează munca pe care o depun și care sunt cu adevărat satisfăcuți de jobul lor? Așadar, psihologia pozitivă caută să găsească răspunsuri la întrebări fundamentale despre definiția și măsurarea fericirii, dar și despre binele subiectiv. 

Primele cărți de psihologie pozitivă datează din 1980, după care au început să fie publicate și câteva jurnale academice pe subiectele de interes ale acestui domeniu. Însă o ascensiune evidentă devine vizibilă abia în noul mileniu, odată cu accesul la burse și finanțări semnificative pentru cercetare. Printre cărțile de referință se numără cele semnate de Mihaly Csikszentmihalyi sau de psihologul Martin Seligman.

Descoperiri-cheie în psihologia pozitivă

Starea de bine este măsurabilă științific – Fericirea este descrisă, adesea, ca o starea de bine, de mulțumire, de pace interioară sau de împlinire. Dar poate fi descrisă și în termeni de plăcere, delectare sau bună dispoziție. Dincolo de definiție, starea de fericire înseamnă absența suferinței psihologice. Starea de flux, cum mai numește Csikszentmihalyi fericirea, este măsurată cu ajutorul instrumentelor standardizate, dar și prin conversații libere în care se analizează amintirile unei persoane. Așadar, putem să ne evaluăm fericirea întrebându-ne dacă în ultima vreme ne-am simțit predominant fericiți sau nefericiți.

Fericirea este, cel mai adesea, exprimată în relații – Pornind de la întrebarea ce-i face pe oameni fericiți, cercetătorii au descoperit că, cel mai adesea, calitatea relațiilor noastre este cea care determină și nivelul de fericire pe care-l resimțim. Conexiunile interpersonale bazate pe siguranță și încredere sunt locurile în care se ascunde fericirea umană, la bine și la greu. 

Starea de flux chiar există – O altă întrebare-cheie este despre ce-i face pe oameni să ajungă la cea mai bună versiune a sinelui lor. Incluzând în studiu artiști, muzicieni, dar și sportivi, psihologii pozitiviști au descoperit că potențialul maxim este atins atunci când se creează legătura între abilitățile pe care le deținem și provocările pe care viața ni le scoate în cale. Atunci când suntem împinși de condiția umană dincolo de limitele noastre, ajungem la starea de flux, iar curajul nostru devine contagios pentru cei din jur, inspirându-i în mod real pe cei care ne privesc. 

℗PUBLICITATE



Banii pot cumpăra fericirea, până la un punct – Preocupați de ideea că banii nu aduc fericirea, specialiștii din psihologia pozitivă au început să cerceteze acest aspect. Din munca depusă de către aceștia a reieșit că locuitorii țărilor mai înstărite și mai bine dezvoltate economic resimt un nivel mai crescut de fericire în comparație cu națiile care provin din țări mai sărace financiar. Se pare că statele care au ca obiectiv îmbunătățirea nivelului de trai au populații mai fericite și mai mulțumite de viață. Prin urmare, banii pot crea oportunități și condiții favorabile pentru cultivarea fericirii. 

Starea de bine are mai multe componente  Unele cercetări sugerează că la baza unei vieți fericite se află emoțiile pozitive, dar observațiile din psihologia pozitivă ne arată că oamenii cu adevărat mulțumiți de viața lor resimt și emoții negative, așa cum ar fi zbuciumul sau frustrarea. Astfel, teoria din spatele psihologiei pozitive susține că printre componentele de bază ale stării de bine se numără: cunoașterea și înțelepciunea, curajul, umanitatea, cumpătarea, justiția și transcendența. 

Fericirea este importantă pentru sănătatea noastră – Cercetările sugerează că persoanele fericite au un sistem imunitar mai puternic, ceea ce ne face să presupunem că sunt mai sănătoase și că trăiesc mai mult. Au mai mult succes la serviciu și, după cum am aflat deja, au relații personale mai bune. Tot aceste persoane par să fie mai creative, să aibă o mai consistentă motivație intrinsecă și să resimtă mai multă vitalitate și energie. 

Fericirea poate fi învățată  Sunt multe lucruri pe care noi, oamenii, le putem face pentru a ne spori gradul de fericire. Unul dintre acestea este să nu confundăm succesul cu fericirea. Apoi, să preluăm frâiele vieții și să avem o existență structurată și bine organizată. Să avem timp pentru pasiunile noastre și ceea ce facem, să facem din toată inima. Este important să dormim suficient, să facem exerciții fizice în mod regulat și să mâncăm sănătos. Dar este necesar și să ne preocupăm de starea de bine a celor din jur, să fim recunoscători, să oferim cât mai multe aprecieri și să recunoaștem că împreună ne este mai bine.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0