skip to Main Content

Atât de ușor ne „pierdem“ în tot ce ne este familiar (gânduri, emoții, comportamente) încât, uneori, ne este prea greu să deosebim realitatea de perspectiva noastră îngustată, subiectivă și limitată. Printre cele mai provocatoare stări în care ne putem pierde se numără anxietatea și depresia.

Ambele sunt colorate de unul dintre cele mai dureroase sentimente umane: singurătatea. Din multe puncte de vedere, singurătatea ne epuizează de energie și de vitalitate, ne face să devenim letargici și să credem că nu suntem capabili de nimic. Cu toate acestea, în momentele de singurătate, anxietatea și depresia ne pot aminti de două nevoi esențiale: 

  • nevoia de protecție,
  • nevoia de conectare.

Dar pentru a conștientiza aceste nevoi este important să regândim ceea ce știm și să acceptăm că suntem mai mult decât credem. Tot mai mulți dintre clinicienii zilelor noastre sunt de părere că cele mai bune anxiolitice și antidepresive sunt relațiile sigure. Asta nu înseamnă că medicația nu are și ea beneficiile ei. Dar paradigma relațională ne reamintește că sinele nu se limitează la corpul nostru (și nici la ceea ce gândim, simțim sau facem), acesta este definit și de momentele în care relaționăm cu cei din jurul nostru și cu întreg universul din care facem parte. Mai multe explicații despre sinele relațional sunt disponibile în volumele Terapia imago de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt și în bestsellerul internațional Mintea.

℗PUBLICITATE



Cum să aduci PACE în viața unei persoane care suferă de anxietate sau depresie?

Relațiile sigure despre care amintesc psihoterapeuții ne ajută să îmblânzim anxietatea și depresia, transformându-le în favoarea noastră, dacă respectăm câteva reguli care se regăsesc în acronimul PACE:

  1. Prezența conștientă definită de iubire. 
  2. Acceptarea conectării reale. Aceasta presupune să ne îndreptăm atenția asupra a ceea ce simte persoana de lângă noi, fără judecată, fără critică. Acceptând că facem parte din același univers și că ne aparținem reciproc. 
  3. Crearea unei rezonanțe autentice. Acesta este darul pe care-l putem oferi celui de lângă noi prin faptul că rezonăm cu starea pe care o trăiește, fără a ne identifica cu acesta. Rezonanța nu înseamnă contopire sau simbioză, este precum rezonanța dintre mai multe chitare ce cântă împreună.
  4. Extinderea încrederii bazate pe adevăr și puterea relațiilor. Această încredere care ne spune că toți suntem interconectați, poate readuce la viață încrederea în sine a persoanei copleșită de anxietate sau depresie. 

Pentru mai multe idei despre anxietate și depresie, vă recomandăm #EpicTalk cu Andreea Brașovean și Gáspár György, un podcast găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de Eon. Întregul episod este disponibil video aici, sau audio pe Spotify, Apple podcast, Google podcasts sau Anchor FM. 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0