Skip to content

Cu toții știm că, odata cu înaintarea în vârstă a copiilor, este tot mai dificil să descoperim ce trăiesc aceștia cu adevărat și parcă este tot mai complicat să petrecem timp de calitate cu ei. În zilele noastre, programul extrem de încărcat al adolescenților necesită un efort susținut din partea părinților pentru ca aceștia să poată să obțină un loc în „agenda adolescentului“.

Astfel, apare întrebarea – Ce pot face eu, ca părinte, pentru a rămâne conectat la copilul meu într-o lume atât de agitată? Răspunsurile sunt diferite, însă fiecare dintre acestea necesită puțină creativitate, flexibilitate și o motivație crescută din partea părinților pentru a-și testa propriile limite.

este nevoie de un efort susținut și bine dozat din partea părinților pentru a rămâne conectați

Într-o lume ideală, membrii unei familii servesc cina împreună în mod regulat, vorbesc despre propriile experiențe și transmit ușor informații despre ceea ce au trăit. Noi știm că toate acestea sună foarte bine, însă nu în fiecare familie există această rutină sau o deschidere pentru un astfel de obicei, mai ales atunci când adolescenții și-au început viața socială. Astfel, este nevoie de un efort susținut și bine dozat din partea părinților pentru a rămâne conectați la ceea ce face adolescentul, și iată câteva recomandări care vă pot ajuta în acest sens:

1. Programați o seară de cinema acasă la care poate participa întreaga familie. Dacă puteți face asta săptămânal, fiecare membru al familiei poate alege câte un film pe care-l veți viziona în săptămâna care urmează. Este foarte important ca fiecare alegere să fie respectată și acceptată fără critici sau refuzuri.

2. Dacă aveți fete, merită ca mamele să stabilească o seară de relaxare și înfrumusețare în care vă puteți aplica reciproc diferite tratamente faciale. Studiile arată că este nu doar terapeutic dar și benefic pentru fetele ajunse la pubertate.

3. Navigați împreună pe internet. Ştim că adolescenții sunt fascinați de lumea internetului. Astfel, dacă aveți ceva de efectuat în acest sens nu ezitați să solicitați ajutorul adolescentului în acest sens. Este o oportunitate foarte bună și pentru a vorbi despre nevoia siguranței online.

℗PUBLICITATE



4. Pregătiți un laborator de experimentare în bucătărie și oferiți-i adolescentului posibilitatea de a-și exersa creativitatea în acest sens. Nu aveți multe de făcut decât să-i acordați spațiu și în loc de critică și corectare, să-i acompaniați prin acceptare și admirație. Sigur, nu veți găsi un „master chef“, sau cine știe ce surprize vă rezervă viitorul.

5. Dacă aveți în casă un adolescent dornic să-și testeze abilitățile de „gamer“, permiteți-vă să interacționați în acest sens. Fiecare copil își dorește să dovedească că poate și este mai indicat să facă asta prin intermediul jocului decât al comportamentelor de opoziție doar pentru că își dorește un oarecare control asupra vieții.

6. Activitățile în aer liber sunt o altă idee excepțională pentru inter-conectare, plimbările cu bicicleta sau jocurile sportive sunt benefice atât pentru sănătatea fizică cât și pentru cea emoțională și relațională.

7. De asemenea, este important de știu că adolescenții își doresc să fie „diferiți“ de aceea încurajați explorarea resurselor personale sau ajutați-i să-și construiască un spațiu personal, potrivit nevoii de unicitate;

8. Și nu în ultimul rând, șndrăzniți să vedeți câte un erou în fiecare adolescent!

Foarte ușor, părinții ajung la sentimente de inutilitate atunci când copiii au ajuns la adolescență, dar este important să ne reamintim că aceștia încă au mare nevoie de noi, doar că într-o manieră diferită (ajustată). Adolescenții au nevoie de reguli și limite, iar părinții sunt persoanele potrivite pentru a stabili un sistem flexibil de reguli ale casei care să fie respectate de comun acord. Reflectarea asupra propriei adolescențe este un alt mijloc foarte bun pentru a descoperi că provocările adolescenței nu ne sunt total necunoscute.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0