Skip to content

Incestul mascat sau incestul emoțional este, potrivit APA, o formă de abuz emoțional prin care un părinte își tratează copilul drept partener, căutând să primească de la acesta suportul emoțional pe care ar fi potrivit să-l primească din partea unui alt adult. Deși nu are nicio legătură cu abuzul sexual, efectele pe termen îndelungat pot fi similare. Sindromul de incest emoțional este, de regulă, simptomul unei dinamici familiale disfuncționale. Se numește și incest mascat deoarece, uneori, este prezent într-un mod subtil și greu de identificat. Majoritatea copiilor care au crescut într-un sistem familial incestuos emoțional spun că au avut o copilărie frumoasă, că au fost cei mai buni prieteni ai părinților, că au simțit cât de importanți sunt pentru îngrijitorii lor. Fără să conștientizeze că pentru a-și păstra sentimentul de apartenență la familie, au fost nevoiți să intre în rolul unui adult și astfel și-au pierdut rolul de copil.

Literatura de specialitate evidențiază diferite comportamente parentale care pot duce la incest emoțional: confundarea relației părinte-copil cu o relație romantică (care face adesea ca celălalt părinte să simtă gelozie); retragerea din responsabilitățile parentale și „parentificarea“ copilului; transformarea copilului într-un paratrăsnet pentru emoțiile dificile ale îngrijitorului; învinuirea copilului pentru starea emoțională a părintelui.

Zbuciumul copilului crescut într-un mediu incestuos emoțional

În teoria sistemică se spune că, din cauza granițelor difuze dintre membrii familiei, se pot contura legături excesiv de intime între unul dintre părinți și „copilul ales“:

  • Copilul se simte distant față de unul dintre părinți, în timp ce este cel mai important suport emoțional pentru celălalt părinte.
  • Copilul este transformat într-un confident al părintelui, motiv pentru care nu are timp pentru relații de prietenie cu cei de vârsta lui.
  • Copilul este perceput drept sursa de mândrie a părintelui și este privilegiat în comparație cu ceilalți copii din familie.
  • Copilul este considerat un partener mai bun de dialog și de soluționare a provocărilor decât un alt adult.
  • Copilul este văzut ca o extensie a părintelui. Drept urmare adultul nu trebuie să respecte granițele și limitele ce țin de intimitatea fiului sau a fiicei sale.
  • Copilul (ajuns adolescent) se simte vinovat când vine vorba despre a avea o relație romantică și constată că „nimeni nu este suficient de bun“ pentru părintele simbiotic.

Mesaje care dor și cauzează confuzie

Mesaje duale pe care le aude, adesea, copilul crescut într-un mediu incestuos emoțional: 

Ești singura persoană care nu-mi cauzează niciodată probleme. Ceea ce se traduce prin: Nu ai voie să fii altfel decât cuminte.

Ești o ființă atât de blândă și de înțelegătoare. Ceea ce se traduce prin: Nu ai voie să simți furie, frustrare, supărare. 

℗PUBLICITATE



Ești special pentru mine. Ceea ce se traduce prin: Fii ceea ce vreau eu să fii. 

Cu tine mă înțeleg cel mai bine. Ceea ce se traduce prin: Fără tine nu pot să trăiesc. 

Pași către schimbare

Poate că deja vă întrebați ce poate face părintele dornic să evite capcana incestului mascat. Ei bine, în literatura de specialitate există diferite recomandări. Mai jos sunt prezentate câteva idei care pot fi de mare folos.

  1. Să împărtășească cu copilul informații care sunt în interesul acestuia.
  2. Să-i ofere copilului spațiu pentru exprimarea nevoilor și să țină cont de acestea.
  3. Să păstreze probleme maritale în planul relației de cuplu.
  4. Să ceară sprijin emoțional și afectiv de la partener sau alți adulți.
  5. Să respecte și să cultive granițele sănătoase ale copilului.
  6. Să încurajeze relațiile de prietenie ale copilului.
  7. Să descopere și să încurajeze calitățile copilului.
  8. Să facă loc în viața sa relațiilor de prietenie cu alți adulți.
  9. Să se îngrijească de propria stare de bine.

Printre cele mai frecvente indicii ale unui istoric de incest emoțional se numără: problemele relaționale cronice, fluctuații crescute la nivelul stimei de sine (când crește în exces, când scade), stările supărătoare de depresie și anxietate, prezența diferitelor forme de adicții.

Despre incestul emoțional am povestit pe larg cu Andreea Brașovean, în cel mai recent episod #EpicTalk, un podcast găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de E.ON.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0