Multe dintre alegerile pe care le facem cu privire la finanțele noastre sunt rezultatul atitudinilor și credințelor pe care le avem în legătură cu banii, cu rolul pe care-l joacă ei în viața noastră și despre cum să-i folosim cel mai bine în urmărirea obiectivelor noastre.
De exemplu, atunci când cineva moștenește o avere, după moartea unei persoane dragi, uneori îi este greu să cheltuiască banii sau să se bucure de ei, deoarece simte că ar profita de pe urma acelei pierderi, actul de a cheltui sau de a se bucura de bani fiind resimțit ca o trădare, deși n-are nimic de-a face cu banii în sine, ci cu procesul de doliu, care afectează comportamentul financiar.
Ce determină un individ să fie mână largă, iar pe altul să fie econom? Probabil că nu vârsta, venitul, educația sau genul, ci modul în care se raportează emoțional la bani. Gândirea este cea care ne domină comportamentul, iar dacă-ți dorești să-ți schimbi comportamentul financiar pe termen lung, începe prin a-ți cunoaște mintea.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Dacă niciodată n-ai bani, ești prost plătit, ești înglodat în datorii, ai crede că la mijloc sunt doar obișnuitele probleme financiare, nu-i așa? De fapt, cele mai multe probleme legate de bani n-au legătură cu banii în sine, ci cu stima de sine, cu o traumă nevindecată sau cu credința că totul este insuficient, că nu toată lumea poate să trăiască o viață bună sau să reușească.
A ajunge la rădăcina emoțională a problemelor tale cu banii este cheia pentru a obține claritatea de care ai nevoie pentru a schimba această dinamică. Poate că părinții tăi n-au știut să-și gestioneze banii cu înțelepciune, iar tu te simți condamnat să repeți aceleași tipare. Sau poate te lupți cu lipsa stimei de sine, iar cheltuirea banilor este modul în care compensezi sentimentul că nu ești suficient de bun.
Iată ce ar putea sta cu adevărat în spatele unora dintre problemele tale financiare
Teama că vei repeta trecutul
Chiar dacă îți poți identifica tiparele comportamentele, înțelegi de unde provin și că (poate) ți-a lipsit o autentică educație financiară, fără aptitudinile și mentalitatea adecvată pentru a căuta sau pentru a crea noi strategii de a-ți gestiona banii, este foarte posibil să repeți greșelile pe care le-ai văzut la cei din jurul tău. Cheia este să-ți schimbi perspectiva și să ai curajul de a face alegeri diferite. Dacă părinții sau îngrijitorii tăi n-au fost prea pricepuți la gestionarea banilor, gândește-te la greșelile lor și acționează diferit.
De exemplu, ai tăi au fost genul care credeau că fiecare investiție financiară este marea ocazie de a da lovitura și își investeau banii, până la ultimul leu, ba chiar și pe cei pe care nu-i aveau, într-o afacere, doar pentru a trăi ulterior o cumplită dezamăgire? Au cheltuit fără discernământ sau nu s-au pregătit pentru situații neprevăzute? Ca să nu le repeți greșelile, analizează-le alegerile și… nu pica în aceleași capcane!
Pentru a schimba tiparele lipsei de cumpătare financiară moștenită din familie, încearcă:
- să tratezi cu precauție oportunitățile financiare care sună prea bine pentru a fi adevărate;
- să gândești un buget lunar pe care să-l respecți;
- să-ți creezi un fond de urgență… chiar astăzi!
Acestea sunt doar câteva moduri concrete de a alege conștient strategii financiare diferite față de cele văzute sau observate în familie. Cheia este să recunoști ce se întâmplă și să înțelegi că nu ești sortit să repeți greșelile financiare ale părinților tăi, că nu există niciun fel de „predestinare“.
Mentalitatea neîndestulării (sau a insuficienței)
Ce se întâmplă dacă provii dintr-o familie în care nimic nu era niciodată suficient? Nu erau niciodată destui bani pentru a plăti facturile, nu erai suficient de pregătit pentru a obține un loc de muncă mai bun, nu existau niciodată suficiente fonduri pentru achitarea datoriilor. Sună familiar? Această mentalitate a penuriei este explicată și de Lynne Twist în bestsellerul internațional Sufletul banilor. Cum să revendicăm bogăția resurselor noastre interioare.
Așadar, mintea îți spune că nu ai suficient, dar o poți provoca întrebându-te: „Este acest lucru temporar sau voi trăi așa tot restul vieții?“. Creierul nostru, în situație de penurie și criză, ne spune că ne vom simți mereu așa cum ne simțim acum și că aceste dificultăți vor dura etern. Dar punând această întrebare, provoci o mică schimbare de perspectivă în mintea ta și vei putea face alegeri mai bune. În plus, un exercițiu util ar fi să alcătuiești o listă a recunoștinței, pentru că, de multe ori, tratăm bunăstarea vieții de zi cu zi ca pe ceva care ni se cuvine, fără să mai fim conștienți de lucrurile pe care le avem și concentrându-ne pe ceea ce NU avem. Poate ți se pare un clișeu, dar ce-ar fi să începi să fii recunoscător că ai un acoperiș deasupra capului, că ești sănătos, că te poți întâlni la o cafea cu prietenii? Concentrează-te pe suficiență și abundență și s-ar putea să începi să le atragi în viața ta.
Lipsa stimei de sine
Cum ar fi să afli că acumularea de datorii n-are nimic de-a face cu cheltuielile excesive, ci cu lipsa stimei de sine? Dacă nu te simți bine în legătură cu propria persoană, poate că ești tentat să cauți în obiectele pe care le achiziționezi o sursă de compensare sau de validare a valorii tale. Erine Skye Kelly, autoarea cărții Get the Hell Out of Debt: The Proven 3-Phase Method that Will Radically Shift Your Relationship To Money (Scapă naibii de datorii: metoda verificată în 3 pași care-ți va schimba radical relația cu banii) împarte comportamentele umane în funcție de patru mari categorii:
- Lucruri care s-ar putea să te facă să nu te simți bine, dar care sunt bune pentru tine;
- Lucruri care te fac să te simți bine și care sunt bune pentru tine;
- Lucruri care te fac să te simți bine, dar care nu sunt bune pentru tine;
- Lucruri care nu te fac să te simți bine și care nici nu sunt bune pentru tine.
Potrivit lui Kelly, când ai probleme cu stima de sine, de obicei este din cauza faptului că ai prea multe obiceiuri care se încadrează în categoriile trei sau patru: lucruri care nu sunt bune pentru tine (cheltuieli în exces, acumularea de datorii, incapacitatea de a economisi sau de a respecta un buget). „Ca să-ți îmbunătățești stima de sine, trebuie să faci mai multe activități sau să construiești mai multe obiceiuri care se încadrează în categoriile unu și doi“, mai spune Kelly.
De exemplu: când economisești bani, te simți bine și este și benefic pentru tine; când achiți datorii, s-ar putea să nu te simți la fel de bine, dar este benefic pentru tine; când respecți un buget poate fi dificil, dar este un lucru bun. Odată ce vei practica în mod constant astfel de obiceiuri, îți va crește stima de sine și vei renunța la acele obiceiuri financiare care nu-ți sunt benefice.
O traumă neprocesată
Majoritatea oamenilor se confruntă cu probleme financiare – pierderea locului de muncă, inflația, dificultăți de a economisi bani – dar modul în care reușesc să gestioneze stresul cauzat de aceste probleme financiare variază de la individ. Potrivit lui Annie M. Varvaryan, doctor în psihologie și psiholog clinician la Couch Conversations Psychotherapy and Counseling, Inc. din Montrose, California, atunci când se adaugă o traumă suplimentară (cum ar fi divorțul, boala sau pierderea unei persoane dragi), aceasta poate complica problemele financiare și modul în care le faci față.
De exemplu, există oameni care reacționează la traumă dezvoltând mecanisme de coping, care se manifestă prin cumpărături compulsive și, prin urmare, făcând cheltuieli excesive doar pentru a-și umple dulapurile de obiecte inutile, într-o încercare de a fi distrași de la adevăratele lor probleme. Alții pot deveni dezinteresați de tot și de toate, și atunci ajung să nu-și mai deschidă plicurile sau mail-urile cu facturi și să le mai achite. Achizițiile compulsive oferă o recompensă imediată creierului și, prin urmare, o distragere de la durerea emoțională. Dacă te găsești într-o astfel de situație, gândește-te ce anume încerci să vindeci prin aceste acțiuni și dacă ele chiar îți aduc vindecare. Întreabă-te și cum ai putea să cheltui acei bani într-un mod care să-ți fie cu adevărat benefic, fără să fie un mijloc prin care să eviți confruntarea cu trecutul sau cu durerea.
Când ești pregătit(ă) să lucrezi cu adevărat la vindecare, încearcă să te implici în alte comportamente: petrece mai mult timp în natură, conectează-te cu cei la care ții și în care ai încredere, notează-ți gândurile într-un jurnal timp de 15 minute zilnic, ascultă muzică sau mergi la un terapeut, care te poate ajuta să găsești modalități de a gestiona aceste trăiri în loc să adopți obiceiuri financiare nocive.
Educația financiară este esențială pentru o viață mai bună. Pentru mai multe sfaturi legate de gestionarea eficientă a banilor, puteți accesa cursurile online gratuite de pe Școala de Bani.
Citește și: