Ce se întâmplă cu rezoluțiile pentru 2021? Să-ți dai voie să fii TU! – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Pășim în noul an cu speranță și încredere, cu planuri și obiective noi sau reactualizate, cu ideea că ne va fi mai bine decât în anul tumultos ce s-a încheiat. A apărut și vaccinul, ne-am și obișnuit cu noile reguli, am învățat sa ne conformăm reglementărilor mai dure, ne-am uitat unii la alții cu dor și poate, acum, o să fim mai conștienți de importanța libertății și a timpului de calitate petrecut conștient cu oamenii noștri.

Sunt șanse mari să ieșim cât de curând din această lungă izolare și să ne întoarcem la vechile rutine (sociale, mai ales), dar poate cu mai mult scepticism și cu o ușoară stângăcie, cauzate de valul schimbărilor ce ne-a lovit impredictibil și cu o mare forță.

Dacă ne facem sau nu rezoluții pentru anul care a început în forță ține de fiecare în parte, dar parcă ar avea mai mult sens dacă am ști către ce tindem și ce vrem, concret, să realizăm. Asta ne-ar oferi un imbold puternic să ne mobilizăm și să visăm, iar visurile știm că nu ni le poate lua nimeni.

De cele mai multe ori, reprimăm (în termeni de aspirații, planuri și visuri) aspectele cu care ceilalți nu sunt de acord, iar atunci ori renunțăm dintr-un sentiment de inadecvare sau rușine, ori arătăm doar partea general acceptată și ne limităm sau ne abținem de la lucrurile după care sufletul nostru tânjește. 

Dar cum ar fi să avem auto-compasiune și curaj să scoatem de la naftalină dorințele prăfuite, adânc îngropate în noi, fără rușine și sentimentul de inadecvare și să ne dăm voie să luptăm pentru aspirațiile noastre? 

Poate ai un hobby pe care nu ți-ai permis să-l practici, poate vrei să-ți schimbi domeniul de activitate, poate vrei să înveți ceva nou, poate vrei să te înscrii la un curs, poate vrei să călătorești într-o destinație „nebunească“, poate vrei să intri sau să ieși dintr-un grup, poate vrei să-ți schimbi aspectul fizic. Poate acum a venit timpul să poți să-ți dai voie să faci ce vrei tu, să simți, să trăiești, să iubești!

Poate poți, în sfârșit, să-ți dai voie să fii TU!

Compasiunea este o abilitate pe care o învățăm. Este despre a te vedea și accepta cu plusuri și minusuri, cu bune și rele. Este despre a te uita înăuntrul tău și despre a maximiza ce e bun și minimiza ce nu e. Dar în noi nimic nu e rău! Dacă apar aspecte negative, au ele în spate o nevoie nesatisfăcută. Dă-ți voie să spui care sunt nevoile tale, dă-ți voie să nu-ți mai fie rușine cu și de tine, cere ce ai nevoie, spune pe nume dorințelor tale și fii atent la rândul tău la nevoile oamenilor din jur. Acestea pot fi rezoluții pentru noul an. 

Doar dacă te cunoști te poți înțelege, iar pentru a iubi și a fi iubit (nevoie umană primordială) este necesară acceptarea de sine. Dă-ți voie să trăiești, nu doar să exiști, să simți, nu doar să bâjbâi prin emoții, să-ți arăți vulnerabilitățile, nu doar să pui, în permanență, zeci de scuturi de apărare!!!

Gabor Maté ne învață că există două nevoi umane de bază – nevoia de atașament și nevoia de autenticitate. Despre nevoia de atașament știm că presupune că e nevoie să ne simțim în relații cu oamenii noștri – să fim iubiți, acceptați, respectați și conținuți. Nevoia de autenticitate presupune că avem cu toții un sine care trebuie lăsat așa cum e el, fără a fi negat sau dat la o parte. Odată întrunite și satisfăcute aceste nevoi, ne dezvoltăm sănătos, cu iubire de sine și de oameni, cu poftă de viață, cu sete de iubire și de relații sănătoase. 

℗PUBLICITATEȘi da, nu am avut cu toții norocul să creștem cu aceste două nevoi satisfăcute, dar, odată conștientizate, putem lucra la ele. Niciodată nu e prea târziu! 

Poate unele dintre principalele rezoluții pentru 2021 ar fi:

  • să ne descoperim sinele ascuns;
  • să ne uităm cu atenție și blândețe prin toate cotloanele minții și sufletului nostru pentru a ne cunoaște mai bine;
  • să nu ne mai luptăm în permanență cu trecutul dureros și să-l acceptăm (el nu mai poate fi schimbat, dar percepția asupra lui, da!);
  • să învățăm și dezvoltăm iubirea de sine;
  • să ne iertăm pentru greșeli și să nu ne mai temem de ceva în permanență; 
  • să nu mai încercăm încontinuu să ne încadrăm în tipare în care nu ne simțim confortabil;
  • să nu mai facem, în permanență, compromisuri de dragul apartenenței.

Poate părea „psiho-pupu“ (cum ar zice draga mea, Diana Stănculeanu) ce am spus mai sus, prea teoretic și „din cărți“ sau nerealizabil, dar chiar nu este. Dacă alții au putut, poți și tu! Este necesar să-ți dorești schimbarea și să-i conștientizezi marile beneficii, iar odată conștientizate, vei găsi calea. 

Ființa umană este extrem de deștept programată, totul se află în noi, doar e necesar să descoperim, decodificăm și să învățăm propriul nostru „limbaj de programare“.

Suntem atât de diferiți și de asemănători deopotrivă. Dar indiferent de diferențe, avem cu toții aceleași nevoi psihologice, adânc impregnate în codul nostru genetic.

Adoptă rutine sănătoase, respiră, roagă-te, mănâncă regulat, hidratează-te, fă mișcare, meditează, plimbă-te în natură, petrece timp de calitate cu cei dragi – sunt la îndemâna oricui aceste comportamente sănătoase pentru carcasa noastră numită corp, în interiorul căruia dăinuie acest proces atât de amplu, numit minte, care ne guvernează existența.

Să ai un AN NOU bun și frumos, cu relații sănătoase și multă iubire de sine, dragă cititorule!!!

Ludmila Buță

Ludmila Buță este psihoterapeut de familie și cuplu, consilier de dezvoltare personală și terapeut ABA. Mamă de 3 „provocări“ minunate. Iubește enorm ceea ce face și crede cu tărie în #puterearelațiilor.

Caută