Skip to content

Al zecelea nerv cranian este canalul cheie îți conectează creierul de corp, fiind numit și nervul vag (sună ca Vegas, Las Vegas). Acesta iese din trunchiul cerebral aflat adânc în craniu și, deși face mai multe opriri în mai multe organe interne, cel mai important este că îți conectează creierul de inimă. Știi deja că îți crește ritmul cardiac atunci când te simți insultat sau amenințat – înregistrând răspunsul ancestral de luptă sau fugi – dar e posibil să nu știi că nervul tău vag este cel care îți calmează inima prin orchestrarea (împreună cu oxitocina) răspunsului la fel de străvechi de tip liniștește-te și conectează-te.

Ținând cont că iubirea reprezintă conexiune, ar trebui să știi că nervul tău vag este o resursă biologică ce-ți susține și coordonează experiențele de iubire. Aflat complet în afara conștientizării tale, nervul vag stimulează mușchii faciali minusculi ce-ți permit să realizezi contact vizual și să-ți sincronizezi expresiile faciale cu o altă persoană. Acesta ajustează chiar și mușchii urechii medii, astfel încât să poți auzi mai bine vocea celeilalte persoane, indiferent de zgomotul de fundal. În aceste moduri extrem de subtile, dar semnificative, nervul vag sporește șansele ca voi doi să vă conectați, crescând astfel șansele de rezonanță pozitivă.

Tonusul vagal

Oamenii de știință pot măsura puterea nervului vag – aptitudinea biologică pentru iubire – urmărind pur și simplu ritmul cardiac împreună cu cel respirator. Mai exact, pot urmări gradul în care ritmul tău cardiac, urmărit de senzorii plasați pe coastele inferioare, este modelat de ritmul respirator, după cum arată foalele extensibile ce-ți înconjoară cutia toracică. Acest tipar se numește tonus vagal. La fel ca tonusul muscular, cu cât tonusul vagal este mai ridicat, cu atât e mai bine.

Pe lângă înfrânarea creșterilor semnificative ale ritmurilor cardiace ce pot fi cauzate de stres, frică sau efort, nervul vag mărește eficiența obișnuită a inimii, bătaie cu bătaie sau, mai precis, respirație cu respirație. Ritmul cardiac uman tinde să fie destul de crescut, ca și cum ar fi mereu pregătit pentru noul pericol ce l-ar putea aștepta după colț. Atunci când inspiri, o frecvență cardiacă rapidă este una eficientă. La urma urmei, fiecare bătaie succesivă a inimii în timpul unei inspirații provoacă circulația unei cantități mai mare de sânge proaspăt oxigenat prin creier și corp. Cu toate acestea, atunci când expiri, o frecvență cardiacă rapidă nu este deloc utilă, pentru că aprovizionarea cu sânge proaspăt oxigenat scade. Nervul tău vag intervine din nou pentru a te ajuta. Îți calmează inima în timp ce expiri, încetinind într-o mică măsură ritmul cardiac. Acesta poate, de asemenea, să-ți lase inima să-ți reia frecvența cardiacă anterioară în timp ce inhalezi, pentru a-i permite ritmului cardiac ridicat să capteze din nou tot sângele oxigenat pe care îl poate obține. Acest lucru creează un tipar subtil, dar sănătos de aritmie cardiacă: ritmul cardiac accelerează puțin atunci când inhalezi și încetinește atunci când expiri. Acesta este tiparul ce reflectă tonusul tău vagal, puterea sau starea nervului tău vag. Caracterizează agilitatea cu care creierul tău primitiv, inconștient, ține frâiele inimii tale galopante.

Cum ne ajută nervul vag să avem momente de rezonanță pozitivă?

Îți ofer această descriere rapidă a nervului vag pentru că acest canal din interiorul tău, între creier și inimă, are o poveste de spus despre nivelul tău de acordare la sursele de iubire din jurul tău. Acesta prezice discret bolile de care poți suferi și cât timp este posibil să trăiești. Înclinațiile tale biologice spre iubire și sănătate sunt, după cum vom vedea, strâns legate între ele. Măsurat în repaus, tonusul vagal tinde, de asemenea, să fie extraordinar de stabil în timp. Pentru majoritatea oamenilor, acesta rămâne aproximativ neschimbat de-a lungul anilor, ghidându-i ritmic spre singurătate sau prosperitate socială, boală sau sănătate.

℗PUBLICITATE



Acest lucru se datorează faptului că oamenii cu un tonus vagal mai ridicat sunt mai flexibili într-o întreagă serie de domenii – fizic, mental și social. Se adaptează, pur și simplu, mai bine la circumstanțele lor aflate în continuă schimbare, deși la niveluri non-conștiente. Din punct de vedere fizic, aceștia își reglează mai eficient procesele interne ale corpului, cum ar fi nivelul de glucoză și inflamația. Ei sunt mai capabili din punct de vedere mental să-și regleze atenția și emoțiile, chiar și comportamentul. Iar la nivel social, sunt deosebit de pricepuți în a face față interacțiunilor interpersonale și în a construi conexiuni pozitive cu ceilalți. Prin definiție, aceștia experimentează mai multe micro-momente de iubire. Este ca și când agilitatea canalului dintre creierul și inima lor – așa cum se reflectă în tonusul lor vagal ridicat – le permite să fie extraordinar de agili, acordați și flexibili în timp ce navighează suișurile și coborâșurile vieții de zi cu zi și interacțiunile sociale. Tonusul vagal ridicat poate fi considerat un potențial crescut de iubire. Într-adevăr, asta am descoperit eu și doctoranda Bethany Kok: prin comparație cu persoanele cu tonusul vagal mai scăzut, cei cu tonusul vagal mai ridicat experimentează mai multă iubire în viața de zi cu zi, mai multe momente de rezonanță pozitivă.

S-ar putea să te întrebi acum dacă ești unul dintre aceia norocoși, binecuvântați cu un tonus vagal ridicat. Dacă ești, asta e grozav. Cu toate acestea, chiar dacă nu ai avantajul unui tonus vagal ridicat astăzi, cele mai recente descoperiri științifice ne oferă o mulțime de motive de optimism. Așa cum îți poți dezvolta tonusul muscular prin exerciții fizice regulate, la fel poți face și în cazul tonusului vagal prin exerciții emoționale regulate de tipul celor pe care le împărtășesc în partea a II-a a cărții Iubirea 2.0. Încă o dată, cheia este reprezentată de puterea iubirii.

Extras din cartea Iubirea 2.0, disponibilă cu reducere aici.


Citește și:

Barbara Fredrickson, Ph.D., este un renumit profesor de psihologie și Director al Laboratorului de Emoții Pozitive și Psihofiziologie la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill. Este un specialist de prim rang în psihologie socială, știință afectivă (studiul sentimentelor) și psihologie pozitivă.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0