Inspirați de hashtag-ul #CeeaCeCitimContează, ne-am pornit la drum și am vizitat mai multe cabinete de psihoterapie, pentru a-i întreba pe specialiștii din domeniu despre importanța și utilitatea terapiei prin lectură. Primul drum a fost la Cluj-Napoca, la colegele noastre de la Holo Project, după care ne-am întors la București și am povestit cu alți trei psihologi, implicați în proiectul național #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia.
Termenul „biblioterapie“ îi aparține lui Samuel Crothers și a fost folosit pentru prima dată în 1916, pentru a descrie „arta de a folosi cărțile în scopul de-a ajuta oamenii în soluționarea problemelor curente de viață“. În sensul său cel mai larg, conceptul nu face referire doar la cărțile de psihologie sau psihoterapie, ci (mult mai adesea) încorporează și alte domenii, precum și volume de filosofie, poezie, teatru sau romane aparținând literaturii universale. De-a lungul anilor, studiile clinice au dovedit că biblioterapia contribuie la cultivarea abilităților empatice și la dezvoltarea inteligenței emoționale și relaționale. Însă, mai presus de toate, vindecarea e facilitată de faptul că o carte este o miraculoasă oglindă vie, în care ne putem vedea pe noi înșine.
Există câteva studii care ne indică foarte clar faptul că lecturarea unor cărți este mult mai benefică în comparație cu vizionarea filmelor turnate după subiectul acelor cărți. Specialiștii care au analizat beneficiile lecturii nu contestă posibilele funcții terapeutice ale filmelor, dar în mod cert mintea și imaginația umană sunt mult mai bine exersate în timpul lecturii decât al urmăririi unei pelicule. Este adevărat că volumele cu prea multe detalii pot să plictisească, dar filmele trec mult prea iute de la un detaliu la altul, limitându-i celui care le urmărește timpul necesar unor procesări cognitive mai amănunțite.
Acum, să vedem ce părere au psihologii din țara noastră despre utilitatea biblioterapiei:
„Biblioterapia continuă să fie, așa cum ne arată și datele științifice, unul dintre cele mai bune adjuvante ale terapiei clasice. Practic, în cazul dificultăților emoționale, al problemelor de natură clinică, biblioterapia în sine nu are efecte la fel de mari ca procesul psihoterapeutic, dar aduce un mare plus atunci când este folosită complementar. Pe de altă parte, biblioterapia este una dintre cele mai bune metode de self help în cazul problemelor emoționale de zi cu zi (sub-clinice – așa cum le numim în limbaj de specialitate), una dintre condițiile de bază fiind introspecția și nu doar lectura propriu-zisă a unor materiale scrise“, spune Raluca Anton, doctor în psihologie, psihoterapeut relațional și formator în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.
Pe Raluca am întrebat-o și care sunt cărțile de profil pe care le-a recomandat cel mai des în anul 2018 clienților cu care a lucrat în cabinetul său. Iată ce ne-a răspuns: „Am recomandat adesea Dansul fricii – cartea-fenomen scrisă de Harriet Lerner, unul dintre cei mai respectați psihologi din SUA (și o autoare cu un talentat literar de invidiat). Iar pentru provocările inerente din viața de cuplu, în topul recomandărilor mele se află Împreună la bine și la greu – volumul scris de părinții Terapiei Imago, Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt. Pe locul 3 s-a poziționat cartea Despărțirea conștientă – semnată de Katherine W. Thomas.“
„Biblioterapia este o resursă minunată prin faptul că ne poate oferi în același timp relaxare, dar și creștere, dezvoltare. Cartea este acel loc minunat unde poți fi tu cu tine într-un univers la alegerea ta, iar multitudinea de lecturi pe care le avem la dispoziție în zilele noastre ne oferă opțiuni fără sfârșit. Cred că asta este libertatea. Lectura e o experiență cognitivă, emoțională și senzorială, de fiecare dată unică“, afirmă dr. Cristina Petrescu-Ghenea, specialist în psihoterapia de familie și cuplu.
Am fost curioși să aflăm care au fost cele mai recomandate cărți din cabinetul Cristinei, care este și formator în cadrul programelor de psihoterapie organizate de Pagina de Psihologie și Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie. Iată topul recomandărilor sale:
Parenting: Copilul invizibil; Inteligența parentală. Cuplu: Inteligența erotică; Sexualitatea masculină; Regândirea infidelității; Despărțirea conștientă. Dezvoltare personală: Cum să-ți reinventezi viața; Dansul furiei. Profesie: Curajul de a fi vulnerabil.
Un alt expert în psihoterapie pe care l-am abordat cu privire la subiectul „biblioterapie“ este Oana Calnegru, psiholog și psihoterapeut specializat în psihoterapia relațională: „Adesea le recomand clienților mei lecturi, deoarece am credința că biblioterapia poate fi un adjuvant de nădejde, atunci când este necesară aprofundarea diferitelor concepte și teorii de natură psihologică sau relațională. Din fericire, astăzi există o vastă literatură, care a «tradus» știința într-un limbaj accesibil. Iar lecturarea diferitelor materiale de tipul self help poate contribui major la procesul terapeutic pe care îl traversează o persoană.“
Iată lista recomandărilor făcute de Oana: Parenting: Inteligența parentală; Creierul copilului tău; Cum să crești un copil sigur de sine; Viața în doi, când suntem trei; Crescându-l pe Cain; Confesiunile unei mame imperfecte; Copilul invizibil. Cuplu: Revoluția iubirii; Împreună la bine și la greu; Primește iubirea pe care o dorești; Ghidul căsniciei; Inteligența erotică. Dezvoltare personală: Mintea; Cum să-ți reinventezi viața; Curajul de a fi vulnerabil; Dansul furiei; Incognito: vieţile secrete ale creierului; Călătoria către sine.
Nu puteam încheia călătoria noastră fără să facem o oprire și la Diana Stănculeanu, unul dintre cei mai apreciați psihoterapeuți din România zilelor noastre. „Cred cu tărie că demersul terapeutic are și o componentă educațională extrem de importantă și, destul de frecvent, vindecarea începe cu un nivel crescut de înțelegere și cu răspunsuri la multele «de ce-uri?» din mintea celor care cer ajutor. Nu putem epuiza însă, în spațiul cabinetului, cantitatea enormă de literatură pe care o avem la dispoziție. Astfel, cărțile devin prelungiri terapeutice pe care persoanele în căutare de sprijin, schimbare, evoluție personală și spirituală le au la dispoziție, în spațiul intim, sigur și prietenos al casei – întotdeauna la îndemână, generoase în revelații, în mesaje de confort emoțional, oportunități de înțelegere și creștere“, este de părere Diana, expert în sănătatea mintală a copilului și adolescentului.
Iar cele mai recomandate cărți din cabinetul ei sunt: Inteligența parentală; Creierul copilului tău, Crescându-l pe Cain și Cum să crești un copil sigur de sine.
Așadar, dacă sunteți în căutare de cadouri și credeți în evoluția personală și în puterea biblioterapiei, atunci în shop-ul Paginii de Psihologie veți găsi o selecție a celor mai valoroase cărți de psihologie și psihoterapie recomandate de colegul nostru Gáspár György. Iar vestea cea mai bună este că zeci de cărți au în decembrie un preț de sărbătoare!