Skip to content

Perioada senioratului începe, de regulă, atunci când ieșim la pensie. De cele mai multe ori, sau, cel puțin în România, ideea de pensionare este privită cu multă tristețe, cu o întrerupere bruscă dintr-un program prestabilit și cu împingerea, inerentă, către depresie sau ceea ce numim bătrânețe; pe scurt, dispare, treptat, sensul vieții.

Senioratul nu este despre așa ceva, este despre timp liber, despre descătușarea de problemele cotidiene, despre familie, nepoți și prieteni, despre hobby-uri și pasiuni uitate, de care este musai să ne reapucăm.

De multe ori vedem oameni ajunși la o anumită vârstă care nu își mai găsesc locul, se simt nesemnificativi pentru cei din jur, neimportanți, adesea dați la o parte și abandonați.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Ce-i drept, nu putem nega faptul că sănătatea începe să nu mai fie la același nivel precum cea de odinioară, însă asta nu înseamnă că nu este necesar să avem grijă de noi, să ne păstrăm independența și jovialitatea cât mai mult timp cu putință. Se spune că vârsta din buletin este doar o cifră și că cel mai important este să nu ne pierdem pofta de viață. 

Zis și făcut, însă câți dintre cei apropiați nouă, aflați în această categorie, gândesc așa?

Mulți ar spune că aspectul financiar este extrem de important, pentru un bun confort psihic. Și da, suntem total de acord cu această premisă, dar acesta este, oare, tot ce avem nevoie? Se rezumă totul numai la partea materială?

Răspunsul îl formulează fiecare dintre noi. Însă ceea ce vrem să subliniem este că a avea grijă de sănătatea emoțională este cel mai important lucru pentru un bun parcurs al vieții.  

℗PUBLICITATE



Și dacă nu v-am convins încă, poate prin puterea exemplului de mai jos vom înțelege că se poate, la orice vârstă, să ne trăim viața frumos și în acord cu propriile valori, chiar dacă, uneori, startul nu a fost cel mai bun.

Lena Erkhova (Krasnoyarsk, Rusia) și-a dedicat ultimii ani din viață călătoriilor.

La îndemnul apropiaților, a început turul mondial pe când avea optzeci și trei de ani, o vârstă la care mulți ar renunța la visele și visurile proprii. Și totuși, aceasta a ajuns să străbată lumea în lung și în lat, după o viață în care a întâmpinat multe obstacole.

Potrivit site-ului scoop.upworthy.com, octogenara ar fi rămas orfană la vârsta de doar trei ani, urmând ca la paisprezece ani să supraviețuiescă celui de-al Doilea Război Mondial. Și ca și când toate aceste încercări nu ar fi fost suficiente, a ajuns la vârsta maturității și s-a căsătorit cu un soț violent care suferea de alcoolism, astfel că a suferit abuzuri domestice de-a lungul mariajului, atât ea, cât și fiica acestora. Între timp, a reușit să divorțeze și să-și ducă firul vieții mai departe. Din păcate, însă, nici pe plan medical lucrurile nu erau pe un făgaș bun, motiv pentru care Lena Erkhova a traversat și experiența nemiloasă a cancerului. 

Cu toate acestea, viața avea alte planuri cu ea. A început un maraton al călătoriilor, ca o încununare a tuturor problemelor pe care le-a depășit, recâștigându-și independența și, per ansamblu, viața.

Nu avea un venit material intangibil, întrucât sursa principală era pensia, coroborată cu alte activități adiacente, precum creșterea florilor și croitoria. Dar acest lucru nu a împiedicat-o să fie deschisă către tot ce este nou, în tot periplul său, și a încercat multiple feluri de mâncare din diverse bucătării, a călătorit cu diverse vehicule și, potrivit site-ului independent.com, a ajuns populară pe internet după ce a cunoscut-o pe Ekaterina Papina în Vietnam. Pornind de la postarea acesteia, Lena Erkhova a ajuns să fie populară atât pe Facebook, cât și pe Instagram.

„Călătoria înseamnă o viață nouă, oameni, întâlniri… Cel mai mare lucru pe care l-am învățat despre viață este că există o mulțime de oameni grozavi în toate țările.“ Baba Lena Erkhova a pierdut lupta cu viața, însă lecția pe care ne-a lăsat-o este demnă de a fi pusă în practică. Niciodată nu este prea târziu pentru ceva, niciodată nu este indicat să ne pierdem speranța, întrucât tot ce avem, de fapt, este momentul prezent.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%