La fiecare 18 secunde, cancerul pulmonar ia câte o viață! Boala provoacă cele mai multe decese dintre toate tipurile de cancer, omorând de două ori mai multe femei decât cancerul de sân și de trei ori mai mulți bărbați decât cancerul de prostată. Noiembrie este luna de conștientizare a luptei împotriva cancerului pulmonar. Dar este doar o altă lună din cele 3 anotimpuri ale supraviețuirii.
Cea mai ucigașă formă de cancer, cancerul de plămâni nu atrage nici pe departe aceleași resurse sau aceeași empatie din partea publicului, precum alte tipuri de cancer. Chiar dacă până la 20% dintre bolnavii de cancer pulmonar nu au fost fumători vreodată, boala este asociată în principal cu fumatul, iar cei diagnosticați au de îndurat și stigma legată de boală, pe lângă simptomele provocate de ea.
Tendința de a învinovăți bolnavul este, cumva, firească – explică specialiștii. Ea vine din nevoia noastră de a crede că atunci când un rău se întâmplă cuiva, acea persoană a făcut ceva să merite soarta respectivă. Sociologii numesc asta „Fenomenul lumii corecte“. Melvin J. Lerner, profesor de psihologie socială și autorul cărții The Belief in a Just World: A Fundamental Delusion, publicată în 1980, a fost primul care a descoperit această convingere a noastră, că oamenii primesc ce merită, și a explicat că învinovățirea victimelor este un mecanism de apărare care ne protejează de frica paralizantă că ceva rău ni s-ar putea întâmpla și nouă.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Povara vinovăției aruncată de ceilalți, dar și autoindusă, este încă prea greu de dus pentru bolnavii de cancer pulmonar. Cercetările din ultimii ani au atras atenția asupra importanței pe care factorii psihologici și sociali îi joacă în evoluția cancerului pulmonar, studiile arătând că bolnavii au mai multe probleme psihosociale față de oricare alți pacienți cu cancer și că stigma asociată acestui tip de cancer poate determina pacientul să amâne investigațiile sau să refuze tratamentul, să țină diagnosticul secret sau să nu ceară deloc ajutor.
Acesta este și unul dintre motivele pentru care 75% dintre pacienți sunt diagnosticați în stadii avansate de boală, III/IV, atunci când opțiunile de tratament sunt limitate.
Descoperirea de noi terapii, creșterea accesului pacienților la tratamente inovatoare, gradul mai ridicat de conștientizare asupra prevenției cancerului, a screening-ului și a diagnosticării precoce au contribuit în ultimii ani la creșterea ratei și perioadei de supraviețuire în cancerul pulmonar.
Cancerul pulmonar nu e o sentință
Diagnosticul nu mai echivalează azi cu o condamnare la moarte. Rata de supraviețuire de peste 5 ani de la diagnostic a crescut cu 26% în ultimii 10 ani! – arată un raport publicat în 2019 de American Lung Association – iar un plan pentru gestionarea bolii și pentru adaptarea la noua realitate după tratament este parte importantă din povestea supraviețuitorilor.
Cele 3 anotimpuri ale supraviețuirii aduc un set unic de provocări și preocupări.
În etapa stabilirii diagnosticului, frica și anxietatea sunt prezențe constante, iar ele nu pleacă nici după ce pacientul a încheiat tratamentul și intră în remisie. Frica de recădere este dublată de limitările fizice, iar puterea redusă, oboseala sau urmările vizibile ale tratamentului (precum pierderea părului) trebuie gestionate în comunitate și la locul de muncă. În sfârșit, în cea de-a treia fază a supraviețuirii, când amenințarea bolii nu mai este imediată, adaptarea la noua normalitate este și ea problematică. Prietenii și familia depășesc mai ușor momentul, iar fostul pacient se poate simți abandonat, așa cum arată mărturisirile supraviețuitorilor.
Ai nevoie de un plan. De un onco-plan.
Niciodată nu e ușor să treci printr-un diagnostic de cancer. Dar nici să-i supraviețuiești. Și nimeni nu ar trebui să treacă singur prin asta. Onco-plan.ro este platforma digitală dezvoltată de MSD Romania în parteneriat cu Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care ajută persoanele cu cancer, dar și pe apropiații lor, să se implice în crearea unui plan de gestionare a provocărilor emoționale și de sănătate, oferind informații despre nutriția adecvată, sprijin emoțional și strategii de comunicare eficientă cu cei din jur. Onco-plan.ro este o resursă valoroasă, indiferent de etapa de tratament, sfaturile ajutând pacienții cu cancer pulmonar să își îmbunătățească atât starea de sănătate pe termen lung, cât și calitatea vieții.
Intră pe onco-plan.ro sau trimite mai departe linkul celor care se confruntă cu un diagnostic de cancer pulmonar.
Când plănuiești, aduci viitorul în prezent, iar asta te ajută să acționezi acum!