Expunerea la soare și la temperaturi mai mari de 25˚C NU previne infectarea cu coronavirus. Oamenii pot fi infectați cu noul virus COVID-19, indiferent cât de însorită sau caldă este vremea. Țări cu temperaturi ridicate au raportat existența persoanelor care au contractat COVID–19. Pentru a ne proteja cu adevărat, este importantă igienizarea frecventă a mâinilor și evitarea gesturilor de a duce mâinile la ochi, gură și nas.
Oamenii se pot vindeca de boala numită COVID-19. Infectarea cu noul virus NU înseamnă că trebuie să trăim cu acesta pentru toată viața. Majoritatea oamenilor care s-au îmbolnăvit din cauza noului coronavirus se pot recupera și pot elimina virusul din corp. Dacă cineva se îmbolnăvește, este important să primească un tratament corespunzător simptomatologiei. Dacă o persoană are tuse, febră și dificultăți respiratorii, este important să solicite ajutor medical – după ce, în prealabil, a contactat telefonic medicul de familie.
Capacitatea de a ne ține respirația timp de 10 secunde sau mai chiar și mai mult, fără a tuși sau a avea un alt disconfort fiziologic NU este o confirmare a faptului că nu suntem infectați cu coronavirus sau că nu avem o altă afecțiune a plămânilor. Cele mai frecvente simptome ale SARS-CoV2 sunt tusea uscată, starea de oboseală și febra. Unii oameni pot dezvolta o formă mai severă a bolii, cum ar fi pneumonia. Cea mai sigură modalitate de confirmare sau infirmare a infecției este reprezentată de testele de laborator. Absența virusului nu poate fi confirmată prin exercițiile de ținere a respirației, care se pot dovedi periculoase.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Consumul de alcool NU protejează infectarea cu COVID–19, ci poate fi un comportament periculos. Consumul frecvent și excesiv de alcool dăunează grav sănătății și crește riscul pentru diferite alte boli.
Virusul COVID-19 se poate transmite și în zonele cu climă caldă și umedă? Da! Potrivit dovezilor obținute pe plan internațional, virusul COVID-19 este transmisibil în toate zonele globului, inclusiv în cele cu climă caldă și umedă. Indiferent de climă, regulile de protecție sunt aceleași.
Vremea rece și zăpada nu pot distruge noul coronavirus. Nu avem niciun motiv pentru a crede că vremea rece poate distruge noul virus. Indiferent de condițiile meteo, corpul uman are aceeași temperatură de 36,5 până la 37˚C. Curățarea mâinilor cu săpun și soluții dezinfectante pe bază de alcool sunt cele mai bune modalități pentru a distruge virusurile.
Băile fierbinți NU previn infectarea cu COVID-19. O baie fierbinte în cadă nu poate preveni îmbolnăvirea cu noul coronavirus, deoarece temperatura corpului rămâne aceeași. Mai mult decât atât, expunerea corpului la o baie extrem de fierbinte poate fi nocivă, ne poate opări. Mâinile curate sunt cea mai bună modalitate de a ne proteja sănătatea.
Noul COVID-19 NU este transmisibil prin înțepăturile de țânțari. Potrivit datelor științifice existente până în prezent, nu avem dovezi care să susțină transmiterea noului virus prin pișcături de țânțari. COVID-19 este un virus respirator care se răspândește în principal prin picăturile generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută ori prin picături de salivă sau secreții nazale. De aceea, distanțarea socială și izolarea sunt recomandate alături de igienizarea periodică și suficient de îndelungată a mâinilor.
Sunt uscătoarele de mâini eficiente în distrugerea noului coronavirus? Nu! Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente în eliminarea SARS-CoV2. Odată ce mâinile sunt curățate și dezinfectate, pot fi șterse cu șervețele de hârtie sau uscate cu ajutorul aparatelor electronice.
Pot lămpile dezinfectante cu ultraviolete să elimine virusul COVID-19? Nu! Lămpile cu UV nu sunt recomandate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor părți ale corpului, deoarece pot determina iritări la nivelul pielii.
Sunt eficiente scanerele termice în detectarea oamenilor infectați cu noul coronavirus? Da, dar… Scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor cu febră cauzată de noul virus. Totuși, acestea nu pot detecta persoanele infectate, dar care nu au febră. Asta, deoarece este nevoie de o perioadă de 2 până la 10 zile, înainte ca persoana infectată să se îmbolnăvească și să manifeste febră.
Prin pulverizarea alcoolului pe întregul corp, putem elimina noul virus? Nu! Pulverizarea soluțiilor cu alcool pe întreg corpul nu ucide virusul care deja s-a instalat în corp. Utilizarea acestor soluții poate avea efecte nocive asupra ochilor și gurii. Aceste substanțe sunt folosite pentru dezinfectarea suprafețelor și trebuie utilizate conform indicațiilor menționate pe etichetă.
Vaccinul împotriva pneumoniei ne poate proteja de noul COVID-19? Nu! Vaccinul împotriva pneumoniei nu oferă protecție împotriva noului coronavirus. Virusul este atât de nou și de diferit, încât are nevoie de propriul vaccin. Cercetătorii din lumea întreagă depun eforturi pentru descoperirea unui nou vaccin.
Curățarea regulată a nasului cu soluție salină poate preveni infecția cu noul coronavirus? Nu! Nu avem dovezi care să susțină că o curățare nazală regulată cu soluție salină ar proteja oamenii de infecția cu noul COVID-19.
Consumul de usturoi poate preveni infecția cu noul coronavirus? Nu! Consumul de usturoi este sănătos în special datorită proprietăților sale antimicrobiene. Cu toate acestea, nu avem dovezi care să susțină că persoanele care consumă usturoi sunt protejate de infecția cu noul coronavirus.
Doar persoanele în vârstă sunt supuse riscului de a se îmbolnăvi din cauza noului COVID-19? Nu! Oamenii de toate vârstele sunt expuși riscului de a se infecta cu noul virus. Persoanele în vârstă și cu probele medicale preexistente (ca astmul, diabetul sau problemele cardiace) sunt în mod deosebit vulnerabile la a manifesta o simptomatologie extremă din cauza noului virus.
Sunt antibioticele eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus? Nu! Antibioticele nu au efecte împotriva virusurilor, ci doar împotriva bacteriilor. Noul COVID-19 este un virus, așadar antibioticele nu sunt recomandate pentru prevenție sau tratament.
Textul a fost adaptat după miturile publicate, în limba engleză, pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.