Skip to content

Parfumeria modernă este un amestec de artă, creație și tehnologie. Pe lângă faptul că mirosul este simțul cel mai strâns legat de memorie, este și cu impact pe dimensiunea noastră emoțională. Industria parfumurilor este construită în jurul acestei conexiuni, parfumierii dezvoltând formule care caută să stârnească o gamă largă de emoții, sentimente și trăiri.

Totuși, o cerință relevantă atunci când vorbim despre parfumuri este unicitatea; dorită atât de producător, cât și de consumator. Cu toții căutăm ceva unic, în special acum când apar sute sau chiar mii de parfumuri anual, iar multe seamănă între ele. Casele de parfumuri caută să introducă alte și alte ingrediente sau să utilizeze noi procese tehnologice de extracție sau replicare a acestor ingrediente.

Un rol cheie pentru introducerea acestor ingrediente neobișnuite îl reprezintă și parfumierii artizani. Aceștia creează formule pentru brandurile de parfumuri indie sau de nișă. Pentru ei brieful creativ nu are limite riguroase, neobișnuitul și ciudatul fiind percepute drept calități.

În continuare avem zece note care inițial nu prezintă o atracție când ne gândim la parfum și la ideea de a mirosi bine. Dar amestecate, cu măiestrie, pot rezulta într-o aromă încântătoare sau cel puțin într-o experiență olfactivă unică.

Parfumuri deosebite cu arome atipice

Cerneală – Pentru că suntem pe un site unde vin mulți iubitori de cărți și lectură, propun să începem cu nota de cerneală. Extras din lichenii de stejar sau creat pe cale sintetică, acest miros este folosit mai ales în parfumurile pentru bărbați, pentru a da o impresie misterioasă și întunecată. Poate evoca viziunea cuiva care scrie scrisori sau chiar atmosfera dintr-un salon de tatuaje. Dacă vă atrage nota de cerneală, vă recomand să încercați Stephane Humbert Lucas Mortal Skin, Akro Ink, J.U.S Noiressence sau Rose Incense de la Amouage.

Pământ – Deși, într-o primă fază, te duce cu gândul la murdărie și praf, această notă poate crea senzația solului umed de după ploaie, de grădinărit sau, chiar, te poate întoarce în timp, în perioada copilăriei tale. Combinată cu note de paciuli, lichen de stejar sau vetiver, esența aduce adâncime compoziției finale. Câteva parfumuri interesante sunt din această categorie sunt MONOM Oscuro, Tiziana Terenzi Ecstasy, Andrea Maack Coven, Jorum Studio Paradisi, Rook Perfumes Undergrowth sau preferatul meu, Wesker The Scent of Banat.

Benzină – Atât de mulți oameni au amintiri asociate cu benzinăriile, service-urile auto sau zonele industriale, încât este nevoie doar de o urmă de miros de benzină pentru a te teleporta psihologic într-un anumit moment sau loc. Notele de benzină, motorină, gaz sau petrol pot fi greu de purtat, dar cu siguranță te vei diferenția de cei din jurul tău. Printre parfumurile care reconstituie cel mai bine acest acord se numără: Rubini Nuvolari, Strangers Parfumerie Fume Ma Peau, Gucci Guilty Absolute, Dior Fahrenheit sau Histoires de Parfums Petroleum.

℗PUBLICITATEFrunză de tomată – O notă unică și greu de descris. Un miros vegetal, ascuțit, ușor prăfuit, adesea folosit pentru a crea prospețime sau pentru a conferi senzația de exterior. Se pare că această aromă înțepătoare vine de la uleiurile stocate pe corpul plantei de tomată și are un rol de apărare împotriva dăunătorilor și bolilor. Această notă o întâlnim într-o interpretare Interesantă în Pierre Guillaume Aube Pashmina, Hermès Un Jardin Sur Le Nil, Eris Parfums Green Spell, State of Mind French Gallantry sau Modern Oud de la Moresque.

Alge – În general, aroma algelor este folosită în parfumerie atunci când sunt create parfumuri ce evocă ideea de mare, apă și sare. Totuși, există și varianta unui miros mai dificil și repulsiv, ce este folosit în parfumurile conceptuale. Pe măsură ce algele putrezesc, eliberează o substanță numită hidrogen sulfurat ce are un miros foarte neplăcut și înțepător. Câteva sugestii interesante ce conțin nota de alge sunt: Etat Libre d’Orange Secretions Magnifiques, Cale Fragranze d’Autore Libera Mente, Carner Barcelona Rock Star sau Guanabo de la Renier Perfumes.

Lapte – Am ajuns la un acord care nu mai sună atât de repulsiv în primă fază. Este o notă caldă, confortabilă, gurmandă, dar nu extrem de dulce. Nu numai că ne trimite cu gândul la copilărie și lipsa grijilor, dar pune în evidență și celelalte componentele din formula parfumului și se potrivește foarte bine în special cu mirosul de santal. Cinci parfumuri în care este pusă în evidență nota de lapte sunt: Ex Nihilo Santal Calling, Commodity Milk, L’Orchestre Parfum Piano Santal, Les Bains Guerbois Damier sau Remember Me de la Jovoy Paris.

Orez – Orezul conferă calitatea să specială de căldură reconfortantă, cremozitate și o aromă pronunțată de nuci. Deși boabele de orez nu au un miros, aroma lor apare atunci când boabele sunt gătite, potrivindu-se foarte bine cu laptele, atât în deserturi cât și în parfumuri. Printre parfumurile care conțin această notă se numără Jovoy Paris Rouge Assassin, Chabaud La Nuit Danse, Oddity Naked Dance, Marlou Poudrextase sau Teo Cabanel Je Ne Sais Quoi.

Canabis – Deși nota de canabis sau marijuana are un miros specific, în parfumerie este des folosită pentru natura să intrigantă, pentru a atrage atenția sau pentru a părea cool. Aceste parfumuri nu au proprietăți psihoactive, ci se bazează pe un acord pentru a replică mirosul dorit, mirosul de canabis fiind ierbos-afumat, vag floral, cu nuanțe pământii. Printre parfumurile care interpretează cu succes nota de canabis se numără: Room 1015 Sweet Leaf, Salle Privée Illegal, Maher Olfactive Nefertiti sau O’Fraiche de la Gallagher Fragrances.

Fân – Pentru oricine iubește fânul uscat sau chiar lucerna proaspăt tăiată și vor să fie transportați într-o amintire din copilărie, căutarea unui parfum ce conține această notă poate fi cea mai bună metodă pentru a retrăi o parte din acea imagine. Printre parfumurile care captează căldura dulce, ierboasă și pământească a fânului întâlnim: Serge Lutens Chergui, Parfums Dusita Erawan, 19-69 Higher Peace sau Vilhelm Parfumerie Basilico & Fellini.

Metal – Mirosul notelor metalice se citește prin noțiunea de rece, curat și steril, fiind mai degrabă o senzație decât un miros propriu-zis. În ultimii ani, acestea au devenit tot mai populare, parfumierii întrecându-se în a le încorpora cât mai inventiv în creațiile lor. Preferatul meu este Gallagher Fragrances Rosé All Daé, dar alte opțiuni interesante sunt: Baruti Oh my deer!, Angela Ciampagna Materia, Extrait D’Atelier Maître Céramiste sau Filippo Sorcinelli But Not Today.

Perfume Curator este atras de toate formele de artă, orice este frumos și capabil să-i trezească simțurile. Arta olfactivă i-a stârnit interesul încă din adolescență, și a devenit tot mai interesat de simțul mirosului, istoria, industria și procesul creativ din spatele parfumurilor. Își imaginează parfumul drept o extensie a personalității noastre, o modalitate de a comunica ceva, fără să fie nevoie să spunem nimic.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0