Skip to content

Avem o mulțime de concepții greșite despre ce este și cum se obține succesul, spune Madeline Levine, autoarea bestseller-ului Parenting pentru succes. Iată câteva mituri despre cum să crești un copil de succes, mituri care au început să se asemene cu un soi de Scriptură și care nu fac altceva decât să aducă o suferință inutilă în viața familiilor și a copiilor. 

Copiii deștepți iau note bune

Unii o fac, unii nu. Există o mulțime de moduri prin care îți poți dovedi „deșteptăciunea“ și nu toate se raportează la evaluările scrise. Există un motiv pentru care se spune că lumea este „condusă de elevi de nota 7“. Multe dintre aptitudinile care duc la succes, în special cele care se referă la interacțiunea cu ceilalți și o identitate de sine profundă, nu sunt niciodată obținute în școală. 

Copiii au nevoie de tot felul de activități extrașcolare pentru a putea „ține pasul“ cu colegii lor și pentru a da bine în fața școlilor potențial interesate

În majoritatea timpului, copiii au nevoie de lucrurile de care au avut dintotdeauna nevoie: iubire, sprijin, limite și responsabilități. Din acest punct de vedere, copiii pe care îi tratez acum nu sunt deloc diferiți de cei pe care îi tratam acum treizeci de ani. Pur și simplu, dezvoltarea copilului nu se schimbă – este codată biologic –, iar activitățile extrașcolare nu pot să compenseze lipsa de iubire sau îndreptățirea pe care le simte un copil, ambele fiind predictori slabi ai succesului. 

℗PUBLICITATE



Dacă merg la școli prestigioase, copiii au avantaje în plus în viață

Ăsta e unul dintre miturile mai importante. Mulți dintre noi credem că dacă odraslele noastre s-ar duce la Yale sau la o altă școală de top, ar avea avantaje inimaginabile atunci când ar ieși în lume. În mod interesant, doi cercetători, Alan Krueger, economist la Universitatea Princeton, și Stacy Dale, cercetător la Andrew Mellon Foundation, au făcut un studiu comparativ pe studenții acceptați la Yale care chiar s-au dus la școală și cei acceptați, dar care au ajuns să meargă la școli mai puțin prestigioase din cauze financiare sau familiale. La final, savanții nu au găsit nicio diferență în ceea ce privește avansarea în carieră între cele două grupuri. Pentru copilul potrivit, Yale este o alegere excelentă. Dar cu toate că oferă multe opțiuni, e puțin probabil să determine traiectoria vieții tânărului într-un mod semnificativ (mai ales pentru cei dezavantajați din punct de vedere economic sau pentru cei de culoare). Elevii silitori și sclipitori tind să se descurce, indiferent de școala la care merg. 

Da, dar nu cumva la școlile prestigioase copilul meu va putea lega niște relații care să îi deschidă mai multe uși pe viitor? 

Probabil. Un număr disproporționat de copii de la școli prestigioase provin din familii cu resurse financiare și relații. Cu siguranță, pot exista oportunități valoroase de relaționare în aceste instituții. Problema nu este dacă școlile de top oferă biletul către șansă. Problema este prețul pe care ești dispus să îl plătești pentru a cumpăra acel bilet. Există copii care învață la cele mai prestigioase școli din țară și care își găsesc drumul printr-o combinație de talent academic, muncă asiduă și un pic de noroc. Dar mai există și copii care renunță la copilăria, integritatea, sănătatea și stabilitatea lor psihologică pentru a fi admiși în aceste instituții. În ciuda gândului părinților, cum că „le vor mulțumi, până la urmă“, foarte puțini dintre acești copii o vor face, de fapt.

Pentru informații explicate pe înțelesul tuturor și pentru o porție serioasă de sugestii practice, cu privire la cum putem crește copiii bine, vă recomandăm cea mai recentă publicație din colecția #ParentingConștientParenting pentru succes.

Dr. Madeline Levine este psiholog, consultant și educator cu aproape patruzeci de ani de experiență clinică. Și-a început cariera ca profesor de gimnaziu în Bronx, New York, apoi și-a început studiile în psihologie și și-a deschis un cabinet de psihoterapie specializat pe problemele copiilor și adolescenților și pe parenting.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0