fbpx
skip to Main Content

Se apropie momentul în care îți pregătești bagajul de vacanță și alături de toate obiectele de care vei avea nevoie pe plajă sau la munte, sigur te vei gândi și ce carte să iei cu tine. Ei bine, ne-am uitat cu atenție la cele mai citite cărți din primele 6 luni ale acestui an și vrem să te ajutăm în alegerea cărții potrivite.

În fiecare zi, pe platforma paginadepsihologie.ro zeci de cărți sunt comandate de către cititorii pasionați de psihologie și dezvoltare personală, dar de către cei care vor să încurajeze lectura în familie sau care sunt pasionați de spiritualitate, beletristică sau ficțiune.

Urmărind cu atenție comenzile primite, am stabilit top 6 cele mai citite cărți ale primei jumătăți de an și am cerut câteva recomandări pentru fiecare carte, atât de la experți în psihologie, cât și de la cititorii care le-au devorat.

1. Bestseller-ul primului semestru este Mintea: O călătorie către centrul ființei umane, de dr. Daniel Siegel. Autor de bestseller-uri internaționale, dr. Siegel a adunat în această carte cele mai recente teorii, cercetări și descoperiri cu privire la funcționarea minții umane.

Iată ce spun cititorii despre acest volum: „M-a atras în mod deosebit titlul și formatul cărții. După ce am aruncat o privire peste cuprins, am realizat că textul este mai mult decât mi-am imaginat că aș putea găsi într-o carte. Este cartea care m-a făcut să pierd câteva nopți și ore de muncă, dar care m-a adus mai aproape de mine și de cine sunt eu cu adevărat.“ – Mădălina, din Cluj.

„Mintea nu oferă o lectură ușoară, pe alocuri nici foarte plăcută. Dar ne pune în poziția de a reexamina propriile credințe despre minte și putem să constatăm la final că avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Este cartea în care Siegel, omul de știință, respectă știința, dar îi testează limitele, în încercarea de a dezvălui adevărul complet despre minte. Descoperim împreună cu el că mintea este mult mai mult decât ceea ce face creierul, dincolo de tumultul activității neuronale din interiorul cutiei craniene. Mintea se extinde dincolo de craniu și de epidermă, este, în noi, între noi, între noi și ceea ce se află în jurul nostruCe am luat eu din această carte? Într-o perioadă în care informația pare că ne acaparează viața, este cu atât mai important să identificăm cu claritate esența naturii umane, acum mai mult ca oricând, și să înțelegem ce este crucial pentru a avea o viață sănătoasă. Probabil însă că cea mai valoroasă învățătură a acestei cărți este sumarizată de Siegel însuși: Orice ar fi mintea și oriunde ar putea fi ea localizată – să o păstrăm deschisă.“ – Diana Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală.

2. Pe locul 2 în topul preferințelor este cartea #LoveIsFun: iubirea și sexul, în același pat, semnată de Gáspár György, Bogdan Nicolai și o prefață scrisă de Andreea Esca. Plină de adevăruri, întrebări pe care ni le adresăm cu toții și mult umor, această carte a reușit să aducă mai aproape de sufletul cititorilor psihologia și datele științifice descoperite de către experții în psihologia relațională.

De ce să citești #LoveIsFun? „Am râs cu lacrimi în ochi și mi-am mușcat buzele de nenumărate ori. Am crezut că am o relație bună cu sexualitatea mea, dar abia după ce am citit cartea am realizat că lucrurile nu stăteau atât de bine pe cât păreau. Am recitit unele capitole de mai multe ori, iar când  am avut de oferit cadouri în februarie și martie a fost prima alegere care mi-a venit în minte. Prietenele mele mi-au mulțumit și partenerii lor îmi zâmbesc și acum în semn de mulțumire.“ – Irina, din București.

„A vorbi despre iubire și relații a devenit un trend pentru că studiile din psihologie și neuroștiințe ne arată, mai mult decât oricând, importanța acestui aspect pentru sănătatea emoțională a fiecăruia dintre noi. Însă, aceste studii pot fi uneori destul de scorțoase și poate chiar plictisitoare pentru publicul larg. Cartea #LoveIsFun, vine să traducă astfel de studii într-un mod care face informația extrem de accesibilă oferind un mix între limbajul psihologului și scriitura unui om de presă. Așa, psihologia validată poate ajunge mult mai ușor în comunitatea care are nevoie de ea.“ – Raluca Anton, doctor în psihologie și psihoterapeut Imago.

3. Pe locul 3 se află Revoluția iubirii: O altfel de poveste despre atașament și relații, scrisă de Gáspár György în 2017, și cu o prefață semnată de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt. Această carte a fost pentru multă vreme una dintre favoritele cititorilor noștri și, în prezent, în unele librării Cărturești încă se află la standul de cele mai bine vândute volume. Autorul a reușit să schimbe perspectiva multor cititori cu privire la relația de cuplu și adesea a fost comandată și de către publicul masculin.

Ce ne-au spus cititorii despre ea: „De noi depinde dacă în momentele în care se abat furtunile emoționale alegem ce este mai simplu sau îndrăznim să alegem ce este sănătos și benefic pentru sine și pentru relația în care trăim. Iar dacă alegi a doua variantă, cartea lui Gáspár îți poate deveni un ghid de nădejde.“ – Adela Moldovan, doctor în psihologie și psihoterapeut specializat în terapia Imago.

℗PUBLICITATE„Niciun moment nu am simțit că ar părea prea teoretică și prea puțin practică. După fiecare capitol simțeam cum mă cuprinde curajul de a face ceva mai mult pentru relația mea de cuplu și la un moment dat eram convinsă că în sfârșit am înțeles care erau de fapte adevăratele noastre probleme. Știu că pot părea cuvinte mari, dar această carte merită citită de către toți oamenii care spun sau pretind că știu ce înseamnă să iubești.“ – Florina, din Sibiu.

4. Locul al patrulea este ocupat de Intimitate zbuciumată, un manual inspirațional și revelator scris de Janet Woititz pentru toți cei care am crescut în familii disfuncționale. Alcoolul și consecințele acestuia au marcat viețile multor copii, care mai apoi au avut de înfruntat provocările unei moșteniri relaționale extrem de dificile la vârsta adultă. Cartea te pune față în față cu propria realitate invizibilă și te ajută să rescrii povestea zbuciumată a raportării tale față de iubire.

Ce am aflat de la cititori despre carte: „Am urât cu toată ființa mea momentele în care tata consuma alcool, apoi am început să-l urăsc și pe el, sfârșind prin a realiza ca mă urăsc și pe mine. Încă mă doare copilăria și am adesea coșmaruri, dar știu că ceea ce a fost a fost și am nevoie să aflu mai multe despre cine sunt și cum iubesc. Nu știu nimic despre autoarea cărții, dar cuvintele ei au fost ca o alinare pentru sufletul meu și în sfârșit am înțeles că nu sunt singurul care a trecut prin asta. Abia după ce am terminat de citit cartea am îndrăznit să povestesc cu soția mea despre tata. Abia acum simt că mă cunoaște cu adevărat și înțelege de ce îmi este atât de dificil când se supără pe mine.“ – Laurențiu, din Ploiești.

„Inițial m-a speriat titlul dramatic și am fost reticentă… Apoi, răsfoind cu curiozitate Intimitate zbuciumată m-au atras stilul structurat și succint al acestei cărți. Nu am regretat nicio clipă că i-am dat o șansă și am ajuns acum să o recomand cu mare încredere clienților și prietenilor de-o potrivă. O consider o lucrare esențială nu doar celor ce-au trăit în familii toxice unde existau dependențe de substanțe, ci pentru fiecare persoană care și-a pus vreodată întrebările «De ce avem nevoie ca o relație să funcționeze?» și «De ce nu funcționează majoritatea relațiilor?»“Cristina Petrescu-Ghenea, medic și psihoterapeut relațional.

5. Publicată la sfârșitul anului 2018, Parenting: Cum să creștem copii inteligenți emoțional, semnată de dr. John Gottman și prefață de Daniel Goleman, este una dintre cele mai valoroase cărți de parentaj din toate timpurile. Bine structurată și cu multe explicații concrete, cartea a devenit repede un fenomen internațional care a avut ecouri extrem de bune și în România.

Câteva cuvinte de la cititori: „Există multe, multe cărți despre parenting și mă consider un părinte citit, dar această carte m-a ajutat să înțeleg mai bine de ce nu puteam ajunge la inima copilului meu. Am realizat că nu este suficient să-mi iubesc copilul, că este nevoie să-l ascult în așa fel încât el să se simtă cu adevărat iubit. În trecut îl certam mult pe Matei și apoi regretam, acum știu că primul pas este să ofer spațiu emoțiilor pe care le trăiește, să-i transmit că nu este nicio problemă că simte ceea ce simte și că mai presus de toate nu este singur atunci când simte. Dr. Gottman este fenomenal, iar această carte ar trebui oferită cadou fiecărui părinte încă din momentul în care s-a confirmat testul de sarcină.“ – Lidia, din Constanța.

„Parenting – Cum să creştem copii inteligenţi emoţional al lui John Gottman, de la editura Pagina de Psihologie este una din principalele cărţi pe care o recomand părinţilor cu copii de orice vârstă. Eu cred cu tărie că dacă ne-am preocupa la fel de mult de dezvoltarea inteligenţei emoţionale aşa cum ne îngrijim de dezvoltarea inteligenţei academice a copiilor noştri, am creşte copii mult mai pregătiţi pentru nevoile actuale ale societăţii în care trăim, precum şi cu un spor de adaptabilitate pentru felul în care se presupune că va fi viitorul.“ – Oana Calnegru, psiholog și psihoterapeut relațional.

6. Măștile masculinității, de Lewis Howes și prefața de Gáspár György, este pe locul șase în preferințele cititorilor Paginii de Psihologie. Cartea este scrisă de un bărbat pentru bărbați, dar este, de asemenea, o lectură utilă și pentru femei, indiferent că sunt în rolul de mamă, iubită sau fiică. Dacă vrei să afli cum este masculinitatea toxică și ce înseamnă masculinitatea adevărată, cartea lui Howes este ceea ce ai nevoie.

Părerile celor care au citit cartea: „În ultima vreme se vorbește tot mai des despre vulnerabilitate, dar puțini sunt cei care pun masculinitatea și vulnerabilitatea în aceeași propoziție. Eu aveam nevoie să înțeleg ce înseamnă să fii un bărbat vulnerabil, atenție, nu un bărbat slab – ci unul în contact cu sine și cu blândețea sa. De când am citit cartea mă uit cu alți ochi la comportamentele mele și mă străduiesc să îi ofer un model sănătos de masculinitate băiatului meu, Tudor. M-am gândit mult dacă să o dau și tatălui meu să o citească, iar într-un final i-am cumpărat-o de ziua bărbatului. A fost prima dată când i-am oferit cadou lui tata de ziua bărbatului, dar cred că am de ce să fiu mândru de mine!“ – Petru, din București.

„Cu toții purtăm măști, deopotrivă femei și bărbați, în spatele cărora ascundem durerile și vulnerabilitățile noastre fie din frica de a fi respinși, fie că asta recunoaștem ca rol dictat social. Cartea lui Lewis spune povestea bărbaților din spatele măștilor și învață femeile din viața lor să îi însoțească în călătoria spre descoperirea masculinității autentice – a fi bărbatul vulnerabil și asumat.“ – Cornelia Paraipan, medic și psihoterapeut relațional.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
×Close search
Caută
#ZeceAni împreună!
Astăzi, Pagina de Psihologie împlinește primul deceniu de viață. Mulțumim tuturor pentru că ne sunteți alături! Până la ora 24, toate cărțile publicate la Editura Pagina de Psihologie au prețuri de sărbătoare cu reduceri de până la 70%.
x