Skip to content

De-a lungul ultimilor ani, am intervievat sute de bărbați și femei de succes, din tot felul de domenii. Pe măsură ce-am început să cercetez subiectul masculinității, am instituit o serie de câteva întrebări pentru invitații mei din podcast-uri: Ce înseamnă să fii bărbat? Cum îi frânează asta pe oameni? Care-i cea mai mare temere a ta? Cine pretinzi tu că ești?

Ceea ce am învățat de la ei este că noi toți avem sau am avut propriile nesiguranțe. Toți ne-am temut să ne arătăm vulnerabili și autentici. Deși această frică se manifestă într-o manieră unică pentru fiecare individ, cu ajutorul acestor oameni eu am fost capabil să identific nouă măști comune ale masculinității – pe care bărbații le poartă cu rândul. Eu le-am purtat aproape pe toate în diverse momente ale vieții și, foarte probabil, la fel ați făcut și voi sau cineva pe care-l cunoașteți și-l iubiți.

Masca Stoicului

Din cauză că fiecare bărbat e musai să fie un dur și-un invulnerabil, emoțiile sunt cu grijă gestionate și suprimate. Nici nu poate fi vorba de plâns, durere sau vreun sentiment. Un zid se interpune între el și lume ca să-l protejeze, astfel încât el să poată pretinde că nu simte emoțiile pe care le resimte. Fiindcă slăbiciunea e motiv de cercetare atentă, condamnare și respingere.

Masca Atletului

Una dintre cele mai evidente modalități prin care un bărbat se poate distinge e terenul de joc sau maidanul. E ca un gladiator al epocii moderne și trofeul său nu-i moartea, ci dominația. Sporturile reprezintă felul în care bărbații fac dovada masculinității lor – un bun atlet e un bărbat în toată puterea cuvântului. Punct. Asta înseamnă să petreci ore întregi în sala de forță, ca să fii în formă. Înseamnă să te lupți în pofida rănilor și a durerii și a fricii. Să câștigi cu orice preț. Și, desigur, dacă din varii motive un bărbat nu e bun la niciun sport, ar face bine să compenseze asta iubind sportul și știind tot ce se poate ști pe tema asta.

Masca Materialistului

Nu există dovadă mai clară a valorii unui bărbat decât suma de bani din contul lui. Nu ajunge ca bărbații să se străduiască din răsputeri (și uneori să facă lucruri îndoielnice) ca să câștige cât de mulți bani se poate. Totul e în zadar, dacă ceilalți oameni nu știu cât de mulți bani are el. Pentru asta, mașinile lui, ceasurile lui, casele lui și fluxul de știri din social media devin o reprezentare a ceea ce este el. Valoarea netă de piață a proprietăților lui devine valoarea lui de sine.

Masca Seducătorului

Un bărbat e definit și de cuceririle lui sexuale, căci valoarea lui nu e determinată doar de contul din bancă, ci și de numărul femeilor cu care s-a culcat. Relații? Astea-s pentru cei inferiori – pentru oamenii ratați și pentru cei așezați. Un bărbat adevărat le iubește și apoi le lasă. Dar e atât de bun în pat, încât le satisface pe deplin, desigur.

℗PUBLICITATEMasca Agresivului

Bărbații sunt agresivi. E în natura lor să fie așa. Sunt violenți și necruțători și niciodată nu dau înapoi. Când văd ceva ce-și doresc, întind mâna și iau. Bărbații urăsc. Bărbații au dușmani. Normal că au accese de furie; sparg lucruri; și se iau la bătaie. Sunt vânători, nu culegători – cu asta se ocupă. Iar un bărbat care crede altceva nu e bărbat și, prin urmare, devine responsabil pentru degenerarea speciei.

Masca Bufonului

Un bărbat are simțul umorului și o ironie cu care poate să riposteze chiar și la cele mai nimicitoare critici sau la enervante îndoieli. Ce spuneți? Să vorbească despre dificultățile lui? Bine, poate mai târziu, dr. Phil!… Cinismul și sarcasmul și un simț al superiorității – iată armele intelectuale pe care un bărbat le folosește pentru a se apăra împotriva oricărei încercări de a-l înmuia sau a te conecta cu el. Când vrei ca un bărbat să te primească în viața lui, așteaptă-te la o glumă spusă-n tocul ușii, nu la o ușă deschisă.

Masca Invincibilului

Un bărbat nu simte frica. Un bărbat își asumă riscuri. Fie că-și pariază economiile de-o viață pe o companie, fie că face scufundări la mare adâncime sărind de pe o stâncă, fie că bea și fumează în cantități industriale, un bărbat nu are timp să cugete la consecințe, căci e prea ocupat cu acțiunea. Alți oameni (a se citi „femeile și masculii beta“) pot avea „necazuri“. Nu și bărbații adevărați. Ei au totul sub control. Știu cum merge treaba și vor fi bine, sănătoși.

Masca Atotcunoscătorului

Un bărbat nu domină doar fizic, ci și intelectual. Dacă nu înțelegeți una sau alta, un bărbat va fi fericit să vă lămurească – aducând în discuție toate subiectele în care este el expert. A urmat o școală de top, e la curent cu știrile și deține toate răspunsurile. Cu siguranță, nu are nevoie de ajutorul vostru (sau al oricui altcuiva). Le știe el pe toate.

Masca Alfa

În adâncul sufletului, bărbații cred că există doar două tipuri de bărbați: alfa și beta. Învingători și perdanți. Niciun bărbat nu poate îndura să intre în cea de-a doua categorie – așadar, trebuie să domine, să se împotrivească și să câștige totul. Un bărbat nu se poate lăsa pe mâna altcuiva. Ca bărbat ce este, el trebuie să aibă totul sub control și nu va face niciodată nimic din ce-ar face un beta (sau o femeie).

Lewis Howes este gazda unui talk-show intitulat The School of Greatness, ale cărui episoade sunt distribuite pe internet sub formă de podcast și care a înregistrat peste 40 de milioane de descărcări – intrând astfel în Top 100 al celor mai populare podcast-uri din lume. De-a lungul timpului, a intervievat numeroase personalități publice din întreaga lume – oameni de afaceri, realizatori TV, scriitori, actori, muzicieni, oratori, sportivi, cascadori, militari, experți în negocierile cu teroriștii, consultanți relaționali, oameni de știință etc.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0