Skip to content

Se spune că, atunci când pierzi un părinte, încetezi a mai fi copil. Iar acest lucru ni se întâmplă tuturor, fără echivoc. Uneori, însă, nu realizăm cât de aproape suntem de acel moment și nici nu apucăm să ne apreciem părinții la justa lor valoare, decât atunci când se îmbolnăvesc sau când există riscul de a-i pierde.

Dispariția unui părinte nu ține cont de rasă, sex, statut social, posibilități financiare etc. Iar felul în care gestionăm plecarea lor ține de noi înșine și de felul în care reușim să ne împăcăm cu această idee.

Este și cazul lui Céline Dion, a cărei mamă a trecut în neființă în luna ianuarie 2020. În acea zi, artista avea programat (și chiar a susținut) un concert în Miami – pe care i l-a dedicat în întregime celei care i-a dat viață. Aceasta și-a deschis sufletul în fața fanilor, arătându-și vulnerabilitatea. Ea a dezvăluit că, de ceva timp, mama sa (92 ani) era bolnavă, însă în ultimele două zile starea i se înrăutățise, motiv pentru care Céline și frații săi au decis să-i fie alături. În ultima noapte petrecută împreună cu mama lor, toți au cântat, au râs, au făcut glume și s-au străduit să-și ia rămas-bun într-un fel care să le rămână în suflet.

Céline a susținut concertul, pentru că mama ei și-ar fi dorit ca ea să fie în cea mai bună formă în acea seară. Tot în timpul spectacolului, artista a povestit despre cât de mult iubea mama ei viața, muzica, veselia și despre cum tot ea îi scrisese primul cântec. De asemenea, și-a exprimat convingerea că mama așteptase ca întreaga familie să se reunească pentru ultima oară, înainte de a pleca dintre ei.

Cu siguranță, aceasta e una dintre cele mai grele despărțiri pe care le putem îndura în această viață. Însă este important felul în care facem trecerea. Viața e despre bucurie și încredere, despre a fi împreună. Și la fel trebuie dusă mai departe. Nu știm ce se întâmplă în lumea de dincolo, însă știm ce putem face pentru a nu avea regrete și frustrări din cauză că nu le-am acordat părinților suficientă atenție, căldură, iubire și recunoștință.

Oricând putem găsi un moment potrivit să ne îndreptăm atenția către părinți, să-i sunăm mai des, să-i ascultăm, să-i îmbrățișăm, să-i invităm la o plimbare și să-i facem să se simtă iubiți. Nu trebuie să uităm că – pentru ei – noi am fost, suntem și vom fi… întregul univers. Dispariția lor e, uneori, încărcată de multe întrebări, planuri neduse la bun sfârșit, diverse învinuiri și, mereu, foarte multă tristețe. Practic, un important stâlp de rezistență se prăbușește în noi. Așa se face că rămânem incompleți. Timpul pare să atenueze suferința, însă în realitate nu face altceva decât să cicatrizeze o rană ce nu va fi nicicând vindecată.

Uneori, despărțirea este iminentă și, dacă îi amânăm de fiecare dată (pentru că suntem mereu ocupați și plecăm de la premisa că ei ne înțeleg și așteaptă cuminți un semn de la noi), e posibil să nu ne mai rămână timp să le demonstrăm cât îi iubim.

℗PUBLICITATE



Personal, mi-a fost mereu frică de faptul că, de la un moment dat încolo, nu îi voi mai putea vedea niciodată. Motiv pentru care, tot timpul, am încercat să le îndeplinesc dorințele și să umplu golurile create de faptul că ei au renunțat la multe de dragul copiilor, mai ales că au fost mereu cei mai mari susținători ai noștri. Pusă în fața faptului împlinit, am devenit mai puternică decât credeam că aș fi putut fi vreodată, ferm convinsă că tata va rămâne alături de mine tot timpul, singura diferență fiind că nu o să-l mai văd.

Vă adresez un îndemn din toată inima: faceți tot posibilul să vă apropiați de ei cât încă mai trăiesc, acordați-le atenție cât de mult puteți și bucurați-vă unii de ceilalți cât mai mult. Redau aici ultimele cuvinte pe care cântăreața de origine canadiană Céline Dion i le-a adresat mamei sale: „Mamă, tu ești eroina vieții mele!“

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0