fbpx
skip to Main Content

Invitata din această săptămână la rubrica #AltfelDespreVedete este nimeni alta decât îndrăgita cântăreață Céline Dion. Cu un destin fabulos, dureros și cu o ascensiune miraculoasă, aceasta ne arată cum decența, talentul și iubirea pot muta munții din loc. Dacă nu v-am convins încă, vă invit să savurați materialul de mai jos.

O familie de origine imperfectă, ca toate celelalte familii

Céline este fiica cea mai mică a familiei Dion, o familie numeroasă cu paisprezece copii și cu posibilități materiale limitate, cu tatăl (Adhémar) măcelar și mama (Thérèse) casnică. Și pentru că nimic nu este întâmplător, muzica era un laitmotiv în familia sa, însuși numele său fiind ales după piesa Céline a cântărețului Hugues Aufray. 

Când cineva crede în tine, visurile devin mai ușor realitate

Prima reprezentație artistică a avut-o la cinci ani, la nunta fratelui său, Michel, urmând ca aproape de vârsta de doisprezece ani să compună prima sa piesă, împreună cu mama și fratele său, Jaques, intitulată Ce n’était qu’un rêve. Nimic nu avea să anticipeze succesul pe care această melodie urma să-l aibă și cum avea să-i croșeteze viitorul muzical și destinul, cu totul. Mama sa a trimis înregistrarea piesei către managerul muzical René Angélil care, fascinat de talentul și potențialul lui Céline, a invitat-o la negocieri.

Conform cbc.ca, René a crezut cu toată puterea în potențialul muzical al lui Dion, atât de mult, încât, din lipsa fondurilor necesare pentru finanțarea primului său album, managerul a recurs la ipotecarea propriei locuințe pentru a pune pe picioare o casă de discuri. În cele din urmă, albumul s-a intitulat La voix du bon Dieu și s-a lansat atât pe LP, cât și pe casetă.

Emoțiile, chiar și acelea greu de tolerat, ne arată doar că suntem pe drumul cel bun

În anul 1981, Dion avea să apară pentru prima oară într-un cadru televizat din Quebec, într-un show găzduit de Michel Jasmin. Emoțiile și-au spus cuvântul fără doar și poate, iar în momentul în care prezentatoarea a întrebat-o de planurile sale, artista abia a reușit să verbalizeze un răspuns. Mulți ani mai târziu, mai precis în 2000, Dion a recunoscut că în timpul primului său interviu, ea nici măcar nu a înțeles întrebarea.

O viață în care credința și-a găsit loc

În 1984, la vârsta de doar șaisprezece ani, Dion a interpretat pe stadionul olimpic din Montreal, cu ocazia vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în Canada, piesa Une colombe în fața unei audiențe ce însuma șaizeci de mii de persoane. Melodia ajunge, la scurt timp, șlagăr în limba franceză și primește două premii Félix, unul pentru cel mai bine vândut single, iar celălalt, pentru cea mai bună melodie pop a anului.

Amânarea recompensei poate fi cheia succesului în viață 

René a pus în practică strategia pe care a gândit-o, strategie prin care trecerea lui Dion dinspre adolescență spre maturitate să se realizeze treptat și cu sens. Astfel, timp de un an și jumătate, Dion nu a mai avut apariții publice artistice, dar în tot acest timp, artista și-a schimbat stilul vestimentar, a luat cursuri de canto și de dans, dar și de perfecționare a limbilor franceză și engleză. 

Pe de altă parte, René s-a asigurat că în toate magazinele de specialitate se vor regăsi toate albumele artistei. 

Numele lui Céline ajunge cunoscut la nivel internațional, datorită marelui premiu de la Eurovision

Anul 1988 este cel care-i deschide drumurile către succesul internațional, odată cu câștigarea concursului de talente muzicale Eurovision. Însă ea a câștigat premiul pentru Elveția, nu pentru Canada, cum, poate, ne-am fi așteptat (acest lucru s-a întâmplat pentru că piesa originală le-a aparținut compozitorului elvețian Atilla Șereftuğ și cantautoarei Nella Martinetti).

Respectul de sine se oglindește în deciziile și comportamentele noastre

Céline Dion este nu numai un artist impecabil, dar și un om de o verticalitate clară. Așa se face că, în anul 1990, aceasta a refuzat un premiu Félix pentru categoria „Artistul anglofon al anului“, motivând decizia prin simplul fapt că nu se consideră anglofonă, ci se prezintă oriunde în lume drept o autentică cetățeană din Québéc. Desigur, presa de la vremea aceea a criticat reacția fermă a cântăreței.

View this post on Instagram

A post shared by Céline Dion (@celinedion)

℗PUBLICITATERecompensele vin atunci când pășim cu încredere pe drumul nostru 

Premiul Grammy îl obține în urma piesei din Beauty and the Beast, realizată în colaborare cu Peabo Bryson, în 1991. În 1995, reușește performanța ca albumul D’eux să fie catalogat drept cel mai bine vândut album din toate timpurile realizat în limba franceză. Succesul ei devine fulminant odată cu lansarea lungmetrajului Titanic, a cărei coloana sonoră My heart will go on avea să câștige, ulterior, premiul Oscar la categoria „Cea mai bună piesă originală“, Globul de Aur, precum și titulatura de „Cel mai bun single“ vândut vreodată.

Paradoxul succesului 

Deși puțini mai sunt cei ce nu cunosc piesa My heart will go on (care poartă semnătura compozitorului James Horner și a textierului Will Jennings), aceasta bucurându-se și în prezent de o notorietate aparte, Dion admite că inițial, la o primă audiție, nu a fost deloc încântată de ea.

Avem nevoie de iubire pentru a reveni la viață

În 2013, artista avea să lucreze cu unul dintre cei pe care îi idolatrizează din punct de vedere muzical, nimeni altul decât Stevie Wonder. Așa se face că, potrivit simplemost.com, artiștii au înregistrat digital piesa Overjoyed de pe albumul Loved Me Back To Life.

Dragostea nu cunoaște limite de vârstă

După mult timp petrecut împreună cu managerul său, între Céline Dion și René Angélil s-a înfiripat o idilă care ulterior s-a transformat într-o logodnă, în 1991. Cei doi s-au bucurat de ea cu discreție, iar în 1994, relația lor a culminat cu o ceremonie fastuoasă la Basilica Notre-Dame din Montréal. 

Vizionarii îndrăznesc să facă lucruri nemaifăcute

Dion și soțul său au spart tiparele live-ului încă de pe vremea când nici nu ne gândeam că acest lucru va ajunge să fie foarte la îndemână. Astfel că telespectatorii canadieni au putut urmări, în direct, evenimentul prin care cei doi și-au unit destinele. Temerea cea mare a artistei a fost, conform littlethings.com, reacția publicului vizavi de diferența de vârstă dintre cei doi parteneri, dar aceasta s-a bucurat atunci când admiratorii au susținut-o în acest sens.

Când îți pui o dorință, întregul Univers va fi de partea ta

Întrucât și-au dorit cu ardoare copii, cuplul a apelat la fertilizare in vitro și, la scurt timp după aceea, a apărut în viața lor primul lor fiu, René-Charles Angélil. În 2010, artista a anunțat public sarcina gemelară pe care o avea cu Eddy și Nelson. Numele lor au o semnificație aparte, inspirate fiind după compozitorul Eddy Marnay și după Nelson Mandela.

Parentingul este despre a-i descoperi pe copii, nu despre a le impune cine să fie 

Și-a dorit un stil de educație care să fie în acord cu propriile sale criterii și valori morale.

Motiv pentru care, dincolo de stereotipurile existente în societate, a insuflat copiilor săi libertatea de exprimare, de gândire și de acțiune. Inspirată de decizia băieților săi gemeni, din timpul unei vizite la Disneyland, de a achiziționa păpuși Barbie în detrimentul elementelor de acțiune, Céline Dion s-a hotărât să creeze o linie vestimentară pentru copii, neutră din punct de vedere al genului, și să sublinieze, în egală măsură, necesitatea de-a puncta aceste probleme care, odată acumulate, vor aduce numai neplăceri la nivel individual.

Disciplină, disciplină și iar disciplină

Pentru a ajunge în punctul în care se află cariera sa, nu a beneficiat doar de soartă, ajutor divin sau noroc. După cum declară în mai multe interviuri, Céline Dion este un om care a făcut din autodisciplină o valoare de viață. Ea a ajuns la concluzia că este minunat să ai un talent primit cadou de la viață, dar doar să-l ai nu este și suficient pentru a-l pune în slujba umanității.

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Back To Top
×Close search
Caută