Cercetările pe care dr. John Gottman le-a întreprins de-a lungul anilor au condus la împărțirea cuplurilor stabile în trei tipuri – în funcție de felul cum se purtau unul cu celălalt: evitant, volatil sau validant. Mai precis, după cât de expresive erau cuplurile din punct de vedere emoțional, dar și după insistența și sincronizarea încercărilor fiecărui partener de a‐l convinge pe celălalt – în timpul conflictelor. Acele cupluri care n-au reușit să acceadă într-una dintre cele trei categorii stabile s-au diferențiat nu doar prin acțiunile lor, ci și prin gândurile și atitudinile cu care se simțeau confortabil.
Chestionarul care urmează este extras din cartea Căsnicia, pe roate sau pe butuci?, e destinat autoevaluării și se referă atât la felul în care se prezintă mariajul vostru în prezent, cât și la opiniile și preferințele voastre vizavi de cum ar trebui să arate un mariaj.
Vă recomandăm să parcurgeți testul până la capăt. Ar fi util ca și partenerul să procedeze la fel. Dacă nu este în măsură sau nu dorește să completeze chestionarul, atunci puteți să-l completați voi de două ori – prima dată răspundeți pentru voi înșivă, a doua oară imaginați-vă cum anume ar răspunde partenerul. Comparând cele două punctaje, veți vedea diferențele și asemănările dintre voi, în ceea ce privește perspectiva asupra căsniciei sau direcția în care v-ar plăcea să se îndrepte aceasta. Rezultatul va fi baza pentru o discuție în care să stabiliți ce schimbări s-ar cuveni să faceți, astfel încât să găsiți cele mai potrivite căi de a vă gestiona conflictele.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Indicații: Răspundeți cu „da“ sau „nu“ la fiecare afirmație de mai jos, în funcție de cât de mult sunteți (sau nu) de acord cu conținutul ei.
Punctajul: În cele două rânduri intitulate Validant și Volatil care urmează, bifați numărul de ordine al afirmațiilor la care ați încercuit răspunsul da. Apoi, adunați separat bifele pentru fiecare rând. Împărțiți fiecare sumă la 15 și înmulțiți cu 100. Așa veți obține procentul care vă va indica nivelul personal de confort pentru fiecare stil.
De exemplu, o persoană ar putea obține 53% punctaj pentru volatil și 80% pentru stilul validant. Asta arată că este mai înclinată să adopte filozofia validantă asupra căsniciei, deși prezintă și elemente volatile care o definesc.
Volatil: 1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 14, 16, 22, 23, 24, 28.
Validant: 4, 8, 11, 13, 15, 17, 18, 19, 20, 21, 25, 26, 27, 29, 30.
Punctaj volatil: (total/15) x 100 = % volatil
Punctaj validant: (total/15) x 100= % validant
Așa cum și cuplurile validante au anumite trăsături în comun, la fel și cuplurile volatile împărtășesc aceleași trăsături psihologice. Mai mult ca în alte tipuri de cuplu, ei se văd ca fiind parteneri egali. Sunt ființe independente, care consideră că mariajul ar trebui să pună în valoare individualitatea și să‐i dea forță fiecăruia. Deși în cuplurile validante partenerii au tendința de a-și termina unul altuia propozițiile, în cuplurile volatile partenerii sunt mult mai predispuși să se întrerupă unul pe altul cu întrebări. Acasă, au spații personale separate și își respectă unul altuia intimitatea. Amândoi se cred persoane analitice. În plus, el se consideră grijuliu; ea, expresivă. Într‐adevăr, sunt foarte deschiși unul cu altul în privința sentimentelor – atât pozitive, cât și negative. Ușurința cu care-și dezvăluie cele mai ascunse gânduri și emoții le alimentează disputele și romantismul. Astfel de căsnicii sunt caracterizate de pasiune și entuziasm, ca și cum supa conjugală ar fi fost condimentată cu riscuri.
„Dar poate că mai mult decât stilul validant, cel volatil ascunde o mulțime de posibile capcane. Dacă se întâmplă ca partenerii să piardă din vedere limitele celuilalt, amândoi ar putea aluneca de la stabilitate către distrugerea legăturii lor. Pericolul care-i pândește, în general, este acela ca agitația nervoasă care domnește permanent în casa lor să le consume căsnicia, gonind cu totul momentele fericite. Iar când se întâmplă asta, în cazuri extreme chiar și violența e posibilă. Desigur, în acel punct nu mai putem vorbi despre un mariaj volatil, ci de unul foarte instabil.
- Împreună versus separat. Dacă preferați fără echivoc să fiți „împreună“, mai evident decât să fiți separat și individual, atunci probabil că v-ar fi mai potrivit stilul validant. Pe de altă parte, dacă simțiți că autonomia și separarea sunt mai importante pentru voi, s-ar putea să agreați stilul volatil sau evitant; cuplurile care au astfel de mariaje sunt, de exemplu, mai înclinate să aibă spații separate în casă, destinate în mod special fiecăruia, prieteni separați și așa mai departe.
- Romantism versus prietenie. Dacă țineți morțiș ca mariajul vostru să rămână dinamic și romantic, stilul volatil vi s-ar potrivi. În cuplurile validante și evitante, partenerii sunt mai preocupați să fie cei mai buni prieteni și companioni pentru celălalt.
- Onestitatea. Franchețea necosmetizată e marca partenerilor volatili, care, în general, pun preț pe a fi complet sinceri unul cu altul și nu cred în utilitatea ideii de a-și ascunde sentimentele neplăcute și diversele nemulțumiri. Ei văd onestitatea ca fiind fundamentul încrederii. Pe de altă parte, cuplurile validante și cele evitante își aleg bătăliile cu grijă, fiind complet oneste numai în anumite probleme; asemenea parteneri își bagatelizează frecvent ofurile.
- Persuasiunea. Cuplurile volatile au senzația că partenerul nu e cu adevărat implicat în relație, dacă nu dăruiește și nu solicită ceva și, desigur, dacă nu-și comentează activ dezacordurile. Însă cuplurile validante și cele evitante apreciază mult mai puțin o astfel de implicare.
- Exprimarea emoțiilor. Dacă sunteți foarte expresivi emoțional și preferați să vă dezbateți aprins conflictele conjugale, atunci vi se potrivește stilul volatil. Dacă agreați expresivitatea emoțională (dar cu măsură), atunci stilul validant e mai probabil să vă convină. Iar dacă nu vă simțiți deloc confortabil în fața emoțiilor negative ferm exprimate, ați putea fi adepții stilului evitant.
- Rolurile tradiționale. Cuplurile validante și cele evitante au tendința să adopte roluri de gen tradiționale, când e vorba de împărțirea treburilor gospodărești și de îngrijirea copiilor.
- Filozofia și credința. Partenerii din cuplurile evitante sunt mult mai predispuși decât adepții celorlalte două stiluri să pună mare preț pe un set comun de credințe religioase ori pe idei filozofice împărtășite, cu rol de a le fi ghid în viață.
Multe dintre sfaturile care urmează sunt valabile pentru orice cuplu. Dar unele tipuri de mariaj necesită, în anumite zone, mai multă muncă decât celelalte. Asta se întâmplă deoarece diferitele tipuri de mariaje stabile se confruntă cu diferite riscuri.
Află mai multe despre stilurile conjugale, strategiile pentru fiecare tip de mariaj și alte sfaturi pentru cupluri în cartea Căsnicia, pe roate sau pe butuci?