Skip to content

Cercetările pe care dr. John Gottman le-a întreprins de-a lungul anilor au condus la împărțirea cuplurilor stabile în trei tipuri – în funcție de felul cum se purtau unul cu celălalt: evitant, volatil sau validant. Mai precis, după cât de expresive erau cuplurile din punct de vedere emoțional, dar și după insistența și sincronizarea încercărilor fiecărui partener de a‐l convinge pe celălalt – în timpul conflictelor. Acele cupluri care n-au reușit să acceadă într-una dintre cele trei categorii stabile s-au diferențiat nu doar prin acțiunile lor, ci și prin gândurile și atitudinile cu care se simțeau confortabil.

Chestionarul care urmează este extras din cartea Căsnicia, pe roate sau pe butuci?, e destinat autoevaluării și se referă atât la felul în care se prezintă mariajul vostru în prezent, cât și la opiniile și preferințele voastre vizavi de cum ar trebui să arate un mariaj.

Indicații: Răspundeți cu „da“ sau „nu“ la fiecare afirmație de mai jos, în funcție de cât de mult sunteți (sau nu) de acord cu conținutul ei.

Punctajul: Însumați de câte ori ați încercuit „da“. Iar dacă rezultatul e mai mare ca 8, atunci probabil că vă simțiți confortabil cu filozofia unui mariaj în care sunt evitate conflictele.

℗PUBLICITATECele trei stiluri de succes într‐o căsnicie sunt adaptări la fel de reușite, care le permit unor cupluri foarte diferite între ele să‐și mențină intact acest raport de‐a lungul anilor. Așadar, acestea trei reprezintă niște căi universale de a păstra echilibrul (sau mai degrabă dezechilibrul în favoarea interacțiunilor pozitive). Dacă un cuplu adoptă stilul validant, pe cel volatil sau pe cel evitant depinde de temperamentul partenerilor, de educația acestora și de personalitatea lor.

Multe dintre sfaturile care urmează sunt valabile pentru orice cuplu. Dar unele tipuri de mariaj necesită, în anumite zone, mai multă muncă decât celelalte. Asta se întâmplă deoarece diferitele tipuri de mariaje stabile se confruntă cu diferite riscuri.

Află mai multe despre stilurile conjugale, strategiile pentru fiecare tip de mariaj și alte sfaturi pentru cupluri în cartea Căsnicia, pe roate sau pe butuci?

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0