fbpx
skip to Main Content

Următorul chestionar îți va oferi o imagine mai clară asupra încrederii existente în relația ta de cuplu. Dacă e posibil, cere‐i partenerului să răspundă și el la întrebări. Apoi comparați‐vă punctajele. Calcularea nivelului de încredere al fiecăruia va fi un teren fertil pentru a demara niște discuții despre relația voastră (ce merge și care sunt zonele ce trebuie îmbunătățite). Dacă rezultatele obținute bagă groaza în voi, atunci poate că ar fi bine să reflectați la sugestia ca discuțiile să se desfășoare în prezența unui terapeut.

Așa cum se întâmplă în cazul multor chestionare, răspunsul la unele dintre întrebări vi se va părea evident. Răspundeți, totuși. Oricum, e posibil să vreți să refaceți testul după ce ați terminat lectura cărții Infidelitatea și deja ați făcut împreună exercițiile incluse în ea.

Indicele tău de încredere

Instrucțiuni

Pentru următoarele afirmații, indică în ce măsură ești de acord cu fiecare, încercuind una dintre cele cinci variante de răspuns.

DT – dezacord total
D – dezacord
I – indiferent
A – acord
AT – acord total

Notă: Dacă tu și partenerul nu locuiți împreună sau nu aveți copii (nici separat, nici împreună), răspunde la respectivele întrebări după cum crezi că ar fi reacționat celălalt, dacă ați fi locuit împreună sau ați fi avut copii.

Punctajul

Pasul 1
La afirmațiile cu numărul 4, 15, 25, 26, 31, 35 și 39, folosește următoarea scală, apoi adună scorurile obținute:

AT=1
A=2
I=3
D=4
DT=5
Subtotal = ____

Pasul 2
La celelalte întrebări, aplică următoarea scală, apoi adună scorurile obținute:

℗PUBLICITATEAT=5
A=4
I=3
D=2
DT=1
Subtotal = ____

Pasul 3
Adună cele două subtotaluri, pentru a‐ți calcula indicele de încredere.

Interpretarea scorului

0 – 52 puncte

Ai prea puțină încredere în partener și în relația voastră. Nu toate cuplurile sunt menite să rămână împreună pe vecie, dar până și partenerii care se zbat sufocați de neîncredere își pot rezolva problemele, dacă ambii își iau angajamentul să lupte împreună pentru asta. Iar dacă citești Infidelitatea, îți poți clarifica situația, iar asta te‐ar putea ajuta să faci schimbări pozitive în interacțiunile cu celălalt. Totuși, dacă partenerul sau partenera ta este de acord, faceți împreună exercițiile din carte. Pentru asta, se cere un pic de introspecție: sunteți amândoi suficient de motivați să faceți un astfel de efort? Dacă da, refaceți chestionarul după ce ați lecturat toată cartea și ați pus în practică recomandările din ea. În caz că scorul vostru se plasează tot jos, atunci v‐ar prinde bine un ajutor psihoterapeutic mai personalizat.

53 – 105 puncte

Nivelul tău de încredere e moderat. Crezi în partener, dar ai și o doză de nesiguranță. Relația voastră ar putea prospera, dacă ați pune umărul la treabă și ați aplica exercițiile din carte. Deși soluția ideală e să lucrați împreună, relația voastră poate deveni mai solidă și dacă faci progrese numai tu, lucrând pe cont propriu. Când unul dintre parteneri se lămurește mai bine ce nevoi și dorințe are, adesea relația devine mai sănătoasă pentru amândoi, iar schimbările pozitive se petrec mai ușor. În caz că indicele tău de încredere tot nu se îmbunătățește, înseamnă că a venit timpul să vedeți dacă sunteți amândoi hotărâți să faceți din relația voastră o prioritate. Însă dacă indicele tău a crescut după ce ați făcut respectivele schimbări, acesta e un semn evident că relația va deveni cu atât mai fericită și mai împlinită, cu cât veți continua să fiți mai receptivi unul față de celălalt.

106 – 210 puncte

Ai o mare încredere în partener. O fundație atât de solidă mărește probabilitatea ca relația voastră să rămână fericită pe termen lung. Totuși, dacă scorul tău s‐a încadrat în jumătatea de jos a intervalului, ar merita să purtați amândoi o discuție onestă despre relația pe care o aveți. Și chiar dacă nivelul tău de încredere e foarte ridicat, tot ai avea de câștigat de pe urma acestei cărți. Luați amândoi în calcul ideea de a o parcurge împreună, ca pe‐o experiență de viață care v‐ar putea dovedi cât de robustă e dragostea voastră și v‐ar putea furniza instrumente capabile să vă ajute să rămâneți pe calea cea dreaptă.

Dr. John Gottman este unul dintre cei mai influenți psihoterapeuți activi în lume în ultimul sfert de secol. A devenit cunoscut pentru cercetările sale privind în special stabilitatea conjugală și predicțiile despre divorț, relația părinte-copil și dezvoltarea emoțională. Vreme de peste 40 de ani, a condus o activitate de observare științifică directă (pe eșantioane însumând mii de cupluri, analizate în studii longitudinale).

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0