Finalul de an este momentul oportun pentru a trage linie și a face o contabilitate personală. De cele mai multe ori, rezoluțiile promise pe 1 ianuarie ajung să nu se regăsească pe lista realizărilor noastre, fapt ce ne poate lăsa triști și dezamăgiți. Iar ca răspuns, ceea ce facem este fie să cădem în plasa gândurilor negative (activând criticul interior ori blamând cauze externe), fie să ne agățăm cu încrâncenare de lista de rezoluții pentru anul următor. Dar, oare, în ce măsură vom avea sorți de izbândă de această dată? Un studiu realizat de oamenii de știință din cadrul Universității Scranton a constatat că doar 19% dintre indivizi își păstrează și își duc la bun sfârșit obiectivele, majoritatea abandonându-le până la prima decadă a lunii ianuarie.
Astfel, ajungem, din nou, la introspecție și arătăm cu degetul spre propria persoană și spre lipsa motivației. Și ne trezim într-un cerc vicios din care ne este tot mai greu să ne desprindem. Psihologia ne spune că dacă schimbările ar fi simplu de făcut nu am avea nevoie de o știință în acest sens. Dar, atât realitatea personală, cât și procentele descoperite de cercetătorii de la Scranton ne arată că avem nevoie de ajutor.
Planul personalizat de schimbare
Conform teoriei schimbării, propusă de Prachaska și DiClemente la finalul anilor 1970, atunci când vine vorba despre a face ceva nou sau diferit, sunt mai multe etape prin care avem de trecut. Iar pentru a avansa în procesul schimbării și a nu ne poticni este bine să avem habar despre ce au descoperit psihologii până în prezent.
James Prachaska și Carlo DiClemente au identificat și dezvoltat un proces al schimbării ce se bazează pe următoarele șase pași:
- Precontemplarea – primul pas este atât de subtil, încât nici măcar nu suntem conștienți de faptul că avem ceva de schimbat. Când ne referim la o problemă personală, această etapă este echivalentă cu negarea sau nerecunoașterea nevoii de schimbare. În acest pas nu prea ai ce să faci, poate doar să fii curios față de ce spun cei din jur cu privire la problema pe care tu încă nu o vezi, dar pe care ceilalți au identificat-o cu destul de multă precizie.
- Contemplarea – al doilea pas vine cu realizarea faptului că avem o dificultate, dar încă nu avem suficientă pregătire pentru a implementa schimbarea. Este o etapă în care putem părea ambivalenți, îndoielnici sau anxioși cu privire la schimbare. Ajutorul constă într-o conceptualizare a comportamentelor noastre și revelarea conexiunii dintre ceea ce gândim și modul în care acționăm sau, mai degrabă, nu acționăm. Identificarea obstacolelor poate fi o altă alegere importantă. Aici poți recurge și la a face o listă cu motive pro și contra, pentru a aduce și mai multă claritate în mintea ta.
- Pregătirea – al treilea pas oglindește faptul că am acumulat suficiente informații, că suntem tot mai pregătiți pentru marea acțiune. Experții ne recomandă tehnica pașilor mărunți și axarea pe resursele ce ne pot ajuta să rămânem în acțiune. Conștientizarea progreselor și angajamentul față de schimbare sunt factorii cheie ce contribuie la o acțiune de succes.
- Acțiunea – este pasul al patrulea, care poate părea cel mai spectaculos, deoarece am ajuns în punctul de a implementa schimbarea mult visată. Este etapa în care obiectivele noastre nu mai sunt doar cognitive, acestea se și materializează. Revizuirea rezultatelor este o idee bună, deoarece ne poate crește nivelul de încredere și de încântare. Putem chiar să ne mândrim cu rezultatele și să le împărtășim oamenilor dragi nouă.
- Menținerea – este pasul cinci și extrem de important deoarece vizează consecvența noastră față de menținerea schimbărilor implementate. Studiile ne indică că avem nevoie ca acest pas să dureze cel puțin șase luni, dar se poate extinde și până la un interval de cinci ani. Iar durata ne arată probabilitatea ca noul comportament să devină parte din stilul nostru de viață.
- Recăderea – pasul șase este unul neoficial, deoarece terminarea ar putea să fie ultimul pas din teoria stadiilor schimbării. Dar, realitatea ne arată că recăderile sunt frecvente și necesită să fie conștientizate și abordate. Recăderea ne stârnește frustrarea, îndoiala și, poate, furia. Dar, am putea spune și că este un pas normal în orice proces complicat de schimbare.
Prin urmare, acești cinci (+unul) pași ne pot ghida atunci când visăm cu ochii deschiși la rezoluțiile pe care ne dorim cu ardoare să le vedem materializate. Iar pentru a ajunge la succes, este înțelept să identificăm pasul în care, adesea, ne blocăm, să ne acceptăm emoțiile și să ne reamintim că noi toți suntem o lucrare în curs de desfășurare. Prin urmare, ești gata să acționezi în direcția rezoluțiilor tale pentru anul 2023?