fbpx
skip to Main Content
Cinismul Ne Poate Afecta Finanțele

Nu fii așa încrezător. Ai mare grijă. Nu poți fi niciodată prea atent. Ăsta-i modul cel mai bun de a ajunge sus!” O lucrare publicată în mai 2015 în Journal of Personality and Social Psychology aruncă unele îndoieli asupra acestei mentalități.

Când au analizat mai mult de 68.000 de americani și europeni pe parcursul a nouă ani, cercetătorii de la Universitatea din Cologne, Germania au descoperit că cinicismul nu este calea către succesul financiar. Dacă te temi să ai încredere în ceilalți, te temi că se va profita de tine și îi privești pe cei din jur ca interesați numai de binele lor și înșelători, ai șanse foarte mari de a avea un venit mai mic acum (și în viitor) decât aceia cu o viziune mai ”roz” asupra umanității.

[cs_spacer cs_spacer_height=”1″]

acolo unde rata criminalității este mare, rata generozității este scăzută deoarece oamenii se văd unii pe alții ca fiind egoiști și rău-intenționați

[cs_spacer cs_spacer_height=”1″]

A fost găsită o singură excepție: acolo unde rata criminalității este mare, rata generozității este scăzută deoarece oamenii se văd unii pe alții ca fiind egoiști și rău-intenționați. În câteva astfel de țări, de fapt, cinicii câștigau ceva mai mulți bani.

℗PUBLICITATE


[cs_spacer cs_spacer_height=”1″]

cinicii pierd oportunități prețioase care pot fi obținute cerând ajutorul, făcând compromisuri și colaborând cu cei din jur

[cs_spacer cs_spacer_height=”1″]

Persoanele cinice sunt mai probabil să nu aibă abilitatea (sau dorința) de a se baza pe alții” explică cercetătorii. Această atitudine poate fi utilă în cele mai rău famate zone ale lumii, dar nu atât de bună în societăți civilizate, unde cinicii pierd oportunități prețioase care pot fi obținute cerând ajutorul, făcând compromisuri și colaborând cu cei din jur.

Cristina Petrescu-Ghenea

Este medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului, psihoterapeut de cuplu și familie. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și programul de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Este unul dintre psihoterapeuții asociatiei, autor al site-ului paginadepsihologie.ro și coordonator al grupurilor de formare în psihoterapia familiei din București.

Close search

Coș

Back To Top
×Close search
Caută