Skip to content

Suntem căsătoriți de aproape 3 ani, am fost pe repede înainte deoarece urma să avem un copilaș minunat. Problema noastră cea mai mare este că soțul a devenit între timp dependent de jocuri de noroc, iar eu una simt că nu mai pot face față singură și nu știu cum să preiau situația. Simt că nu știu nimic, încerc sa îl iert, să îl cred din nou și din nou, dar de la un punct am ajuns cu foarte multe datorii și eu simt că nu mai pot. Nu pot dormi, ora mea de somn a devenit doar la 3 noaptea; efectiv nu pot adormi, plâng mereu și am niște dureri imense de cap care pot dura, uneori, chiar și cu zilele am decis să îmi fac o programare la un psihiatru, să văd ce e cu mine, dar am o frică că poate nu e destul de bun, că poate… nu știu. Dar vreau să știu cum îl pot ajuta pe soțul meu, dar mai ales pe mine. Vă mulțumesc! 

Acesta este unul dintre mesajele primite la adresa [email protected], acolo unde ne scriu cititorii Paginii de Psihologie pentru a primi ghidaj, îndrumare și răspunsuri la întrebările care-i frământă. Iar răspunsul de mai jos conține câteva idei utile atât cititoarei noastre, cât și oricărei alte persoane care se confruntă cu o situație similară. 

Dragă cititoare! 

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Toate trăirile, emoțiile și îngrijorările descrise de către dvs. au extrem de mult sens; acestea oglindesc preocuparea majoră pe care o aveți față de starea de bine a familiei din care faceți parte. Fiecare cuplu are o poveste de viață diferită, iar majoritatea dintre noi suntem nevoiți să facem față unor provocări relaționale pe care nu le anticipăm la începuturile poveștii noastre de iubire. Atunci când familia se confruntă cu situații de criză, așa cum este trecere de la doi la trei care se face odată cu nașterea primului copil, ambii parteneri caută să folosească strategiile pe care le consideră cele mai potrivite pentru a trece cu bine peste dificultăți. Cel mai probabil, partenerul dvs. a învățat că norocul poate să-i apară dacă apelează la jocurile de noroc, cu alte cuvinte, poate dobândi ceva pozitiv prin astfel de strategii. Mai exact, intențiile lui cu siguranță sunt pozitive, chiar dacă sunt diferite de viziunea pe care o aveți dvs. Din păcate, utilizarea acestei strategii face parte din categoria adicțiilor și este genul de metodă care rareori va duce la rezultate dezirabile. Iar din dorința de a-și dovedi că strategia este corectă persoana în cauză ajunge să riște tot mai mult, pierzând sume mari de bani, fără să conștientizeze cu adevărat care sunt riscurile pe care le implică purtarea sa. 

Viața alături de un partener cu o dependență este dificilă, indiferent că vorbim de patima alcoolului, a drogurilor sau a jocurilor de noroc. Însă ceea ce subliniem, din nou, este că adicția de acest fel este o modalitate nepotrivită pentru a gestiona suferința, și nu o dovadă de răutate umană. Perspectivă ce poate ajuta mai ales atunci aveți nevoie să înțelegeți cine este omul de care v-ați îndrăgostit. Cartea scrisă de Maté Gabor, Pe tărâmul fantomelor înfometate, vă poate ajuta în conturarea unei percepții mai generale despre suferința pe care o trăiesc persoanele care se confruntă cu diferite adicții.  

℗PUBLICITATE



Este o decizie foarte bună aceea de-a cere ajutorul unor specialiști în sănătate mintală, care vă pot ajuta să vă accesați resursele necesare pentru a gestiona cât mai bine situația dată. Dincolo de consultul unui medic psihiatru, recomandarea noastră este să vorbiți și cu un psihoterapeut, care vă poate ajuta și cu alte modalități de tratament. Aici puteți apela la un specialist în psihoterapia familiei sau un terapeut de cuplu, pentru a identifica cum anume ați putea să găsiți soluții la dificultatea cu care se confruntă familia dvs. 

Relația de cuplu are o forță aparte, este o legătură psihologică, emoțională și energetică aparte, care solicită adesea multă implicare din partea partenerilor. Iar atunci când se naște un copil, adesea, relația de cuplu are de suferit din cauză că cei doi adulți au de gestionat noile roluri parentale. Psihologia relațiilor recomandă ca în momente de criză, partenerii să aplice strategii sănătoase de gestionare a emoțiilor (sport, exerciții de respirație, yoga, meditație, rugăciune etc.) și să comunice într-o manieră non-agresivă și non-defensivă. Drept urmare, ar fi de văzut cum anume puteți să descărcați din surplusul de adrenalină și cortizol (hormonii stresului) care vă cauzează o stare neplăcută și care vă încurajează îngrijorările și gândurile negative. Sunt persoane pe care le ajută sportul, altele care preferă dansul și plimbările, important este să faceți ceva ce să vă pună trupul în mișcare. După care este bine să apelați și la câteva manevre de liniștire – așa cum sunt momentele de respirație abdominală, exercițiile de scanare a corpului, notarea gândurilor într-un jurnal sau conversațiile cu cineva de încredere, care vă poate asculta. 

Abia după aceea recomandăm să stabiliți un moment de dialog cu partenerul dvs., unul în care puteți discuta fără să fiți deranjați sau bruiați. Iar obiectivul acestui dialog să fie acela de-a pune în cuvinte ceea ce simțiți, care sunt emoțiile, îngrijorările și dificultățile dvs. Aici recomandarea noastră este să evitați critica la adresa partenerului, disprețul față de acesta sau acuzațiile, știm că sunt cele mai la îndemână strategii atunci când suntem copleșiți de emoții, dar știm, de asemenea, că aproape niciodată nu duc la rezultate pozitive. Pentru câteva idei utile despre cum ați putea comunica într-o manieră optimă, vă recomandăm episoadele din podcastul EpicTalk, cu precădere cel în care Andreea și Gáspár vorbesc despre terapia relațională imago. 

Toate recomandările noastre sunt generale, ceea ce înseamnă că acestea nu pot înlocui nicio formă de consiliere sau de psihoterapie, acestea au doar rol de psihoeducație. Avem încredere în faptul că veți găsi drumul atât spre propriile resurse, cât și curajul de-a lua o decizie înțeleaptă pentru starea de bine a întregii familii.    

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile stocate în cookie-uri sunt salvate în browserul tău și îndeplinesc funcții precum recunoașterea ta atunci când revii pe site și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului sunt cele mai interesante și utile.