Skip to content

Divorţul reprezintă o schimbare importantă şi cu multiple consecinţe în viaţa unui cuplu, iar lucrurile sunt cu atât mai dificil de gestionat când la mijloc sunt şi copii. Ce impact are această schimbare asupra celor mici? E o întrebare pe care a ridicat-o şi unul dintre cititorii noştri:

„Am o întrebare care cred că bântuie gândurile multor părinţi şi anume: Ce ȋnseamnă divorţul pentru un copil, ȋn funcţie de vârsta sa?“

Este o întrebare extrem de importantă şi complexă, dacă e să ne gândim, în primul rând, că nu toate divorţurile sunt la fel. Putem să avem un divorţ în care părinţii nu-şi mai vorbesc sau, dacă o fac, o fac cu multă ură. Pe de altă parte, putem să discutăm despre părinţi care anticipează efectele negative ale divorţului şi merg la psiholog pentru a afla cum pot să-şi ajute copiii să facă faţă situaţiei sau despre divorţuri în urma cărora copiii preiau o parte din rolurile părintelui absent.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Dincolo de toate acestea însă, putem spune cum ar trebui să fie divorţul sănătos (sau conștient), pentru a-i reduce impactul asupra copiilor şi, mai ales, ce pot face părinţii pentru asta.

℗PUBLICITATE



Iată câteva recomandări în acest sens:

  1. Părinţii să se asigure că cel mic se simte în continuare iubit.
  2. Să realizeze că, deşi nu mai sunt soţ şi soţie, vor fi întotdeauna mamă şi tată. Să-şi păstreze relaţia de părinţi, în interesul copiilor, chiar dacă ei acum nu mai sunt un cuplu.
  3. Să-i vorbească copilului împreună despre decizia luată şi despre nevoile fiecăruia.
  4. Să reasigure copilul că nu există un vinovat şi, mai ales, că el, copilul, nu are nicio vină în acest divorţ.
  5. Să discute laolaltă despre importanţa nevoilor fiecărui membru al familiei şi să îi spună copilului cum se vor schimba lucrurile pentru el.
  6. Să accepte emoţiile copilului şi să îi ofere timp pentru a și le integra.
  7. Să existe timp petrecut în comun – copii şi părinţii împreună.

Şi, da, divorţul poate influenţa copiii diferit, în funcţie de vârstă, indiferent cât de bine vor gestiona părinţii despărţirea. Şi asta fiindcă:

Pentru copiii preşcolari: va exista confuzie, deoarece abilităţile lor cognitive sunt limitate şi încă nu au abilităţi de a face față situației, pentru a gestiona schimbarea şi emoţiile aferente, existând riscul ca ei să devină vulnerabili la nivel emoţional, când vor fi mai mari.

Pentru copiii şcolari: din cauza sentimentului preexistent că totul se învârte în jurul lor, pot simţi o mare presiune, crezând deopotrivă că ei sunt cauza divorţului, dar şi că tot ei sunt reponsabili de împăcare. Ȋn plus, educaţia poate să aibă de suferit. Pot apărea anumite comportamente agresive, de detaşare, retragere sau de agăţare, cauzate de sentimentul lipsei de control – pe care îl pot avea din cauza divorţului.

Mona Ciurezu este psihoterapeut cu formare în psihoterapia familiei (AMPP), terapeut certificat international în metoda IFS (Internal Family System), educator parental în cadrul programului „Circle of Security“, centrat pe teoria atașamentului și consultant în somnul copilului si adultului. O puteți citi pe bebedoarme.ro.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0